Oua umplute
Primul gand zboara evident la ouale umplute; cele mai la-ndamana si cu o gama larga de umpluturi pentru ele. Foarte gustoase si mai ales deosebite, pentru ca le poti orna in diverse feluri, cat mai amuzante; sunt aperitivul excelent, care, alaturi de o salata de legume, poate constitui o cina delicioasa. Iata cateva retete, dar sfatul meu este sa iti lasi imaginatia sa zburde si sa le umpli cu ce-ti trece prin cap: peste, caviar, legume, maioneza, pate de ficat, etc.
Oua umplute cu maioneza si marar
Oua umplute cu avocado "iute"
Oua umplute cu ardei
Salata orientala
Al doilea gand care ma bate atunci cand imi raman oua de la Paste este clasica salata orientala, gand pe care-l transform in fiecare an in realitate, fiind o gustoasa mancare pentru cina.
De obicei aceasta se face, dupa cum stiti, cu masline, cartofi fierti, ceapa si evident oua fierte (ulei, otet, sare), dar in sezonul de primavara mie imi place sa o imbogatesc cu salata verde si ridichi. E mult mai gustoasa si ii da o aroma de prospetime.
Salata de boeuf
Daca ai sarit peste ea in meniul de Paste, este timpul sa degusti ultima salata de boeuf din acest sezon, pentru ca...vremea ei se cam duce si ne vom reintoarce "fata" catre ea, cel mai probabil la Craciun. Asadar, scotoceste in camara dupa ultimele muraturi, foloseste ouale fierte pentru maioneza si treci la treaba. Ador salata de bouef, dar eu am facut-o si de Paste, asadar sar peste ea acum, dar, desi abia am terminat-o, mi se lasa apa in gura de pofta.. :)
Alte salate....
Desi salata orientala si cea de boeuf fac nota separata de celelalte, sau poate nu, insa eu asa le consider, ideea este ca poti folosi ouale fierte intr-o multime de alte salate:
- in banala salata de rosii cu castraveti si ceapa - daca mai adaugi cateva masline, branza si ouale fierte o transformi intr-o adevarata salata bulgareasca
- in salata de ton - alaturi de porumb, ceapa si chiar maioneza, poti adauga bucatele de oua fierte.
- in salata Nicoise, berlineza si in multe altele...
- si nu uita ca te poti gandi la o reteta care sa necesite maioneza, acum ai ouale necesare pentru a le transforma intr-o savuroasa maioneza de casa.Chiftelute
Nu ai mancat niciodata chiftelule cu oua fierte? Stiu, stiu, si eu pun in chiftelutele obisnuite de obicei 1-2 oua crude, pentru a lega compozitia. Insa vorbim acum de altfel de chiftelute, cele cu oua si carne. Pentru ele ai nevoie de oua fierte, oua crude, carne tocata, putin pesmet, si unt pentru a le praji in el. Se servesc simple sau cu maioneza!
Rulada/Placinta de carne
Abia ai terminat traditionalul drob? Sau nici nu l-ai facut? Ei bine, fie ca te afli in prima situatie sau in cea de-a doua, poate vrei sa iei in considerare...o placinta cu carne de porc, vita sau pui (nu cu maruntaie ca la drob)! Insa de data aceasta, tot secretul sta in tava in care o asezi. Asadar, dupa ce faci foile si compozitia, sfatul meu este (pentru a folosi ouale fierte) sa le asezi intr-o tava mai inalta si mai ingusta (ca de cozonac), pentru a introduce din loc in loc ouale fierte. Aspectul este acelasi ca de drob, dar gustul este de placinta! Delicios, eu chiar o sa fac, pentru ca de la mine din meniu a lipsit drobul preparat de mine, doar am capatat.:)
Pasta de pate de ficat (facut tot in casa)
Daca ficatul cumparat nu ti se pare suficient de bun pentru gusturile tale, atunci este cazul sa il faci cu mana ta: ficat de pui bine fiert si faramitat cu furculita, amestecat cu o parte dintre galbenusurile tari (cealalta parte o vei folosi pentru a face maioneza), si frecata compozitia cu unt pana devine ca o crema; se adauga si sare si piper dupa gust - acesta este pate-ul de ficat.
Daca vrei sa il faci ca o pasta si sa umpli oua, sau sa il intinzi pe paine si sa mananci cu ceapa verde (yamii!) sau ridichi, atunci adauga in el si maioneza facuta in casa. Va fi foarte buna!
Sandvisuri
Fie ca le mananci dimineata, ca le pui la pachet copilului tau la scoala, ca le iei chiar tu la serviciu sau i le furisezi sotului in servieta, sandvisurile sunt o minunatie de mancare si foarte rapid de preparat. Poti face diverse sandvisuri cu oua fierte, le poti integra printre o frunza de salata verde, o felie de rosie si una de branza, cu putin piper.
Iata o alta sugestie:
- 6 oua fierte
- sare, piper
- 3 linguri maioneza sau dressing de salata
- o lingurita de mustar
- 2 lingurite muraturi picante taiate cubulete
Toci ouale marunt si amesteci toate ingredientele, apoi umpli doua felii de paine prajita sau o bagheta taiata pe o parte. Gustul este de doua ori mai bun daca pui bagheta pe gratar si lasi painea sa se friga! Hmmm, ce minunatie!