Iata ce trebuie sa stii despre influenta limbajului trupului asupra starii de spirit si a activitatii tale in general.
1. Pozitia puterii
Daca vrei sa te simti mai puternica, nu trebuie decat sa ai o postura care sa inspire acest lucru. Efectueaza gesturi ample, expansive si vei constata ca modul in care privesti lucrurile se va schimba. Pozitiile care emana putere sporesc nivelul de testosteron si astfel de fac sa te simti mai increzatoare, usor agresiva si capabila sa iti impui punctul de vedere. Cand iti deschizi bratele prin gesturi ample. stai cat mai dreapta si iti “umfli” trupul, ocupi mai mult spatiu, iar mintea inregistreaza mesajul si actioneaza in conformitate cu starea ta de spirit.
2. Incordeaza-te pentru vointa
Incordandu-ti muschii reusesti sa fii mai ferma pe pozitie, fie ca este vorba de a rezista unei dureri fizice, unei tentatii culinare sau de a fi atenta cand nu ai niciun chef de munca. Asadar, daca simti ca te lasa puterile, fa cateva exercitii si incordeaza-te.
3. Incruciseaza-ti bratele pentru a fi mai perseverenta
Daca simti ca te paraseste rabdarea atunci cand te confrunti cu o problema care necesita incercari repetate, incruciseaza-ti bratele. Gestul iti dubleaza capacitatea de a rezista pana la final in astfel de situatii.
4. Intinde-te pentru a gasi solutii
Daca ai nevoie de o perspectiva noua asupra unei probleme, intinde-te in pat. Iti va ajuta mintea sa se destinda si sa priveasca in afara tiparelor.
5. Dormi pentru performanta cognitiva sporita
Un pui de somn de 10 minute sporeste performanta cognitiva si atentia. Daca dormi mai mult, iti va lua mai mult sa te trezesti, iar daca atipesti doar 5 minute, obtii doar jumatate din beneficii.
6. Gesticuleaza pentru a fi mai persuasiva
Desi este privit ca un obicei amuzant pe care unii oameni il au cand vorbesc sau explica, psihologii arata ca gesturile ample in timpul comunicarii sporesc puterea de persuasiune a mesajului. Cele mai eficiente sunt gesturile care fac ceea ce spui sa fie mai usor de inteles. Spre exemplu, daca te referi la un eveniment din trecut, arata cu mana in spate.
7. Gesticuleaza pentru a intelege
Gesturile nu sunt utile numai cand vrei sa convingi pe cineva, ci si atunci cand vrei sa te convingi pe tine sau sa intelegi un anumit concept. Gesticulatul te ajuta sa retii mai mult atunci cand inveti.
8. Zambeste pentru a fi fericita
Un simplu zambet te face sa te simti fericita, fie ca este justificat sau nu. Participantii la un studiu au fost rugati sa tina intre dinti un pix, astfel incat sa li se activeze muschii responsabili cu zambetul. Cei care aveau muschii activati au notat o serie de desene animate ca fiind mai amuzante decat le-au considerat cei care nu au fost rugati sa tina un pix in gura in timpul experimentului. Asadar, un zambet, fie el si fortat, te face sa vezi lumea intr-o lumina mai buna.
9. Imita pentru empatie sporita
Daca vrei sa patrunzi in mintea cuiva, poti incerca sa le imiti comportamentul. Cei care sunt ceva mai empatici din nastere o fac in mod natural, automar: copiaza accente, posturi, expresii si nu numai. Daca reusesti sa copiezi pe cineva, vei reusi sa intelegi macar pentru cateva momente cum se simte.
10. Repeta pentru a intelege
Ideea de a copia ne ajuta sa intelegem ce simt si cum gandesc ceilalti. In cadrul unui experiment realizat in 2010, participantii la cercetare au gasit ca este mai usor sa descifrezi un accent nefamiliar daca incerci tu insuti sa il imiti. Psihologii merg si mai departe, sustinand ca imitandu-i pe altii poti anticipa comportamentul indivizilor.
Majoritatea teoriilor prezentate mai sus decurg din conceptul de “cunoastere comporala”, teorie ce presupune ca nu gandim doar cu mintea, ci si cu intregul corp, intrucat mintea nu poate fi separata de trup, care ia contact cu mediul inconjurator.
Intr-o lume ce se transforma din ce in ce mai mult intr-o serie de contacte virtuale trebuie sa ne amintim ca avem nevoie sa pastram o legatura sanatoasa intre minte si trup. Inteligenta umana inseamna mai mult decat puterea abstracta de a procesa informatie; este rezultatul interactiunii dintre minte, corp si mediul inconjurator.
Citeste si:
Dovada ca gandesti cu mainile, nu cu mintea