Vezi ce poți întâlni în marile orașe din jurul lumii și cum să te protejezi de răufăcători, pentru a evita incidentele.
1. Haine pe parbrizul mașinii
Fii atentă dacă observi lucruri ciudate pe parbrizul mașinii tale, deoarece hoţii folosesc această metodă pentru a-ți distrage atenția când încearcă să-ți fure geanta sau să te atace direct pe tine. Folosesc această metodă mai ales noaptea, în parcările închise ale centrelor comerciale.
Nu încerca să îndepărtezi rufele de pe parbriz, ci urcă-te direct în mașină și condu până la un loc sigur daca nu iti este acoperit complet parbrizul sau blochează portierele și cheamă poliția sau prietenii să te ajute.
2. Bani pe jos
Cineva vine la tine pe stradă și spune că ți-a căzut pe jos o anumită sumă de bani. Amețită fiind nu-ți dai seama unde îți pusesei banii și îi iei pe cei de la persoana respectivă, îi mulțumești, apoi pleci și deodată cineva, eventual presupuse rude te acuză că i-ai furat omului banii când el voia doar să schimbe bancnota.
Ține cont de faptul că șansele să-ți dea cineva înapoi banii care ți-au căzut sunt destul de mici, dar pentru siguranță ar trebui să verifici dacă chiar ți-au căzut banii și abia apoi să-i accepți. De asemenea, nu accepta niciodată bani, portofel sau bijuterii dacă nu sunt ale tale. Totuși, dacă ți se întâmplă așa ceva, du-te în orice loc public cu camere de luat vederi și cheamă paza sau poliția.
3. Cumpărături furate
Imaginează-ți că abia ți-ai cumpărat un televizor nou și abia ai ieșit din magazin, dar se apropie de tine cineva care pare a fi de la pază și vrea să-ți verifice marfa cu bonul fiscal. Brusc, un asistent de vânzări se apropie de voi, își cere scuze și spune că ți-a vândut un televizor defect, apoi te roagă să mergeți la depozit să ți-l schimbe. Îl urmezi până când dispare cu ceea ce ai cumpărat și nu se mai întoarce, iar agentul de pază nu mai e lângă tine.
Verifică orice cumperi înainte de a ieși din magazin și nu-ți lăsa niciodată bunurile nesupravegheate. Este bine să iei pe cineva cu tine dacă urmează să cumperi ceva scump.
4. Câștig la loterie
Într-un magazin ți se oferă un bilet gratuit la loto, îl răzuiești și realizezi că ai câștigat, iar pentru a-ți cere drepturile va trebui să suni la numărul afișat. Suni la numărul respectiv de telefon, aștepți câteva minute pe linie, oferi numărul de confirmare de pe tichetul câștigător și datele tale personale, apoi un operator îți zice că te vor suna când premiul este gata, dar nu vei primi niciodată nimic și nici nu ți se vor da înapoi banii pe care i-ai cheltuit stând la telefon pe linia respectivă cu suprataxă.
Nu lua niciodată bilete gratuite la loto, dar dacă decizi să primești unul și ai câștigat, verifică informațiile despre loteria respectivă înainte de a suna la orice număr.
5. Bancomat flămând
Escrocii au dispozitive speciale cu ajutorul cărora citesc cardurile de la ATM și mici camere de filmat care îți citesc codul PIN, dar mai nou, hoții au început să pună un pic de bandă adezivă chiar în dispozitivul de citire a cardului, ca să nu-l mai poți extrage. Crezi că bancomatul este stricat, dar cât timp tu suni la bancă cineva îți fură pe la spate cardul.
Este mai bine să scoți bani de la o bancă unde lucrează oameni și eventual te pot ajuta rapid, pe loc. Dacă există doar un ATM ar fi bine să verifici îaninte fanta de intrare a cardului și dacă totuși ți l-a mâncat nu pleca de acolo, ci sună la bancă pe numărul afișat și eventual blochează-ți cardul, dacă ai această posibilitate.
6. Furt electronic
Tehnologia modernă te lasă să plătești cu cardul direct de pe telefon, cu o singura atingere, dar hoții au inventat deja dispozitive speciale cu care citesc portofelele electronice și tot ce trebuie să facă pentru a avea acces la contul tău este să-ți atingă aparatul sau cardul.
Este recomandat să cumperi un astfel de portofel care oferă protecție pentru datele tale și să setezi o limită zilnică, ca să nu-ți pierzi toți banii dintr-o dată.
7. Mostre de parfum gratuite
Ești pe cale de a ieși dintr-un mall și cineva îți întinde o mostră de spray sau parfum, însă înainte de a ţi-o înmâna, insistă să îţi aplice un strop de parfum la încheieturi, apoi îți dă „din greșeală” în ochi. În acest moment tu nu mai poți vedea cum trebuie și un bărbat se repede la tine și-ți ia geanta de pe umăr.
Ține cont de faptul că agenții de vânzări autorizați lucrează doar în interiorul mall-urilor și nu te așteaptă afară, la cotitură, așa că evită străinii cu oferte de pe străzi, chiar dacă pare interesant ce au de oferit.
8. Cheile de la mașină
Stai la o cafenea afară și te abordează un bărbat dintr-o parte, care își scapă brusc cheile mașinii din mână. Tu te apleci să i le dai, iar în acest timp, partenerul lui îți ia geanta din cealaltă parte.
Alege o masă care este mai depărtată de margine și mai apropiată de un perete. Închide-ți mereu fermoarul, capsa și orice alte accesorii de la geantă și poart-o tot timpul pe umăr. În plus, nu te apleca niciodată după cheile, banii, portofelul sau alte obiecte ale străinilor ci, eventual, anunță-i direct că le-a căzut ceva pe jos.
9. Free Wi-Fi
Fii atentă când încerci să accesezi wi-fi-ul public, deoarece hotii inventează rețele cu numele mall-ului sau hotelului doar pentru a te prinde când încerci să te conectezi prima oară și bagi datele personale sau parola.
Dacă ești într-un loc public, întreabă personalul dacă există rețele de wi-fi gratuite și dacă chiar trebuie să accesezi internetul, mai bine o faci de la o cafenea sau un restaurant cu renume.
10. Oferte avantajoase
De exemplu, reprezentantul unei bănci de care nu ai auzit niciodată sau la care oricum nu ai cont te sună să-ți ofere un împrumut foarte avantajos, pentru care nici măcar nu trebuie să te deplasezi până la bancă, deoarece va veni la tine un curier cu toate actele necesare, dar mai întâi trebuie să trimiți sau să dai cuiva o anumită sumă de bani.
Dacă iei un împrumut, apelează la o bancă mare, de încredere și citește bine contractul. În plus, ține cont de faptul că băncile serioase nu percep comision înainte.
10 înşelătorii de care trebuie să ştii ca să eviţi problemele
Hoții și escrocii sunt foarte inventivi și uneori pun la cale înșelăciuni de care nu reușești să te prinzi dacă sunt sau nu adevărate.