Așadar, iată 10 lucruri de care poți scăpa chiar acum, ca să ai mintea mai limpede și o privire de ansamblu:
1. Hobby-uri vechi
Dacă n-ai mai folosit de câteva luni lucrurile legate de un anumit hobby, slabe șanse să mai fii entuziasmată acum. În acest sens, dacă ai câteva ațe vechi cu care făceai brățări când erai mică, o cameră foto-video depășită tehnologic, cu care făceai poze prin parc la tot ce apucai sau chiar și o saltea de yoga pe care n-ai mai folosit-o de anul trecut, e momentul să scapi de ele. Toate acestea, pentru a avea mai mult loc în casă pentru noile hobby-uri.
2. Hârtie
Chiar dacă mailurile tale sunt ordonate impecabil pe foldere, cu siguranță ai o grămadă de facturi și reclame care-ți vin prin poștă și pe care le arunci pe o noptieră sau într-un colț întunecat. Scapă de cataloagele cu haine care oricum și-au mărit prețul între timp și de cartea de telefon cu numere ieșite din uz, care doar acumulează praf și-ți fac casa să pară dezordonată. Aruncă orice hârtie de pe care poți găsi informațiile și online.
3. Cărți
Pare un sacrilegiu să arunci cărți, dar dacă ai primit vreuna sau ți-ai cumpărat-o din impuls și de atunci n-ai avut nici măcar o dată tendința de a o citi, este probabil nu pentru că n-ai avut timp, pe care dacă vrei cu adevărat tot ți-l faci seara sau în weekend, ci pentru că nu te tentează subiectul. În acest caz, lasă pe altcineva să se bucure de experiență și dă-o mai departe sau dacă ai mai multe, donează-le unui centru de bătrâni, de copii sau unei biblioteci publice, acest lucru dacă nu cumva vrei să le valorifici la un anticariat sau punându-le de vânzare pe internet.
4. Alimente vechi
Poate că la un moment dat ai cumpărat mai multe pachete mari de paste, condimente, sosuri, borcane de gem, conserve de alimente sau băuturi, pe care le-ai îndesat prin debara sau dulapuri în ideea de a avea rezervă sau de a face ceva, dar ai uitat de ele sau ai cumpărat apoi alte sortimente mai bune și mai proaspete.
Dacă ți se pare o situație cunoscută, atunci e cazul să verifici în primul rând termenul de garanție și să le arunci pe cele expirate și în al doilea rând să dai altcuiva ceea ce ție chiar nu-ți place sau să pui produsele respective în coșurile special destinate alimentelor neperisabile, care sunt amplasate în cele mai multe supermarketuri mari.
5. Animale împăiate sau jucării de pluș
Acestea se acumulează foarte repede, mai ales dacă cineva din familie este pasionat de vânătoare, zootehnie, dacă ai copii sau dacă ești genul sentimental, care se atașează de orice. Concentrează-te însă pe acele lucruri care-ți aduc amintiri frumoase și pe care-ți place să le vezi în fiecare zi, deoarece orice este îndesat prin cutii sau pe șifonier nu primește dragostea de care are nevoie și doar acumulează praf.
Gândește-te că altcineva ar putea îngriji mult mai bine aceste lucruri și s-ar bucura să le aibă în colecția personală, mai ales în ceea ce privește ursuleții de pluș, care sunt făcuți anume pentru a fi îmbrățișați.
6. Așternuturi vechi
Dacă ai prea multe cearceafuri care sunt rupte sau pătate iremediabil, e cazul să mai scapi de câteva dintre ele, pe care ca să fim sinceri oricum nu le mai folosești, pentru că arată urât și le păstrai doar în eventualitatea în care ai avea nevoie de cârpe. Păstrează-le doar pe cele de calitate, în care îți place să te cuibărești când te duci la culcare, nu pe acelea care te fac să visezi urât.
7. Jocuri
Aici vorbim mai ales de board game-uri și jocuri video, care în aceste luni de pandemie ar fi fost o adevărată comoară, dacă le și jucai. Jocurile sunt concepute pentru a fi jucate, nu pentru a sta în cutii sau colecții catalogate frumos pe rafturi, așa că lasă pe altcineva să se bucure de ele și lasă-ți casa să respire.
8. Accesorii de bucătărie
Orice ai folosit în ultimele 9 luni e bun de păstrat, deoarece face cu adevărat parte din viața ta, dar dacă, de exemplu, ai un robot de bucătărie masiv, care oricum s-a demodat și pe care nici măcar nu l-ai mai folosit de mult, e cazul să-l înlocuiești cu aparate mai mici și mai practice sau dacă ți-ai cumpărat un waffle maker în ideea să mănânci în fiecare dimineață gofre proaspete cu gem, dar ai făcut doar de câteva ori și asta atunci când ți-au venit invitați de impresionat, atunci eliberează spațiul.
În mod similar, dacă ai avut ambiții de a deveni cine știe ce bucătar ș-ai făcut un curs de pe urma căruia ți-au rămas tot felul de oale, forme și padele, dar acum mai folosești doar una ca să întorci cartofii prăjiți, dă-le altcuiva pe restul.
9. Fotografii
Dacă încă mai ai poze înrămate, ar fi momentul potrivit să le transferi în format digital și, eventual, să lași afară doar un tablou de familie. În primul rând, scapă de orice duplicate și alege-le pe cele mai bune și oricare nu-ți este dragă sau întruchipează persoane pe care acum le urăști, scapă de ele. Același lucru este de fapt valabil și pentru arhiva ta electronică, nu doar pentru cea fizică.
10. Vina
Deși nu este un lucru pe care să poți pune efectiv mâna, aceasta îți mănâncă sufletul. Încetează să te mai învinovățești pentru toate lucrurile care merg prost în Univers și nu mai pune în cârca ta greșelile altora, pentru că nu e vina ta.
Tu ești singura care-și poate controla lumea și dacă nu schimbi nimic din proprie inițiativă, schimbările vor veni automat, fie că-ți plac sau nu. Iar dacă nu-ți place ceva, pune mâna și schimbă acel lucru, nu mai aștepta să se schimbe de la sine, deoarece nu știi când o va face sau ce rezultat va avea. Trebuie să ai o abordare proactivă și astfel vei avea o viață mai bună.