În această listă vei găsi alimentele pe care trebuie să le eviți pentru a rămâne fericită și pe care le găsești cu ușurință la orice magazin.
1. Popcorn în loc de chipsuri
Ușor de procurat și gustoase, chipsurile sunt una dintre cele mai nesănătoase alegeri când vine vorba de gustări, deoarece, de obicei, sunt prăjite în ulei și saturate de acizi grași omega-6. Acești acizi scad din energia ta prin blocarea absorbției de omega-3, dar o vatiantă mai sănătoasă este o pungă mică de popcorn. Acesta este bogat în carbohidrați care accelerează producția de serotonină și te vei simți mai bine și relaxată.
2. Ciocolată amăruie în loc de ciocolată cu lapte
Ciocolata amăruie conține anandamide, un compus chimic ce te ajută să te simți bine și să te relaxezi, care blochează durerile și tristețea. Pentru rezultate optime, încearcă ciocolata cu cel puțin 72% cacao și mai puțin de 5g zahăr. Cercetările au demonstrat că dacă mănâncă ciocolată neagră, oamenii sunt mai dispuși să îi ajute pe ceilalți.
3. Banane organice în locul celor obişnuite
Bananele conțin elemente care te binedispun, precum vitamina B6 și dopamină, deci ar fi bine să mănânci una dimineața, ca să te simți bine toată ziua. Asigură-te că banana este una organică, deoarece pesticidele cu care se stropesc cele non-organice au o doza mare de neurotoxine cu efect negativ asupra organismului.
4. Ceai verde în loc de sucuri
Sucurile nu sunt bune pentru sănătate și nici nu te ajută când ești tristă. Deși acestea conțin un număr mare de carbohidrați ce te binedispun imediat, cantitatea mare de zahăr te moleşeşte mai repede decât te binedispune. Ca alternativă la sucuri ai ceaiul verde, a cărui teanină combate anxietatea prin relaxare.
5. Somon în loc de șuncă
Carnea procesată vine, de obicei, de la animale care nu sunt crescute cu mâncare sănătoasă și este adesea injectată cu conservați și nitrați care duc la depresie și schimbări ale dispoziţiei. Alternativa cea mai sănătoasă este somonul, deoarece conține vitamina D și acizi grași omega-3, doi nutrienți care și-au dovedit eficiența în creșterea nivelului de serotonină.
6. Miere în loc de zahăr și îndulcitori artificiali
Zahărul face ca totul să aibă un gust mai bun, dar este nesănătos și deși unii oameni evită adăugarea lui în ceai sau cafea, majoritatea consumabilelor din ziua de azi îl au printre ingrediente, chiar pasta de dinți, pâinea sau batoanele fitness. Pe termen scurt, zahărul îți oferă un pic de energie, dar când efectul dispare poți intra în depresie sau poți experimenta anxietatea. Consumul masiv de zahăr scade abilitatea organismului de a lupta cu stresul, dar o alternativă mai sănătoasă ar fi mierea sau siropul de arțar, deoarece mierea conține kaempferol și quercitină care previn depresia și reduc inflamațiile din creier, iar siropul de arțar conține minerale și antioxidanți ce susţin un stil de viață sănătos.
7. Cireșe în loc de alune sărate
Cireșele sunt o sursă bogată de melatonină, hormon care te ajută să dormi bine și ele reprezintă un analgezic natural ce te face să te relaxezi. Aşadar, în loc să ronțăi alune sărate cu conținut mare de sodiu și monoglutamat, care provoacă dureri de cap și stomac, mai bine mănânci cireșe.
8. Curcan în loc de mezeluri
Mezelurile pot părea cea mai la îndemână și gustoasă opțiune, dar sunt pline de conservanți și coloranți care îți pot provoca dureri de cap și schimbări ale dispoziţiei. Chiar dacă îți va lua mai mult, este mai bine să prepari canea de curcan singură și să tai apoi felii din ea.
9. Spanac în loc de iaurt din soia
Iaurtul de soia, cunoscut și ca yofu este creat prin adăugarea bacteriilor în laptele de soia, ceea ce ajută cu siguranță sistemul digestiv, dar acizii omega-6 îi blochează pe cei omega-3. În schimb, spanacul este bogat în omega-3 și folați, care stabilizează starea de spirit prin producția de serotonină.
10. Piper negru măcinat în loc de sare
Experții avertizează că prea multă sare crește tensiunea și creează instabilitate, dar piperul negru măcinat este un condiment care poate fi adăugat în siguranță mâncării, deoarece nu te face să fii depresivă. Acesta conține peperină, care s-a dovedit că luptă împotriva depresiei și crește funcția cognitivă a creierului.