Nucile si migdale
Desi se numara printre fructele cu foarte multe calorii nucile si migdalele sunt benefice pentru inima datorita continutului bogat de vitamina E, un antioxidant care protejeaza impotriva arterosclerozei. Consumul a aproximativ 30 g de migdale pe zi duce la scaderea colesterolului rau (LDL) cu 13-20 la suta, arata un studiu realizat de specialistii germani. Totodata, acestea contin o cantitate foarte mare de grasimi monosaturate si polisaturate, care protejeaza inima.
Semintele de in
Semintele de in, bogate in fibre si acizi grasi Omega-3 si Omega-6, sunt alimente esentiale pentru o inima sanatoasa. Prin cantitatea foarte mare de acid alpha-linoleic continut( acid din familia Omega-3), cu efecte benefice in bolile de inima, artrite sau afectiuni ale colonului, inul joaca un rol deosebit de important in prevenirea afectiunilor cardiace si in dezvoltarea armonioasa a functiilor creierului. Se remarca, de asemenea, prin continutul de vitamina E, saruri minerale (calciu, potasiu, siliciu, fier) si fibre alimentare.
Maslinele si uleiul de masline
Uleiul de masline energizeaza cordul si reduce colesterolul, gratie cantitatii mari de grasimi mononesaturate, benefice pentru sanatatea arterelor. Este suficient sa inlocuiesti cu ulei de masline celelalte grasimi saturate care se gasesc in dieta ta (unt, branzeturi etc.) si o sa constatati si o scadere a colesterolului "rau". De asemenea, maslinele, consumate in orice forma iti protejeaza inima.
Somonul
Somonul este sursa buna de acizi grasi Omega 3, care reusesc sa scada din nivelul trigliceridelor din sange. Consumat de doua ori pe saptamana, somonul poate reduce pana la o treime riscul de a muri din cauza unui atac de cord. Pe langa Omega 3, somonul contine carotenoid astaxanthin, o substanta cu un puternic efect antioxidant, spune doctorul Stephen T. Sinatra, autorul cartii "Cum sa-ti scazi tensiunea in opt saptamani". Daca nu esti un mare fan al somonului, macroul, tonul, heringul si sardinele au aceleasi efecte benefice.
Usturoiul
Alicina continuta de usturoi previne accidentele vasculare cerebrale. Totodata, substantele continute de acest aliment curata sangele de toxine si previne depunerea cheagurilor pe peretii arterelor.
Spanacul
Spanacul iti protejeaza inima datorita cantitatii mari de luteina, acid folic, potasiu si fibre care se gaseste in frunzele acestei plante. Potrivit unui studiu efectuat pe parcursul a 12 ani pe 15.000 de barbati sanatosi, aceia care consuma cel putin doua portii si jumate de legume pe parcursul unei zile, aveau un risc de atacuri de cord, cu 25 % mai mic decat cei care nu consumau legume.
Fructele de padure
Murele sunt considerate ca fiind fructe cardioactive, ajutand la functionarea optima a cordului. La fel, pigmentul albastru care se gaseste in afine ajuta la elasticitatea vaselor sangvine. Un alt fruct de padure ale carui efecte sunt benefice pentru organismul nostru si pentru inima, in special, este zmeura. Aceasta actioneaza ca o aspirina naturala, intarind sistemul imunitar.
Fasolea neagra si rosie
Numita si aliatul inimii, fasolea este o sursa foarte bogata de magneziu. O ceasca de fasole boabe furnizeaza intre 120 si 320 miligrame de magneziu, mineral ce previne aparitia tulburarilor de ritm cardiac.
Orz
Boabele de orz sunt bogate in fibre solubile, substante care sunt digerate foarte lent si permit scaderea si controlul nivelului colesterolului din sange. Introducand o cantitate mai mare din produse derivate din aceasta cereala in dieta ta zilnica scazi riscul de aparitie si dezvoltare a afectiunilor cardiovasculare.
Sfecla
Sfecla este o sursa excelenta potasiu si un remediu eficient pentru hipertensiunea arteriala. Aportul cotidian de 4 g pe zi de potasiu reduce la zero riscul de hipertensiune pentru ca lipsa acestui mineral face sa creasca concentratia de sodiu din sange, ceea ce are drept urmare cresterea presiunii arteriale.