1. Salutul prin apropierea ambelor mâini
În cultura hindusă, oamenii se salută prin apropierea ambelor mâini în semn de respect. Motivul general care stă în spatele acestei tradiții „namaskar” este respectul, dar științific vorbind, apropierea ambelor mâini face ca vârfurile degetelor să se apese ușor, iar acestea sunt considerate puncte de presiune legate de ochi, urechi și minte. Presarea lor se presupune că activează punctele de presiune care te ajută să-ți aduci aminte de persoana respectivă pentru mai mult timp și în plus, așa nu se transmit microbii de la o persoană la alta, pentru că nu are loc nici un contact fizic.
2. De ce nu-ți poți tăia unghiile noaptea
Pe timpul înaintașilor noștri nu exista curent electric, drept pentru care era un foarte mare risc să se taie cineva atunci când încerca să-și curețe unghiile pe întuneric.
3. De ce trebuie să faci baie după o înmormântare
Doar pentru a preveni infecțiile de la organismul celui mort, deoarece corpul uman în descompunere adăpostește mulți microbi.
4. Mâncatul pe podea
În această tradiție nu este vorba doar despre statul pe jos și mâncatul acolo ci mai degrabă despre așezatul în poziția „Sukhasan”. Aceasta este poziția folosită în mod normal la asanele yoghine, pe jos, cu picioarele încrucișate. Astfel de poziții îți induc instantaneu starea de calm și bine, care ajută la digestia normală și automat se declanșează un semnal către creier, ca să pregătească stomacul pentru digestie.
5. De ce se începe cu mirodeniile și se continuă cu dulciurile
Străbunii noștrii au insistat pe faptul că dulciurile se iau după ce mănânci mâncarea și explicația este că lucrurile picante activează sucurile gastrice și acidul asigură că procesul de digestie funcționează corect, iar dulciurile și carbohidrații încetinesc digestia. Deci, dacă simți într-adevăr nevoia de ceva dulce, consumă acest tip de alimente după ce ești sigură că ai terminat tot de mâncat.
6. De ce n-ar trebui să speli podeaua noaptea
Generațiile din ziua de astăzi spun că aduce ghinion să speli pe jos noapte și este corect dacă stai să te gândești că în trecut nu exista curent electric non-stop și în primul rând puteai aluneca pe podeaua umedă, iar în al doilea rând puteai mătura sau spăla ceva important.
7. De ce femeile nu au voie în bucătărie sau templu în anumite perioade ale lunii
Aceasta nu este o interdicție ci mai degrabă o răsplată, care le permite femeilor cu sindrom premenstrual să stea liniștite în perioada respectivă. În plus, nu existau absorbante și se întâmplau foarte multe accidente neplăcute.
8. De ce nu trebuie să gătești când moare cineva din familie
Acest ritual a fost creat pentru a permite familiei îndoliate să se odihnească, fiindcă moartea îi face pe oameni să se întristeze. În aceste condiții, nimeni nu-și dorește, de fapt, să muncească.
9. De ce să eviți spălatul pe cap marțea și joia
Pentur că apa curată era scumpă și rară în trecut.
10. De ce postește lumea în timpul sărbătorii Navratras
Deși stilul de viață s-a schimbat de-a lungul timpului, sărbătoarea Navratras vine de două ori pe an, în lunile dintre schimbarea anotimpurilor și a obiceiurilor alimentare. Navratras oferă organismului suficient timp pentru a se adapta acestor schimbări sezoniere. În această perioadă, oamenii își curăță organismul de grăsimi, meditează, capătă energii pozitive și le crește stima de sine.