Asadar, actualitatea, dar si preocuparea pentru acest subiect pare fi departe de a fi data uitarii si "arhivata". Zi de zi, cercetatori responsabili cu detronarea de pe piedestalul bolilor cu notorietate si putere din lume si preocupati cu retrogradarea lor, pana la caderea in anonimat si eradicarea lor, descopera, in efortul lor de a oferi un tratament, dar mai ales,o metoda de preventie a bolii, si factori din ce in ce mai surprinzatori care conduc la aparitia acestora. Este si cazul cancerului mamar si al factorilor de-a dreptul curiosi care ar putea prezenta risc crescut de aparitie a bolii. La acestia ne-am oprit si noi astazi, pentru a va ajuta sa va faceti un "screening" in privinta lor, sa-i adaugati la lista de "riscuri" sau pur si simplu sa actionati impotriva lor. Credem ca stim multe despre aceasta problema, cand de fapt, fiecare zi ne surprinde cu noi informatii, unele optimiste, insa altele destul de ravasitoare in esenta lor!
Si cand te gandesti ca in trecut rasa neagra era dezapreciata!
Apartii rasei alba? Sa nu crezi ca esti superioara celorlalti! Se pare ca, cel putin in privinta problemei care ne preocupa, rasa neagra ne detroneaza la propriu. Femeia alba este mai predispusa la acest tip de cancer decat afro-americanele. Pornim astfel cu un dezavantaj, iar daca mai adaugam si istoricul medical pe care nu-l putem controla, suntem deja cu cativa pasi in spatele cumplitei boli.
Cate kilograme ai avut la nastere?
Mai nou, trebuie sa scotocesti bine in memoria mamei tale, pentru a afla cate kilograme ai avut la nastere, ca sa stii daca risti sa dezvolti cancer de san. Suna ambiguu, nu-i asa? Ce legatura are una cu alta? In ultimii ani, cercetarile realizate pe subiectul in cauza, au reusit sa demonstreze ca 5% din cazurile de cancer la san sunt cauzate de greutatea prea mare pe care respectivele femei au avut-o la nastere. Asadar, fetele care se nasc plinute sunt mai expuse acestei boli, pentru ca, sustin cercetatorii relatati de BBC, acestea sunt expuse unor cantitati mai mari de estrogeni si alti hormoni. Astfel ca, jumatate de kilogram in plus fata de greutatea normala, inseamna 7% sanse ca celulele canceroase sa se instaleze in corpul lor.
Singuratatea
Aceasta are multiple efecte negative asupra sanatatii, insa pana la sfarsitul anului trecut nici nu banuiam ca aceasta ar fi in directa legatura cu cancerul, implicit cu cel mamar.
Asadar, specialistii au realizat teste pe animale si au demonstrat faptul ca izolarea conduce la cresterea celulelor canceroase si a tumorilor cu pana la 84 de ori mai mult.
De la prima menstruatie si pana la menopauza, riscurile cresc!
Aceste lucruri fac si ele parte din categoria "ce nu pot controla", daca ai fost una dintre nenorocoasele de a beneficia de prima menstra la o varsta mai mica de 12 ani, atunci afla ca esti mai predispusa la cancer mamar decat cele care au beneficiat de acest "dar" dupa aceasta varsta. Nici la maturitate lucrurile nu scapa de sub risc, mai mult chiar, varsta inaintata intrand in "preferintele" acestui tip de cancer, astfel ca daca menopauza se instaleaza la o varsta inaintata, mai exact dupa 55 de ani, acelasi risc te paste. Explicatia consta in faptul ca, in ambele cazuri, respectivele femei au o incarcatura excesiva de hormoni, o cauza a acestui tip de cancer.
Controversa: ce alegi - copil sau cancer de san?
Femeile care nu au facut copii sunt mai predispuse la aparitia cancerului mamar. Se pare ca soarta, sau stiinta de ce nu, le pune la grele incercari pe femei atunci cand vor sa nu dea nastere unui copil. Aceasta optiune ar putea fi una devastatoare pentru sanatate. Sigur ca este alegerea fiecarei femei in aceasta privinta, insa eu zic ca atunci cand ai de ales, fa-o, pentru ca de cele mai multe ori, astfel de boli nu-ti dau nicio optiune. Asadar, explicatia ar consta in faptul ca cele care nu vor sa ramana niciodata insarcinate isi "incarca" corpul, de-a lungul timpului, cu foarte multi hormoni, care la un anumit nivel, reprezinta un risc crescut de aparitie a cancerului de san.
Mama la 30 +
De asemenea, intre a fi mama tanara si mama varstnica, prima optiune pare a fi de preferat in ceea ce priveste controlul riscului de aparitie al cancerului mamar. Femeile care se hotarasc sa aiba copii dupa 30 de ani risca aparitia tumorii, din aceleasi motive hormonale. Mai mult chiar, s-a demonstrat ca mai multe nasteri la activ inseamna cu mult mai putine riscuri de a declansa boala, pentru ca in perioada sarcinii femeia este lipsita de ciclul menstrual, deci de "reprize" multiple de hormoni abuzivi, care ar putea da nastere bolii.
Un an distanta intre doua nasteri!
Asadar, chiar daca este benefic sa dai nastere unui copil din toate punctele de vedere, inclusiv cel de fata, daca iti doresti mai multi copii ia in calcul si perioada de timp dintre cele doua nasteri, spun specialistii finlandezi relatati de Telegraph.
Acest lucru s-a demonstrat pornind de la monitorizarea a peste 30.000 de mii de femei care aveau peste 5 copii, dintre care o parte nascusera copii si la o distanta de doar un an de la nasterea unui anterior copil, acestea prezentand riscuri crescute de aparitie a cancerului mamar, decat femeile care au asteptat mai mult de 3 ani intre doua nasteri..
Consumul de carne rosie
Un studiu realizat la Harvard Medical School au demonstrat faptul ca intre consumul de carne rosie si cancerul de san exista o relatie de cauzalitate, studiind si analizand cu atentie dosarele medicale a peste 90.000 de femei, si mai ales obiceiurile lor alimentare.
Dormi 6 ore pe noapte? Beneficiezi de 60% sanse de a face cancer de san
Cercetatori japonezi au demonstrat faptul ca intreruperea somnului, sau somnul insuficient afecteaza in mod serios secretia melatoninei, hormonul care suprima cantitatea de estrogen eliberata in exces, avand astfel un rol important in prevenirea cumplitului tip de cancer, relateaza DailyMail. Studiul a fost analizat timp de 8 ani si experimentat pe 24.000 de femei.
De aceea, se considera ca femeile care lucreaza in ture de noapte sau care pierd adesea noptile, sunt predispuse acestui tip de cancer.
Sanii proeminent asimetrici
O sa spui, ok, toate femeile au sanii asimetrici! Corect, insa unele femei au o pronuntie mai mare a acestei asimetrii. Asadar, cu cat diferenta este mai mare, cu atat riscul este mai crescut, spun cercetatori britanici de la Universitatea din Liverpool. Pentru fiecare 100 milimetrii diferenta, sansele cresc cu 50%, considerandu-se ca dezvoltarea simetrica a sanilor reprezinta de fapt un mod de a controla mai bine nivelul de hormoni din corp si variatiile lui.
Nu rata articolul saptamanii!
Oauu, ori mintea mea s-a incins de tot, ori numai gandul la sport nu imi sta atunci cand spun dans la bara, exoticul lap dance sau cardio striptease ca metode de a-ti redefini silueta. Astea si multe altele in "10 antrenamente care-l au pe "vino-ncoace"!