In fiecare an, la data de 25 martie, crestinii praznuiesc prima sarbatoare inchinata Maicii Domnului, Buna Vestire sau, cum se spune in termeni populari, Blagovestenia.
Buna Vestire este praznicul care aminteste de ziua in care Sfantul Arhanghel Gavriil i-a vestit Sfintei Fecioare ca va naste pe Fiul lui Dumnezeu, lucru care s-a intamplat noua luni mai tarziu, adica pe 25 decembrie.
Sarbatoarea Buna Vestire este numita in calendarul popular si Ziua Cucului, potrivit site-ului crestinortodox.ro.
Cum arata Buna Vestire in calendarul popular
Buna Vestire este cunoscuta in calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului. De ce se numeste asa? Pentru ca in aceasta zi are loc primul cantec al cucului, prin care pasarea anunta vestirea primaverii.
Potrivit traditiei, daca primul cantec al cucului era auzit pe stomacul gol, in spatele omului, era semn rau: "Cucu-n spate mi-a cantat/ si moartea m-a sagetat!"
Exista obiceiul ca in aceasta zi oamenii sa numere de cate ori cucul isi canta numele, numar care ar dezvalui cati ani mai are de trait persoana respectiva care a auzit pasarea cantand.
Flacaii si fetele il intrebau pe cuc cand se vor casatori: "Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan' m-oi insura (marita)?" Daca dupa rostirea acestor cuvinte cucul canta, cantecul lui echivala cu un an de asteptare. Iar daca cucul tacea, tacerea lui era semn ca urma o casatorie grabnica.
De asemenea, craca pe care a cantat cucul de ziua lui era taiata si pusa in scaldatoarea fetelor, in speranta ca flacaii nu le vor ocoli.
Ce inseamna Buna Vestire pentru femei
Buna Vestire se tine cu cea mai mare sfintenie mai ales de catre femei, pentru ca vestea cea imbucuratoare a fost adusa de Arhanghelul Gavriil Fecioarei Maria.
Unele femei din Bucovina fac in dimineata acestei zile foc in ograda inaintea usii si pun alaturi paine, sare si apa ca sa se incalzeasca, sa manance si sa bea apa ingerii. Painea si sarea o dau mai apoi de pomana.
Ce conditii trebuiau sa indeplineasca oamenii in Ziua Cucului
Toti oamenii satului asteaptau sa auda cucul cantand, insa era nevoie sa indeplineasca trei conditii: sa aiba banii la ei, sa nu fie flamazi si sa nu fie suparati. Cand il auzeau pentru prima oara cantand, atunci il intreabau, zicand: "Cucule, / Puiucule! / Cati ani imi vei darui / Pana ce eu voi muri?"
Flacaii si fetele tinere adaugau: "Cucule / Voinicule! / Cati ani imi vei da / Pan' m-oi insura (marita)?" Apoi, fiecare cantat al cucului se numara ca insemnand un an. Surse: 1, 2.
Citeste si: Traditii si superstitii de Mucenici: Ce sa faci pentru a fi sanatos tot anul