1. Rosiile: sunt bogate in antioxidanti care reduc riscul cancerului la prostata, ovarian si cervical. Produsele din rosii, precum sosul pentru spaghete, pasta de tomate, ketchup-ul contin si ele aceiasi antioxidanti.
2. Buchetelele de broccoli: contin un compus fitochimic (sulforaphane) care distruge bacteria ce provoaca gastrita. Nu numai ca distruge aceasta bacterie, dar poate sa si opreasca inmultirea celulelor canceroase. Impreuna cu alti cumpusi poate sa combata aparitia cancerului la san sau a celui gastric. Contine mai multa vitamina C decat portocala, iar daca vrei sa te folosesti de toate proprietatile lui trebuie sa bei o cana cu suc de broccoli pe zi (antioxidant, intareste sistemul imunitar, previne gastrita si cancerul, intareste sistemul osos). In aceasta categorie de legume mai intra conopida, varza si varza de Bruxelles.
3. Fructele de padure: au culori asa puternice din cauza unor compusi chimici care combat cancerul la colon si esofag. Acesti compusi distrug celulele canceroase fara a le afecta pe cele sanatoase.
4. Soia: contine componente organice, ce functioneaza ca antioxidanti puternici. Soia reduce riscul aparitiei cancerului la prostata si san, protejand celulele de efectele negative ale estrogenului. In aceeasi clasa de alimente intra branza tofu sau laptele de soia.
5. Ceaiul: ceaiul verde si cel negru contin un tip de tanin care inhiba cresterea cancerului, reducand aparitia acestuia la ficat, stomac sau de piele.
6. Dovleacul: contine betacaroten si antioxidanti cu ajutorul carora poate reduce diferite tipuri de cancer. In aceeasi categorie mai intra morcovii, ardeii rosii si galbeni, cartofii dulci.
7. Spanacul: contine vitamina E si luteina care combat cancerul la ficat, ovare, colon si prostata.
8. Usturoiul: reduce riscul cancerului la stomac, esofag si san. Mesteca usturoi cu 10 minute inainte de masa pentru proprietatile lui.
9. Ananasul: este o sursa buna de antioxidanti si vitamina C, contine enzime ce protejeaza impotriva cancerului la san si la plamani.
10. Marul: pe langa proprietatile antioxidante contine si un compus numit quercetin care functioneaza ca antiinflamator si este prezent si in mai multe plante medicinale. Combate cancerul la plamani si incetineste cresterea celulelor de cancer la prostata. Intareste sistemul imunitar si blocheaza hormonii care stimuleaza tumora.
Fiecare dintre aceste alimente are proprietatile sale contra cancerului, de oricare tip. Cu toate acestea, daca consumam aceste alimente separat, efectul lor nu este le fel de vizibil ca in cazul in care le-am consuma impreuna.
Iata un exemplu de dieta anticancer:
Mic-dejun: iaurt amestecat de fructe de padure si lapte de soia.
Gustare: mar cu unt de alune. Ceai verde.
Pranz: spanac cu portocale/mandarine si buchetele de brocoli. Branza de casa si ananas. Suc de rosii.
Cina: somon la cuptor cu ceapa si usturoi. Rosii inabusite. Supa de dovleac sau cartofi dulci copti. Ceai negru.