Daca obisnuiai sa le rontaiai doar pentru ca ti se pareau mai gustoase decat arahidele si fisticul, acum ai motive mult mai serioase sa-ti faci provizii. Mici dar pline de nutrienti – printre care vitamina E, proteine, fibre si cativa antioxidanti importanti – migdalele reduc riscul de Alzheimer, fiind un aliat de nadejde in curele de slabire si in tratamentul afectiunilor cardiace.
Orzul
Dintre toate cerealele, orzul contine cel mai ridicat continut de fibre, vitamina E, vitaminele B si antioxidanti. In plus, contine beta-glucan, o clasa de polizaharide celebra nu doar pentru faptul ca ajuta la scaderea colesterolului, ajutandu-ne sa preintampinam bolile cardiace, ci si pentru faptul ca este un adjuvant foarte bun in tratamentul cancerului. Poti incepe sa traiesti mai sanatos chiar de maine dimineata: inlocuieste fulgii de porumb cu un musli de cereale care sa includa si seminte de orz.
Cafeaua
Bauta cu masura, cafeaua poate face minuni pentru dispozitia noastra. Pe langa asta, cercetatorii au descoperit ca licoarea cu care ne rasfatam dimineata poate reduce simtitor riscul declansarii diabetului de tip 2, jucand totodata un rol important in prevenirea Parkinsonului la barbati.
Ouale
Sunt o sursa excelenta de proteine si au doar 75 de calorii; stim asta din nenumaratele cure de slabire pe care le-am tinut. Bogate in fier, acid folic si vitamina B8, consumul de oua joaca un rol important in lupta impotriva obezitatii, reducand pofta de mancare. Carenta acestor nutrienti este responsabila pentru aparitia problemelor de vedere.
Strugurii
Despre proprietatile curative ale strugurilor se pot scrie povesti. In ultimul timp apar tot mai multe produse dermo-cosmetice pe baza de extract de struguri, asta in timp ce in provinciile din sudul Frantei exista spa-uri de lux, vestite pentru tratamentele corporale pe baza de suc de struguri si must. In ciuda acestui palmares, sunt multe cure de slabire care ii exclud din meniu, pe motiv ca ingrasa. Ce-i drept, au un continut ridicat de glucide, dar fiind vorba de zaharuri naturale, n-ar trebui sa-ti faci griji. Mai ales ca vitaminele A si C pe care le contine in cantitati mari garanteaza cresterea sistemului imunitar.
Napii
Contin cantitati mari de vitamina A si C, potasiu, luteina si zeaxanthin, un antioxidant foarte puternic care previne aparitia catorva tipuri de cancer, precum si cea a degenerarii maculare. Gasesti napi in orice hipermarket, la raftul unde gasesti si gulii.
Ghimbirul
Daca nu esti o fana a preparatelor japoneze, stai departe de ghimbirul murat. Pentru a beneficia de calitatile curative ale acestui condiment iute-aromat, e de-ajuns sa-l consumi macinat, sub forma de praf. Are proprietati anti-inflamatorii, calmeaza balonarile, starile de greata si durerile provocate de artrita.
Nucile
Cele care au copilarit la tara nu au cum sa uite leacurile babesti obtinute din nuci sau din frunzele lor. Bunicile noastre erau la curent cu proprietatile curative ale acestui fruct lemnos, bogat in vitamina E si antioxidanti: reduce colesterolul si odata cu el, riscul de aparitie a bolilor cardiace.
Cartofii noi
Usor de curatat, usor de fiert si foarte gustosi, cartofii noi – cunoscuti in popor si sub numele de „cartofi dulci" – au si alte atuuri: contin cantitati importante de vitamina A si C si sunt bogati in fibre. Cercetatorii au descoperit ca pot preveni bolile de inima, precum si cancerul de san si de prostata. Da o fuga la piata cand ai timp: suntem in plin sezon!
Uleiul de masline
Recunoscut de secole ca un aliat al sanatatii, uleiul de masline, la fel ca toate celelalte grasimi nesaturate, are actiune anti-inflamtorie, luptand impotriva bolilor de inima si cancerului. Ideal ar fi ca, in timp, sa renunti la uleiul de floarea soarelui si sa folosesti ulei de masline, in cantitati mici, chiar si la prajit.