Iata cum functioneaza:
Intr-un pahar, toarna otet alb si introdu un ou pentru 2 zile. Ce se intampla de fapt? Pe coaja oului se vor forma niste bule, acestea fiind de fapt bule de dioxid de carbon. Otetul este un acid numit acid acetic- CH3COOH, iar otetul alb alimentar este alcatuit din 5% acid acetic si 95% apa.
Cojile de ou sunt formate din carbonat de calciu. Otetul reactioneaza cu carbonatul de calciu prin spargerea chimica. Partea de calciu pluteste in solutie in timp ce partea de carbonat reactioneaza pentru a forma bulele de dioxid ce carbon pe care le puteti observa.
O parte din otet se va strecura prin coaja de ou pentru a patrunde inauntru. Fluxul de lichid de la o solutie printr-o membrana semi-permeabila intr-o alta solutie mai putin concentata este numit osmoza.
Cand scoti oul dupa 2 zile din otet si il agiti, poti observa cum galbenusul pluteste in interior. Daca spargi membrana, maruntaiele din ou se vor varsa afara.
Ei bine, ce ai obtinut de fapt este un ou murat. Permiterea oului sa interactioneze cu dioxidul de carbon din aer va face oul sa se intareasca din nou. Uimitor, nu-i asa?
Citeste si:
Te poti indragosti de absolut oricine - Iata cum!
VIDEO! Vezi cum reactioneaza niste baieti atunci cand sunt pusi sa loveasca o fata
Experimentul Banana: Te invata o lectie de viata foarte importanta