Versiunea de instalatie pe care o prezinta Smith Helmut arata ca un echipament folosit intr-un laborator de chimie de liceu.
Ni se arata o sticla de Coca-Cola care fierbe intr-un pahar de ulei. In timp ce bautura cu zahar fierbe, vaporii de apa sunt transportati prin intermediul conductei de sticla intr-un alt recipient. Intr-o singura zi, aparatul poate converti o sticla de Coca-Cola intr-un pahar cu apa potabila. Daca ai vazut vreodata Waterworld, acest experiment iti va suna cu siguranta familiar.
Smith este un artist, nu un designer. Acesta a readus aceasta idee in 2006: "Sunt destul de critic fata de companiile mari, dar stiu ca si Coca-Cola inspira oamenii intr-un anume fel". Artistul are un mod aparte de a alege un subiect, intai il abordeaza ca un strain, dupa care se foloseste de diferite experimente pentru a arata o alta fata a lucrurilor.
"Asa m-am uitat si la Coca-Cola si am vazut doar o apa maro, murdara", spune el. "A fost logic ca poate fi filtrat sucul in apa potabila". Smith nu a studiat chimia, asa ca a lucrat la acest experiment cu oameni de stiinta de la Synthetic Organic Chemistry Group, Universitatea din Amsterdam. Lucrarea lor este in prezent expusa la expozitia Sense Nonsense de la Saptamana Designului in Olanda.
Una dintre ciudateniile legate de Coca-Cola este ca este un produs de consum sintetic mult mai usor accesibil decat apa potabila in unele parti din Africa si Asia. Smith nu pretinde ca The Real Thing va imbunatati accesul la apa potabila, dar spune ca vrea ca acest proiect sa le dea de gandit oamenilor. "Nu vreau sa se transforme toata Coca-Cola din lume in apa sau sa vand sistemul acolo unde oamenii sunt nevoiti sa transforme Coca-Cola in apa", spune Smith.
"Vreau ca ei sa se gandeasca exista locuri in lume unde oamenii nu au acces la apa potabila, dar au acces la Coca-Cola", a mai adaugat acesta. Sursa
Citeste si:
Facebook a folosit 689.003 oameni pentru un experiment