A debutat la revista in care scriau doar marile personalitati ale intelectualitatii romanesti la numai 17 ani, a renuntat la facultate pentru un job bun in anul doi de studii, a publicat la 23 de ani unul dintre cele mai bine vandute titluri de literatura romana, la 25 de ani a adunat 900 de mii de euro pentru proiectele de protectia a mediului din Delta Dunarii, a colaborat cu Familia Regala a Romaniei punand bazele asociatiei MaiMultVerde, a avut proiecte apreciate ce au cuprins sfere ale jurnalismului, televiziunii, teatrului, a declarat ca este bisexual fara sa-i fie teama sa-si asume aceasta orientare si este unul dintre cei mai sexy intelectuali - zece lucruri care ne-au uimit la Dragos Bucurenci. Cunoste-l intr-un interviu acordat Feminis.ro si invata din experienta sa.
1. Erai licean cand ai debutat la revista in care scriau doar marile personalitati ale intelectualitatii romanesti Dilema (Veche). Ce a avut tanarul Dragos Bucurenci asa de special de a reusit un asemenea debut?
A fost, cum se intampla cu mai toate debuturile, un context fericit, care nu mi se datoreaza decat in mica parte. Eram prieten cu Irina Nicolau si ma aflam la ea in birou cand a sunat-o Iaromira Popovici sa-i ceara un text pentru numarul despre liceul romanesc. Irina a inchis telefonul, mi-a spus despre ce fusese vorba, s-a uitat la mine si mi-a zis: "Tu de ce nu scrii ceva?". Am scris, Iaromirei i-a placut, m-am vazut apoi cu ea si mi-a mai cerut niste texte. Am mai scris apoi sub coordonarea lui Adrian Cioroianu si a lui Alex. Leo Serban. Ce am avut cu adevarat special a fost prietenia cu Irina Nicolau.
2. Ai studiat filosofia si stiintele politice la Universitatea din Bucuresti si in anul II ti-ai intrerupt studiile pentru a accepta o oferta de munca la British Council. Am fost invatati de mici ca trebuie sa invatam, sa terminam o facultate pentru ca numai asa putem sa ne gasim un loc de munca care sa ne aduca satisfactii. Cum de ai luat aceasta hotarare la vremea respectiva?
Foarte simplu. Tocmai imi gasisem un loc de munca, si inca unul de invidiat, fara sa fi terminat o facultate. Era evident ca ce invatasem despre cum merg lucrurile in viata era gresit.
3. In 2004 ai publicat RealK, roman care s-a aflat in 2005 intre cele mai bine vandute titluri de literatura romana de la Polirom. Cum apreciezi acest roman avand in vedere ca a fost scris cand aveai 23 de ani? Ce reprezinta el pentru tine?
Pentru mine, cartea asta are mai degraba rolul de martor al varstei la care a fost scrisa. E o carte compusa in priza directa, pe blog, si care m-a ajutat sa pun o distanta intre mine si droguri.
4. La 25 de ani ai adunat 900 de mii de euro pentru proiectele de protectia a mediului din Delta Dunarii. Cum ai reusit sa faci asta? In astfel de situatii este vorba de un talent nativ, despre munca, despre o educatie anume?
Cred ca e vorba, in primul rand, de a incerca ceva nou si de a-l duce pana la capat: o strategie de finantare a unui ONG din bugete pe care le accesau inainte doar agentiile de publicitate. E singurul merit pe care mi-l asum in treaba asta.
Foto: Ionut Staicu si MaiMultVerde
5. Asociatia MaiMultVerde s-a infiintat sub inaltul patronaj al ASR Principesa Margareta ce a insemnat pentru tine ca la 26 de ani sa lucrezi cu un membru al Familiei Regale?
ASR Principesa Margareta este un om pe care il respect enorm, iar pentru tatal Sau, MS Regele, am o admiratie neconditionata. Am pretuit intotdeauna rolul Familiei Regale in dezvoltarea Romaniei, asa ca pentru noi, cei din echipa MaiMultVerde, a fost o onoare sa primim girul Altetei Sale Regale la inceput de drum. Ne-a bucurat in egala masura faptul ca, la inceputul acestui an, ASR Principesa a inteles sa renunte la acest patronaj, pentru a respecta spiritul statului MaiMultVerde si a pastra organizatia departe de orice proces electoral.
6. Ai un CV impresionant si realizari cu care multi nu se pot mandri nici dupa 50 de ani de munca. Totusi, acestea au fost obtinute inainte de a avea o diploma de absolvent de studii superioare. Cum ai reusit sa-i convingi pe cei cu care ai colaborat ca o hartie (diploma) nu conteaza chiar atat de mult?
Cred ca exagerezi. Probabil ca, din punct de vedere al carierei, sunt undeva in esalonul superior al tinerilor sub 30 de ani, dar nu cred ca realizarile mele depasesc plafonul acestei varste. In ce priveste chestiunea cu diploma, n-am intalnit niciodata intre partenerii cu care am lucrat pe cineva caruia sa-i pese de acest subiect. De altfel, nici acum, cand am terminat o facultate, nu simt ca lumea ma priveste altfel decat o facea deja.
7. Ai declarat ca pentru a schimba mentalitati, trebuie sa te faci auzit. Cum poti sa te faci auzit astazi cand media parca a luat-o razna? Cum mai razbeste un mesaj din atatea alte mesaje cu care suntem bombardati zi de zi?
Nu cred ca media au luat-o razna, cel mult noi am luat-o razna, iar media nu fac decat sa ne urmeze. Cred, totusi, ca regulile care fac ca un mesaj sa razbeasca in aceasta babilonie nu s-au schimbat foarte mult in ultimii ani: daca mesajul este simplu, original, adecvat publicului si de interes pentru public si daca este repetat de suficient de multe ori, el va razbi in orice mediu.
8. Vrei cu adevarat sa schimbi mentalitati? Ce ai schimba in societatea romaneasca?
Ceea ce vreau sa schimb la ora actuala este mentalitatea cu privire la voluntariat, care nu mai trebuie persiflat ca o pastisa a muncii patriotice. Vreau sa-i conving pe cat mai multi dintre romani ca viitorul mai bun si mai sanatos sta in mainile lor, nu in pixurile politicienilor. Si, daca e sa judec dupa miile de voluntari cu care lucram la MaiMultVerde, cred ca reusesc.
9. Cum treci peste comentariile tendentioase si peste rautatile care guverneaza societatea romaneasca unde proverbul "sa moara si capra vecinului" este inca in voga, in contextul in care esti un tip altruist, voluntar care evident se ghideaza dupa alte principii?
Nu mi-am propus sa multumesc pe toata lumea, pentru ca asa ceva nu este, din punctul meu de vedere, un obiectiv realizabil. Asa ca traiesc bine mersi inconjurat de prieteni si de detractori, convins ca au si unii, si ceilalti dreptul la o opinie.
10. Care a fost cel mai mare neadevar care s-a spus despre tine?
As vrea sa pot raspunde, dar chiar nu le tin minte.
11. Urmezi un program de certificare ca trainer in Process Communication. Ce este process communication?
Am obtinut deja certificarea ca trainer autorizat pentru Romania al acestui model. Este o teorie a personalitatii si un model de comunicare cu diferitele tipuri de personalitati, care a fost creat de Taibi Kahler si folosit la NASA in anii '80. Te invata cum sa le vorbesti oamenilor pe limba pe care fiecare o intelege cel mai bine: unora cu ajutorul gandurilor, altora cu ajutorul emotiilor, altora cu ajutorul imaginatiei sau al umorului.
Foto: Ionut Staicu si MaiMultVerde
12. Ce admiri cel mai mult si ce detesti la o femeie?Nu cred ca exista calitati si defecte "feminine" si mi-e tot mai greu sa fac o ierarhie a virtutilor. Admir la orice om empatia, compasiunea, curajul, convingerile, logica, tenacitatea, umorul, pasiunea, fantezia. Nu-mi plac oamenii care se complac.
13. Cum vezi o relatie? Care sunt valorile de la care nu ai face nicio derogare cand este vorba de viata in doi?
In orice relatie e vorba de a face compromisuri, de a-ti negocia valorile, de a ti le reaseza. Nu pornesc la drum cu gandul ca exista ceva la care nu voi renunta nici in ruptul capului. Depinde intotdeauna ce mi se ofera in schimb.
14. "Mie cifra trei mi s-a parut intotdeauna o cifra magica si cred ca fiecare isi e dator sa incerce un triunghi amoros cel putin o data in viata"- scriai intr-un editorial, precizand ca duplicitatea falsifica atractia si otraveste iubirea. Cum poate fi pastrata iubirea sau cum ai facut asta tu, in experientele pe care le-ai avut?
Nu stiu cum poate fi pastrata iubirea, stiu cum poate fi pierduta. In orice relatie exista un contract nescris, negociat de cei doi, mai mult sau mai putin explicit. Atunci cand acest contract este incalcat, relatia iese in afara definitiei ei si moare. Nimeni nu te impiedica sa negociezi clauze cat mai libertine pentru contractul relatiei si sa te desfasori in perimetrul acestora. Dar atunci cand ele nu te mai multumesc si nu poti obtine schimbarea lor, cred ca dragostea e deja de domeniul trecutului.
15. Intr-un articol in "Elle" spui ca esti bisexual. Nu ti-a fost teama sa-ti asumi aceasta orientare?
Nu.
16. Esti unul dintre cei mai sexy barbati din Romania. Cum te mentii in forma? Faci sport, tii o dieta? Cat din timpul tau este alocat pentru "trup" si cat pentru "suflet"?
Incerc sa fac sport de trei ori pe saptamana, merg doua zile pe saptamana cu bicicleta si evit ascensorul. Nu tin dieta, n-am tinut niciodata, dar mananc echilibrat, adica multe legume, multe fructe, cereale integrale, nuci si seminte, doar carne de peste, fara lapte si fara sare. Totul cat mai putin preparat, fara prajeli si fara sosuri. Imi plac mancarurile bune, dar cred ca tarie ca mancam pentru a trai si nu invers. In ce priveste dihotomia trup/suflet, nu stiu ce sa spun pentru ca eu nu cred in ea.
Societatea romaneasca ar arata mai bine daca fiecare dintre noi
1 nu ne-am mai plange
2 am pune mana si am schimba ceea ce ne supara
3 ne-am uita in jur si i-am incuraja sa continue pe cei care fac acelasi lucru
Un cuplu ar fi mai fericit daca fiecare dintre parteneri
1. ar intelege ca relatia este un al treilea membru in cuplu
2. ca trebuie sa cheltuiasca energie pentru a o intretine
3. ca ea nu trebuie prelungita artificial dupa moartea ei naturala
Planeta nu ar mai suferi daca fiecare dintre noi
1 am gandi ca suntem deja 6 miliarde
2 am simti ca facem parte dintr-un organism planetar
3 am face in fiecare zi o fapta buna pentru ceilalti
Foto: Ionut Staicu si MaiMultVerde