O gluma poate fi cu usurinta ratata printr-o traducere cuvant cu cuvant, dar ideea unei sarbatori de primavara in care toata lumea face pacaleli este suprinzator de raspandita.
Ceea ce americanii cunosc sub numele de April Fools Day (denumita uneori All Fools Day) este un fenomen observat in intreaga lume in preajma zilei de 1 aprilie.
Farse cu gust : Cum iti pacalesti partenerul de 1 aprilie
Desi dovezile istorice sunt ambigue, cei mai multi cred ca atunci cand calendarul gregorian a fost adoptat la sfarsitul anilor 1500, Anul Nou a fost astfel mutat de pe 1 aprilie pe 1 ianuarie. Cei care tineau la vechea traditie si la vechea fata au fost etichetati si numiti prosti sau nebuni (cuvantul "fools" in limba engleza), de aici si asocierea cu April Fools Day - Ziua Pacalelilor.
Dar nu exista doua sarbatori care sa fie cu exactitate la fel:
In Franta, sarbatoarea este cunoscuta sub numele de "Poisson d'Avril", ceea ce se traduce prin "peste de aprilie"; de asemenea, este o zi sarbatorita in Italia si cunoscuta ca "Pesce d'Aprile". In mod traditional, copii si elevii de la scoala vor lipi fotografia unui peste pe spatele unui coleg de clasa care nu banuieste nimic si asteapta ca fapta lor (pacaleala) sa fie descoperita.
Scotia - Scotienii adora sa isi scoata din sarite concetatenii, asa ca au extins sarbatoarea pana in a doua zi a lunii aprilie. 1 Aprilie a fost, in mod traditional, "Hunt the Gowk day", desi numele acesta a inceput sa dispara. Gowk inseamna prostanac, o persoana nebuna, dusa cu pluta. A doua zi (2 aprilie) este cunoscuta sub numele de Taily Day, care pare sa fi dat nastere infamului semn "Kick Me" (loveste-ma!) si la numeroase glume pe seama spatelui oamenilor.
Iran - A 13-zi a Anului Nou Persian se numeste Sizdah Bedar si de obicei pica in ziua de 1 aprilie sau 2 aprilie. Se pare ca s-au jucat farse si s-au facut glume cu ocazia acestei sarbatori inca din anul 536 i.Hr., facand-o poate cea mai veche zi in care se faceau glume.
Obiceiul este ca oamenii sa isi petreaca dupa-amiaza afara, in aer liber, sarbatorind nou anotimp si rasfatandu-se cu alimente, bucurandu-se, ranzand, jucand jocuri si facand glume bune. Dupa un picnic, oamenii arunca cu legume verzi, cunoscute sub numele de sabzeh, care reprezinta orice boli potentiale sau ghinion pentru anul care vine.
Portugalia - Duminica si ziua de luni de dinainte de Postul Mare este momentul in care portughezii sarbatoresc Ziua Pacalelilor (April Fools Day). Portughezii au adoptat o gluma care au imbratisat-o in timp si au facut-o a lor: le place sa arunce faina pe cineva.
India - Festivalul special al indienilor (India's Holi festival) este sarbatorit in data de 31 martie, iar aceasta este o zi in care se fac glume, se arunca cu praf colorat si tot in aceasta zi oamenii poarta pe fata si pe corp o vopsea pentru a inaugura primavara.
Danemarca - 1 mai este Maj-kat (May cat), o zi a glumelor, desi in aceasta tara si in Suedia oamenii sarbatoresc si 1 aprilie ca fiind Ziua Pacalelilor - April Fools Day.
Irak - Kithbet Neesan. Traditia de 1 aprilie in Irak, de ziua de Kithbet Neesan sau "April Lie", a fost importata din Occident cu decenii in urma si s-a dovedit a fi o sarbatoare populara, celebrata la fel ca in SUA, cu tot felul de glume. Surse: 1, 2.
Citeste si: 1 Aprilie la birou - Pacaleste-ti colegii fara sa risti concedierea