Stii sa te feresti de efectele excseului de sare: pur si simplu diminuezi cantitatea zilnica si alegi alimente cu continut scazut in saruri. Insa esti sigura ca produsele alese din comert chiar au un continut foarte mic de sare? Nu cumva eticheta te pacaleste sau pur si simplu convingerea ta ca ele nu contin acest condiment este inselatoare? Afla alimente care au saruri ascunse pentru a stii sa jonglezi cu ele de cate ori ai ocazia.
1. Carnea afumata, procesata (mezeluri)
Lista alimentelor pe baza de carne care au un continut extrem de ridicat si de periculos de sare este foarte lunga: sunca, carnati, salam, pastrama, parizer, si in general mezelurile.
Incearca sa te lipsesti cat poti de aceste produse, mai ales ca pe langa sare, ele contin si multe grasimi, iar daca astfel de alimente intra in preferintele tale, incearca sa le utilizezi in cantitati foarte mici in diverse preparate si nu sa le consumi singure la o masa. Opteaza pentru pui sau carne slaba neprocesata, daca ai ocazia!
2. Peste
Pestele - minunea din natura, ascunde si el diverse substante nu tocmai sanatoase, atunci cand nu il consumam in stare naturala si il preferam sub diverse forme procesate, precum cel conservat sau cel marinat, nemaizicand de saramura de peste. Ca tipuri de peste care au in sine continut de sare ridicat distingem tonul, anchoa sau sardinele.
Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa eliminam pestele din meniu; in nici un caz, pentru ca el trebuie sa faca parte dintr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata, de aceea trebuie sa fim atenti la ceea ce alegem, recomandarile pentru un o optiune mai putin sarata sunt:
- peste proaspat sau congelat, in loc de conservat
- alege ton care este conservat in apa sau in suc propriu si nu in ulei sau in sos
- evita pestele afumat
- desareaza pestele din coserva sau afumat inainte de consum, tinandu-l in apa
3. Vegeta
Sunt extrem de gustoase condimentele granule sau cuburile de vegeta in supe si in diverse preparate, insa cantitatile de sare pe care le contin sunt exorbitante. Pentru a taia din aceata sursa de sare excesiva inlocuieste vegeta din comert cu ingrediente naturale pe care le doresti in supa: de ce sa pui prafuri de legume, cand poti sa le adaugi produsele naturale: ceapa, telina, morcivi, praz, patrunjel, etc. De ce sa folosesti un gust artificial de pui, cand poti adauga direct puiul?
Daca totusi utilizezi astfel de produse, incearca sa reduci cantitatile si sa nu mai adaugi in respectiva mancare nici o alta sursa de sare.
4. Snacks-uri
Lista de astfel de gustari, preferate in special de copii, este foarte lunga si include tot ce inseamna snacks: cartofi prajiti (chips-uri), tortilla, popcorn, crackers, alune sarate, pretzels, etc.
Incerci pe cat posibil sa elimini astfel de alimente din meniul tau, dar parca nu ai cu ce sa le inlocuiesti si cazi adesea prada tentatiei? Incearca urmatoarele:
- nu trebuie sa elimini alunele, nucile, semintele din alimentatie, trebuie doar sa stii sa le alegi pe cele fara sare
- nu cumpara popcorn gata preparat, ci fa-ti acasa adaugand cantitate infima de sare la el
- cand esti tentata sa cumperi astfel de produse, cel putin citeste bine eticheta si cauta bine in rafturile cu snacks-uri, pentru ca in ultimul timp au aparut si produse care au in compozitie cantitati reduse de sare: unele chiar fara! (daca eticheta indica doar continutul de sodiu, pentru a afla cantitatea reala de sare din produs, adauga 2,5 la cantitatea de sodiu si vei afla exact continutul de sare.5. Muraturile
Muraturile sunt delicii de iarna, pe care le putem degusta chiar si primavara si ori de cate ori avem pofta de ele. Sunt printre alimentele recomandate in orice cura de slabire, dar cu avertizarea ca ele sa fie desarate. Sunt sanatoase, dar nu sunt recomandate celor care au probleme cu tensiunea sau sufera de boli de inima. Castraveciorii, gogosarii, gogonelele sunt extrem de gustoase, dar incearca sa limitezi consumul lor si sa nu le savurezi zi de zi, chiar daca le desarezi.
6. Dressing-urile de salate
Gistoase, ravuroase, refrisante, dar destul de artificiale si pline de substante nu tocmai sanatoase. Cele mai sanatoase dressing-uri de salate sunt cele preparate in casa din produse naturale , fara conservanti si alte surse artificiale care ar putea dauna organismului. Majoritatea dressing-urilor din comert sunt pline de saruri, chiar daca la gust nu par atat de sarate.
De aceea sfatul nostru este a la restaurante sa eviti dressing-urile extrem de complicate care ar putea sa nu fie tocmai naturale, ci deja preparate si cere la salata doar un sos format din ulei de masline, otet (lamaie), fara sare, adaugand tu aceasta din urma in functie de preferinte si fiind astfel sigura ca nu contine mai multa decat ar trebui. Acasa insa, iti pori prepara diverse sosuri in special din ulei de masline, otet, lamaie, si diverse ierburi, detinand chiar tu controlul asupra cantitatilor si produselor folosite.
7. Sosuri
Trecem de la dressing-uri de salate la diverse sosuri pentru preparate. Fie ca vorbim de sosurile de paste care se gasesc gata preparate, pentru cele de orez, pentru gratar, cele de soia sau de peste, continutul de sare este imens, pentru ca sarea este unul dintre cei mai buni conservanti; este intr-adevar natural, dar daunator in exces.
Foloseste produse cat mai naturale si evita sosurile cumparate: foloseste rosii proaspete (in loc de bulion) si cat mai multe ierburi si condimente pentru gust: wasabi, tabasco sauce, chili, etc.
8. Semipreparatele si mancarea congelata
Intotdeauna semipreparatele au continut multa sare pentru a putea fi pastrate mai mult timp. Nici cele congelate nu fac exceptie: vrobim aici de pachetele de preparate care contin sosuri adaugate si congelate, de orezul semipreparat, de pizza congelata,spaghetii, mancare orientala. Poate ca nu au un gust foarte sarat, asa cum spuneam si la sosuri, dar aici este si problema, ca nu toate produsele cu multa sare au un gust accentuat.
Iata cateva trucuri pentru a reduce cantitatea de sare:
- fa-ti un obicei din a citi cu atentie etichetele preparatelor pe care le cumperi gata facute si emipreparatelor pentru a constientiza mai bine ceea ce ingerezi
- incearca sa mananci astfel de produse moderat si sa nu faci exces de ele
- si pe cat se poate, sa iti prepari mancare acasa cu produse proaspete si sa eviti alte surse nu tocmai sanatoase de aprovizionare
9. Supa la plic
Pentru mine o supa la plic este ideala: se prepara rapid si este si gustoasa; incerc sa aleg diverse sortimente si le mananc adaugand crutoane. Dar se pare ca o cana de astfel de supa contine aproape 1000mg de sodiu, adica aprape jumatate din cantitatea zilnica de sare recomandata.
Daca nu reusesti sa te lasi de acest obicei nu foarte sanatos, iar astfel de supe fac parte constant din meniul tau, incearca sa cauti produse pe care sa scrie "fara sodiu, continut scazut in sodiu sau nesarat", sau pur si simplu prepara-ti supa acasa, unde detii controlul asupra cantitatii de sare introdusa.
10. Branza
Hmm, un deliciu! Felurite tipuri de branza, utilizate in zeci de preparate dau un gust savuros si te fac sa devii dependenta de ele. Insa branza care trece prin procese industriale, cum este branza feta, cremele de branza, branza topita sunt extrem de controversate. Comparand diverse sortimente de branza, s-a demonstrat ca branza feta este sau blue cheese au continut mai mare de sare decat mozarella sau branza cottage.
Verifica etichetele si cauta tipuri de branza pe care sa scrie ca au continut redus de sare.
Trebuie retinut faptul ca nu numai alimentele exagerat de sarate la gust au continut exagerat de sare si ca te poti pacali usor chiar si etichetele pe care se expune valoarea in sodiu, care este mult mai mica decat cea a sarii normale. Insa trebuie sa fii isteata si sa alegi cu atentie produse si mai ales sa te reorientezi catre gatit si catre preparate home-made. Daca nu esti sigura de un produs mai bine evita-l!