Si completam lista cu sfaturi in 10 greseli pe care sa NU le faci in safari (2)
1. Nu pierde timpul!
E o greseala comuna. Un safari e o experienta pe care, probabil, o vei avea o singura data in viata asa ca vei regreta daca pe parcursul acelor zile vei rata excursii si activitati de dragul lenevelii la soare. Cauta sa profiti de fiecare secunda, sa vezi cat mai multe lucruri si sa participi la cat mai multe activitati cu putinta.
2. Grupurile turistice
Cu cat mai ieftin va fi safariul la care vei lua parte, cu atat mai grea va fi “viata” pe parcursul lui: grupul turistic va fi mai mare si te vei trezi in masinuta care te transporta prin savana alaturi de tot felul de turisti galagiosi care-ti vor rapi placere fotografierii/filmarii animalelor salbatice, vor vorbi tare, vor spune bancuri nepotrivite si se vor comporta nefiresc. Mai mult, e posibil ca vehicolele sa fie vechi si acoperite sau cu acoperisuld eschis doar intr-o anumita zona in care se vor inghesui toti ocupantii lui. Grupurile turistice mari au parte de ghizi mai neexperimentati, care-si dau un interes mai mic si care, posibil, vor “recita” texte invatate pe dinafara in loc sa apeleze la simpatica interactivitate.
3. Pierderea celor mai bune ore
Cele mai bune ore pentru a vedea ce se petrece in salbaticie sunt cele de dimineata devreme si dupa-amiaza tarziu. In timpul zile, fiarele isi fac siesta prin tufisuri, prin urmare daca vrei sa dormi mult dimineata, de pilda, vei rata tot spectacolul.
4. Minivanurile
Un safari intr-un minivan te va face sa te simti ca o sardina. Nu vei vedea mare lucru, vei avea o calatorie plina de hopuri si, posibil, te va apuca raul de masina. Evita minivanurile: masinile cu suspensii pretabile pentru orele petrecute in savana sunt Land Rover-ele si Land Cruiser-ele. Mai mult, un safari intr-un minivan nu iti va oferi absolut deloc senzatia unei experiente africane totale.
5. Auto-sofatul
Nu ne indoim ca esti o conducatoare auto foarte buna. Dar daca alegi sa conduci o masina inchiriata vei pierde tot spectacolul, fiindca te vei concentra in mare parte la sofat si nu la privitul salbaticiei. In plus, nu face greseala sa consideri savana ca fiind o mare gradina zologica. Cea care este in cusca esti tu insati, iar cusca este masina in care te afli, prin urmare aceasta trebuie sa se afle in siguranta si, mai ales, sa-ti ofere siguranta. De aceea, cel mai bine e sa conduca altul masina. Iar un mic bacsis oferit soferului sau ghidului, il va face pe acesta fericit si pe tine mai relaxata. Bacsisul obisnuit pentru sofer este de 5-10 dolari pe zi. Daca faci parte dintr-un grup organizat, intreaba persoana de la agentie cat ar trebui sa dati soferului/ghidului.