Pentru a avea acel lipici despre care vorbește lumea trebuie să faci următoarele lucruri.
1. Prezintă-te sigură pe tine, cu numele întreg
Să faci cunoștință cu oameni noi este dificil și există tentația de a face doar cu mâna tuturor și a te așeza ușor într-un colț întunecat. Astfel, vei face impresia unui om retras, care nu are chef să vorbească, deci mai bine este să zici „Buna! Eu sunt Cutărică și fac cutare lucru.” apoi să strângi mâna fiecărui om prezent privindu-l în ochi.
2. Prezintă-ți mereu partenerul celui cu care vorbești
Dacă ești cu cineva și te întâlnești cu un cunoscut ar fi frumos să le faci cunoștință, pentru a nu se simți nimeni prost. Altfel vei da impresia că te jenezi de ceva sau cineva. Este suficint să le zici fiecăruia numele mic și toată lumea se va simți mai bine.
3. Ține minte numele
Poți spune oricând că ai o memorie proastă, dar este o scuză jalnică, iar lumea te va privi ca pe un snob. Un psiholog celebru spune că auzirea propriului nume este cel mai suav sunet din lume pentru persoana respectivă. Există câteva tehnici simple prin care poți memora mai ușor numele, cum ar fi dacă interlocutorul tău se prezintă cu „Bună, sunt Andrei!” tu să răspunzi repetându-i numele ”Bună, Andrei” și să-i repeți numele în timpul discuției.
4. Nu mai povesti ce nu interesează pe nimeni
Nu începe o analiză a staff-ului care a lucrat la realizarea unui film dacă cei din jurul tău nici măcar nu se uită la prea multe filme și nu vorbi despre nutriția sportivă dacă nimeni nu este interesat de subiect. Un monolog este doar pierdere de timp și oamenii vor vorbi cu persoana respectivă din ce în ce mai puțin. Fă ceva ca cei cu care vorbești să fie implicați în discuție, pentru că dacă nimeni nu te-a întrebat nimic în timp ce vorbeai și în plus, au început să discute despre altceva, atunci poate că nu te-au întrerupt doar din politețe, nu deoarece ar fi fost interesați de ceea ce zici.
5. Vorbește și despre altceva, nu numai despre tine
Încearcă să eviți situațiile în care îi spui unui prieten că te-ai certat cu partenerul de viață apoi el duce discuția către propriile probleme. Persoana care face asta va fi privită în curând drept egoistă și enervantă. Da, ne face plăcere să vorbim despre propria persoană, drept pentru care a existat și un experiment în care cercetătorii s-au oferit chiar să dea bani persoanelor care pot vorbi despre alt subiect decât propria persoană, dar nimeni nu a reușit să facă așa ceva. Tocmai de aceea vei cuceri inimile tuturor dacă te arăți interesată de altcineva.
6. Nu bârfi, mai ales despre cunoștințele comune
Deși este tentant să râdeți împreună despre un coleg îmbrăcat haios, pot apărea gânduri de genul „dacă azi vorbește așa despre el/ea mâine voi urma eu”. Oamenii apreciază capacitatea de a vedea binele în alții și îi respectă pe cei capabili să evite remarcile negative.
7. Vorbește mai tare și legat
O persoană care șoptește sau vorbește foarte încet dă impresia că se îndoiește de ceea ce zice și este greu de urmărit. Orice ai spune, fă-o sub formă de poveste, spune-o cursiv și chiar dacă spui un simplu „mulțumesc” spune-o cu încredere, uită-te în ochii interlocutorului și rostește cuvintele tare și clar.
8. Formulează fraze cu subiect și predicat
Un răspuns format doar dintr-un cuvânt îi face pe ceilalți să creadă că ești prea timidă sau nu vrei de fapt să vorbești și în nici una dintre aceste situații nu faci o impresie bună. Dă o șansă conversației să se dezvolta, oferă câteva amănunte.
9. Nu te mai plânge
Văicăreala nu atrage pe nimeni, mai ales dacă te plângi de un lucru și nu faci nimic pentru a-l remedia sau cel puțin nu ceri un sfat în acea direcție. Nu-ți fie frică să vorbești despre problemele tale, deoarece o persoană care este mereu bine pare suspicioasă. În plus, prietenii vor fi încântați să te ajute, dar nu te plânge totuși prea mult.
10. Nu te abate de la valorile tale
Cineva fără un punct de vedere propriu nu va ieși cu prea multe lucruri pozitive în evidență, pentru că nu îmbogățește cu absolut nimic o conversatie. Mult mai rău stă sitația când una spune cineva și alta face, pentru că este imposibil s-o iei în serios. Cei care vorbesc direct despre valorile și planurile lor apoi le urmează cu sființenie obțin mereu respect de la cei din jur.
10 greșeli care te fac mai puțin atrăgătoare
Charisma nu este doar ceva cu care te naști, poți dobândi abilitatea de a fi atrăgătoare, dar trebuie să lucrezi constant la asta.