Am încercat în acest articol să descriem cât mai bine posibil greșelile pe care le fac majoritatea părinților divorțați, care uneori uită că un copil are nevoie acum de și mai mult sprijin.
1. Perceperea copilului ca pe un adult
Copilul nu este un adult. El nu înțelege exact motivele divorțului și sentimentele părinților, care sunt în continuare responsabili pentru el și trebuie să-i inspire încredere în forțele proprii. Așadar, nu este necesar ca și părinte să vorbești cu el despre absolut orice ci trebuie să-l susții fără să te aștepți mereu să te sprijine. Împărătșește-ți îngrijorările cu restul familiei, prietenele sau un specialist, nu-ți împovăra copilul cu problemele tale.
2. Îți obligi copilul să aleagă
Nu-ți forța copilul să aleagă între tine si tatăl lui sau între bunici, lasă-l pe el să aleagă unde vrea să stea, ca să nu se simtă ca și când ar trăda pe cineva. Ascultă-i părerea și eventual decideți în familie cu cine urmează să crească cel mai mult.
3. Încerci să fii părintele preferat
Încercând să arăți mai bine în ochii copilului decât fostul tău partener, de fapt îi faci rău celui mic. Dacă îi permiți toate lucrurile pe care fostul tău partener nu i le permite, copilul nu va mai știi ce să facă sau să creadă, deoarece sistemul lui de valori va fi dat peste cap. Acest lucru îl va face să fie un răsfățat. Așadar, ar trebui să ajungi cu tatăl copilului la o înțelegere în privința principiilor pe care să le urmați, deoarece disciplina trebuie să primeze chiar și după divorț.
4. Copilul se simte vinovat
Copiii au tendința să se învinovățească pentru despărțirea părinților, deoarece trăiesc în stres și dinamica familiei lor se schimbă. Pentru a evita această situație trebuie să stați amândoi de vorbă cu copilul și să fiți civilizați în explicații, cu un ton neutru, ca cel mic să nu considere că vreuna dintre faptele lui este motivul despărțirii voastre.
5. Te simți vinovată
Este inutil să-i spui copilului că tu ești cea vinovată, până la urmă în viață mai există și momente neplăcute, care nu merg conform așteptărilor, iar divorțul este unul dintre acestea. Dacă dai toată vina pe tine, chiar și acest lucru îi poate face rău copilului, care va începe să folosească această informație în avantajul lui.
6. Îți vorbești de rău partenerul
Într-un divorț, vina este întotdeauna împărțită, așa că încearcă să nu-l vorbești de rău pe tatăl copilului. Când acuzi sau critici, copilul internalizează acest lucru și se va întoarce la un moment dat împotriva celuilalt părinte, dar el trebuie să știe mereu că are de fapt doi părinți, chiar dacă mai târziu va decide singur pe cine place mai mult.
7. Folosești copilul pe post de intermediar
Indiferent cât de mult îți urăști tu acum partenerul și nu vrei să mai vorbești cu el niciodată, copilul n-ar trebui să devină mesagerul vostru. Ține minte că împărțiți totuși un copil și măcar de dragul acestuia trebuie să comunicați strictul necesar.
8. Nu-ți lași copilul să vorbească cu tatăl
Nu-i interzice copilului tău să vorbească cu celălalt părinte și nu încerca să-ți rănești fostul soț interzicându-i să-și vadă copilul, deoarece de pe urma acestor acțiuni cel mai mult are de suferit copilul, care are nevoie de voi amândoi.
9. Ai nevoie de toate detaliile
Dacă îi permiți copilului să petreacă timp cu tatăl lui, atunci nu-l lua la întrebări de fiecare dată când se întoarce acasă. Chiar dacă mori de curiozitate să aflii totul despre noua iubită a fostului tău partener, nu-ți presa copilul ci limitează-te la doar câteva întrebări de bun simț, astfel încât el să simtă că ai o atitudine pozitivă și că ești calmă.
10. Crezi că cel mic nu înțelege situația
Copiii nu pot înțelege totul, din cauza vârstei pe care o au, dar ei văd și aud, deci este important ca părinții să nu fie agresivi în prezența lui, pentru că fiecare lucru spus sau făcut de adulți afectează copilul. Încercați să vă rezolvați în privat toate problemele.
10 greșeli pe care le fac părinții divorțați
Procentul mare de divorțuri întristează pe toată lumea, pentru că un divorț înseamnă, cel puțin teoretic, sfârșitul dragostei, al speranței și începutul stresului și al traumelor pentru foștii soți, dar mai ales pentru copii, care sunt foarte vulnerabili în această perioadă.