Potrivit Maicii Tereza, nu trebuie sa credem ca dragostea, pentru a fi adevarata, trebuie sa fie extraordinara, ci lucrul de care avem nevoie e sa iubim fara ca asta sa ne oboseasca. Trebuie sa iubim simplu, firesc, din adancul sufletului. Trebuie sa zambim, pentru ca "zambetele sunt inceputul iubirii", trebuie sa ne spunem cuvinte de bine, pentru ca aceste cuvinte, scurte si usor de rostit, au ecouri infinite.
"Nu asteptati lideri. Faceti ce e de facut singuri, fiecare in parte."
A plecat la 18 ani dintr-un orasel micut din sud-estul Europei pentru ca peste ani sa castige Premiul Nobel pentru Pace. Maica Tereza nu a asteptat ca autoritatile sa aiba grija de oamenii bolnavi, de leprosii sau de copiii defavorizati pe care i-a intalnit de-a lungul timpului. Ea insasi a ingrijit leprosi, a avut grija de copii si a dus mai departe dragostea pentru aproape, pentru ca, spunea ea, "daca vrem ca un mesaj de dragoste sa fie auzit, el trebuie sa fie trimis. Pentru a tine o candela aprinsa, trebuie sa turnam ulei in ea".
"Lucrurile bune sunt zalele care formeaza lantul iubirii"
A pus flacara iubirii in fiecare lucru simplu pe care l-a facut si unul dupa altul, fiecare lucru simplu a construit un edificiu colosal. Pentru ca "nu conteza e magnitudinea gesturilor noastre, ci cantitatea de dragoste cu care le-am facut", spunea aceasta.
Sa fii nedorit, neiubit, neingrijit, uitat de toata lumea cred ca e o foame mai mare, o saracie mai mare decat a celora care nu au ce sa manance.
Pentru ca "foamea de dragoste este mult mai greu hranita decat foamea de paine". Fiecare om, idiferent cat este de bogat sau sarac, are nevoie de apropiere, de iubire, de prietenie si nimic din toate astea nu poate fi cumparat cu bani.
"Ai grija ca toti care vin la tine sa plece mai bine si mai fericiti"
"Chiar si cei bogati sunt infometati de dragoste, de ingrijire, de dor, de a avea pe cineva care sa fie doar al lor", mai spunea Maica Tereza, demonstrand ca empatiza nu doar cu cei saraci, ci avea compasiune pentru toata lumea, indiferent daca era vorba de saraci sau bogati. Misiunea ei era aceea de a duce mai departe mesajul iubirii, indiferent ca-l impartasea unui cupil care nu mai mancase de cateva zile si pe care-l gasise abandonat pe vreun drum laturalnic din Calcutta, sau ca vorbea cu prima doamna a celul mai puternic stat din Occident.
"Ma supar doar atunci cand vad risipa"
"Trebuie sa existe un motiv pentru care oamenii bogati traiesc bine. Trebuie ca au muncit pentru asta. Ma supar doar atunci cand vad risipa. Cand vad oameni aruncand lucruri pe care noi le-am putea folosi", spunea Maica Tereza.
"Este un gest regesc sa ai grija de cei cazuti"
Si parca nimic nu poate ilustra aceasta maxima mai mult decat un citat din discursul pe care Maica l-a tinut in momentul in care i-a fost decernat premiul Nobel pentru Pace. "In urma cu ceva timp am cules un copil de pe strada, pe fata caruia am putut citi ca era infometat. I-am dat o bucata de paine, iar micutul o manca firmitura cu firimitura. I-am spus copilului: " Mananca painea odata!" Copilul m-a privit cu ochii stralucitori si mi-a zis: "Mi-e teama ca daca o sa o mananc pe toata, atunci cand se va sfarsi imi va fi din nou foame!" Grija, compasiunea cu care poti sa aduci o raza de lumina pe fata unui astfel de copil au facut-o sa nu se dea niciodata batuta si sa-si urmeze intotdeauna telul. Iar chemarea acesteia, a fost accea de a-i ajuta pe cei care aveau nevoie.
"Sa nu fim multumiti doar atunci cand dam bani la saraci"
"Incerc sa dau saracilor contra dragoste ceea ce bogatii ar cumpara contra unei sume de bani. Nu, nu as atinge un lepros pentru o mie de lire sterline, dar l-as vindeca pentru dragostea Lui Dumnezeu", isi motiva Maica Tereza actiunile caritabile, unele dintre ele sfidand instinctul de autoconservare. "Banii nu sunt suficienti, bani pot fi primiti, dar oamenii au nevoie sa-i iubiti. Asa ca risipiti dragoste peste tot pe unde mergeti". Astfel, Maica Tereza a vrut ca prin actiunile pe care le-a intreprins, sa aduca nu numai o alinare pentru trup, foamete si neajunsuri, ci mai ales sa aduca o alinare pentru suflete. A infiintat camine pentru prostituate, femei batute, dependenti de droguri si mai multe orfelinate si scoli pentru copiii saraci. In 1985 a infiintat primul asezamant pentru victimele SIDA, in New York. Toti cei care aveau nevie, idiferent de statut-ul social, de vicii sau de motivele pentru care au ajuns sa sufere.
"Nu succesul, ci credinta nealterata este importanta"
Succesul iubirii consta in actiunea de a iubi, si nu rezultatul acesteia. Credinta este cea care trebuie sa dainuie, iar o astfel de credinta au facut-o sa-si pastreze drumul indiferent de critici. Multi au condamnat-o pentru ca nu a contabilizat in mod transparent banii obtinuti in urma multor donatii primite din Occident. Totodata, intalnirile cu dictatorul haitian Francois Duvalier, refuzului ei de a le administra bolnavilor aflati in stare grava medicamente impotriva durerilor, sau discursul extrem de negativ impotriva avortului i-au adus alte critici. Nimic nu a facut-o insa sa dea inapoi.
"O inima fericita este de obicei o inima care arde de iubire"
Pentru ca spunea Maica Tereza, succesul iubirii e actiunea de a iubi, si nu rezultatul acesteia. Miracolul il reprezinta nu actul de a iubi, ci fericirea pe care o naste in noi acest act, faptul ca suntem fericiti iubind.