1. Imbratiseaza-l!
Cand prinzi ocazia, strange-l in brate, ridica-l in aer, cara-l in spate sau fa-l “avion” si plimba-l prin camera, daca esti destul de in forma. Nu dureaza mai mult de cateva momente, dar se va simti apreciat si nu-ti va mai simti lipsa atat de mult.
2. Tine o sedinta fulger
Fii sigura ca este prin preajma inainte ca tu sa pleci la serviciu sau oriunde ai treaba si propune-i sa organizati o sedinta extrem de importanta, ultra-secreta, pentru a pune la punct aspectele esentiale ale zilei. Ai grija sa strecori printre ele cateva indatoriri cu iz de joaca pentru copilul tau, cum ar fi sa stea de paza si sa fie atent, fiindca va primi un telefon extrem de important pe parcursul zilei.
Daca este destul de mare incat sa umble singur in frigider, ai grija sa ii lasi o gustare dulce ascunsa, iar la telefon sa ii dezvalui exact locatia “comorii”.
Daca ii place sa se joace de-a detectivul, poti foarte bine sa-i mai dai o “sarcina” cu privire la cercelul pe care l-ai pierdut pe undeva prin casa si nu uita sa mentionezi ca la finalul zilei il asteapta un premiu surpriza! Va fi atat de preocupat sa isi indeplineasca misiunea incat va uita ca nu esti prin preajma.
3. Detectorul de serviciu
Daca ai de facut diverse cumparaturi sau trebuie sa te deplasezi cu masina prin oras si nu zabovesti prea mult unde ai treaba, il poti lua cu tine. In masina ai o gramada de modalitati de a-i distrage atentia.
Pune-l sa numere cate masini de o anumita culoare trec prin dreptul vostru sau sa te atentioneze cand se face verde la semafor.
Astfel va fi atent la joc si timpul petrecut impreuna cu tine, in ciuda faptului ca tu nu ii poti acorda foarte multa atentie, va fi unul foarte placut.
4. Mima
Da, poti juca mima in timp ce tu te pregatesti sa pleci in oras, spre exemplu. Cum? Pune-l pe el sa mimeze, iar tu trebuie sa ghicesti.
Daca el castiga, atunci primeste un premiu la alegere cand te intorci. Ai grija sa te tii de cuvant, fiindca data viitoare nu va mai functiona!
5. Betisoarele
Un joc dificil chiar si pentru cei mai indemanatici dintre noi il va tine pe cel mic ocupat mult timp. Propune-i sa ridice betisoarele colorate din gramada imprastiata la nimereala, fara sa le miste pe cele din jur. Daca o face, spune-i sa reia jocul pana cand reuseste.
Ca sa fii sigura ca nu triseaza, poti instala o camera de luat vederi si sa il informezi ca vei sti ce face, chiar daca nu esti acasa. Cel mai probabil nu te va crede si va incerca sa triseze. Cand te intorci acasa, premiaza-l daca a fost cuminte, iar daca nu, propune-i sa mai joace o data jocul, de aceasta data ajutat de tine.
6. Micul povestitor
Spune-i inceputul unei povesti inventate de tine si lasa-l sa se gandeasca singur la un final. Spune-i, daca este destul de mare pentru a folosi telefonul, sa te sune cand gaseste un sfarsit potrivit pentru povestire si tu ii confirmi daca este asa sau nu si da-i indicii care sa il apropie mai mult de rezultat.
Pentru a fi sigura ca nu te deranjeaza prea des, spune-i ca nu are decat trei incercari pe tot parcursul zilei, asa ca ar fi bine sa le foloseasca in mod chibzuit!
7. Mesaje neasteptate
Fa-i un mic dejun special, fie compus din sendvisuri cu figurine vesele din ardei gras, masline si alte ingrediente usor de modelat, fie din oua fierte cu ochi, nas si gura. Imaginatie sa ai, fiindca cel mic va aprecia cu siguranta gestul!
Daca stie sa citeasca, lasa-i mesaje in dreptul periutei de dinti, pe birou sau in locurile unde stii ca isi petrece cel mai mult timp. Poti fie sa ii pregatesti mesaje de tipul “In camara/debara/dulap vei gasi o surpriza!”, iar acolo sa gaseasca jucaria pe care si-o dorea de mult timp, sau “Ghici ghicitoarea mea si vei primi o acadea/inghetata/ceva bun”, iar cand gaseste raspunsul, sa te sune pentru a-ti da de stire ca trebuie sa il recompensezi.
Daca nu stie sa citeasca, poti sa ii faci un traseu din sageti desenate pe post-it-uri, asa cum a vazut cu siguranta in desenele animate, la capatul caruia sa gaseasca un cadou de la tine. Ai grija sa fie un cadou care sa il tina ocupat destul timp, astfel incat sa nu iti simta lipsa.
Tu cum te descurci cand esti in criza de timp, astfel incat cel mic sa nu se simta neglijat?