Pentru a invata cum putem avea o alimentatie echilibrata si sanatoasa in aceasta perioada - mai ales ca se spune ca Postul Pastelui este cel mai greu post de peste an - am stat de vorba cu dr. Corina Zugravu, medic primar nutritie si igiena alimentara si totodata Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.
Ce alimente sanatoase recomandati sa consume femeile in Postul Pastelui?
Corina Zugravu: Recomand sa se orienteze catre legumele verzi autohtone care apar odata cu incalzirea vremii: urzici, stevie, usturoi verde, ceapa verde, loboda, leurda, marar. Ele completeaza necesarul de vitamina C al organismului la final de iarna, pregatindu-ne sa facem fata racelilor care sunt foarte frecvente prin martie sau aprilie. In plus, sunt hipocalorice, rehidratante si mineralizante.
Ce alimente ar trebui sa evite femeile in Postul Pastelui - alimente care le-ar putea afecta silueta?
Corina Zugravu: Exista multe dulciuri foarte gustoase de post. Daca "comitem" excese, silueta sigur va avea de suferit.
Din experienta dvs. de medic nutritionist, care sunt acele mituri alimentare in care cred femeile in perioada posturilor?
Corina Zugravu: [Femeile] Au impresia ca postul este un fel de detoxifiere a organismului. Insa lucrul acesta poate sa nu fie adevarat, daca se exagereaza cu consumul de produse prajite, foarte grase (inecate in ulei), dulciuri (prajiturile raw vegan sunt de post, dar au foarte multe calorii si unele din ele au si grasimi saturate in exces), paine. Se uita mereu ca postul inseamna nu numai renuntarea la alimentele de origine animala, ci si multa, multa moderatie.
Ce ar trebui sa intelegem noi, femeile, prin aceasta perioada de post - din punct de vedere nutritional?
Corina Zugravu: Ar trebui sa o privim ca pe o experienta in decursul careia renuntam la alimentele de origine animala si care ne permite sa evaluam, desi perioada este totusi scurta, care sunt beneficiile dietei pe baza de vegetale.
Care sunt cele mai frecvente greseli pe care le fac femeile in perioada unui post de o asemenea amploare, cum este Postul Pastelui?
Corina Zugravu: Se mananca in exces, mai ales ca multe feluri de mancare de post nu sunt foarte satioase. Nu tin deci de foame tot atat de bine ca alimentele de origine animala. Si atunci se cresc portiile, se adauga mese suplimentare si rezultatul, de altfel observat de multi, este sporul ponderal.
Apoi, poate din lipsa de timp, se mananca dezechilibrat, fara grija de a pregati mancare nutritiva (de exemplu, se uita sa se asocieze leguminoase cu cereale integrale, astfel incat sa se asigure necesarul de proteine; sau se fierb mult prea mult alimentele si astfel se pierd vitaminele - cand faci o mancare de urzici, e necesar sa le fierbi cateva minute, spre exemplu).
In opinia dvs., atat ca medic nutritionist, cat si ca femeie, de ce ar trebui sa tinem post noi, femeile? Ce beneficii ne aduce?
Corina Zugravu: Ar trebui sa tinem post toti, nu numai femeile, pentru ca macar in perioada respectiva ajungem sa mancam fara colesterol, fara grasimi saturate in exces, in schimb cu multe fibre, fitonutrienti, vitamine si minerale. Toti nutrientii din vegetale sunt sanogenetici dar, din pacate, in mod obisnuit in dieta noastra zilnica predomina carnea si lactatele.
Citeste si: Ce beneficii are berea daca o consumi IARNA
Nutritionistii iti arata ce sa incluzi in meniul de POST
Mituri frecvente despre margarina: cand si de ce ingrasa
Vrei sa reduci infectiile tractului respirator? Aceasta bautura te ajuta