Următoarele fapte sunt mai puțin știute, dar reprezintă exact ceea ce făceau din Egiptul Antic un loc deosebit.
1. Membrii familiei mâncau separat
Era ceva destul de neobișnuit ca membrii familiilor înstărite să mănânce dimineața împreună. Capul familiei mânca separat micul dejun, iar servitorii îi aduceau mâncarea imediat după ce termina baia de dimineață, iar femeile mâncau după ce se machiau. Membrii aceleiași familii se adunau la masă abia după-amiază și cu toții beau bere.
2. Oaspeții puteau vedea o mumie de lemn în timpul sărbătorilor
Tabloul „An Egyptian Feast”, pictat de Edwin Longsden Long, înfățișază o parte dintr-o sărbătoare egipteană, când servitorii unei case trăgeau după ei o mumie de lemn, prin fața oaspeților veniți la masă. Mumia părea reală și conform lui Herodot, acest obicei simboliza moartea cuiva și era menit să aducă aminte oamenilor despre transcendență.
3. O atitudine specială asupra papucilor
Egiptenii umbau mai mult în picioarele goale, chiar și faraonii o făceau, dar aveau câte un servitor care căra o pereche de papuci sau sandale, eventual decorate cu fețele sau numele dușmanilor, aceste încălțări fiind purtate doar la ocazii speciale. Sandalele erau considerate totuși necesare în viața de apoi, motiv pentru care își aveau locul special în mormânt. Încălțămintea faraonilor era adesea făcută din aur, motiv pentru care ar fi fost greu de purtat zilnic.
4. Își iubeau animalele de companie
Egiptenii antici se numără printre primele popoare care au început să crească animale doar pentru a le avea alături. Ei divinizau pisicile, dar câinii, ibișii, vulturii și maimuțele se numărau printre favoritele lor. Conform anumitor dovezi arheologice, maimuțele și câinii patrulau împreună cu soldații. Animalele de companie erau foarte importante pentru proprietari, care obișnuiau să le ia cu ei în mormânt.
5. Femeile egiptene purtau rochii cu acces ușor la sâni
Rochiile purtate de egiptene erau denumite kalasiris și începeau fix sub sâni, lăsând tot pieptul la vedere. Acest model era purtat de servitoare, femeile din clase inferioare, înalte preotese, dar și de nobile. De asemenea, zeița Nefertiti este înfăţişată îmbăcată astfel. Acest lucru nu era considerat rușinos și chiar existau versiuni mai modeste de îmbrăcăminte.
6. Dansatorii nu purtau haine
Femeile dansatoare din Egiptul Antic performau în fața spectatorilor goale sau cu cel mult o centură, iar bărbații dansatori purtau un șorț. Pe vremea respectivă era mult mai importantă coregrafia, în detrimentul hainelor. Cu toate acestea, dansatorii compensau lipsa hainelor cu coafuri extravagante, multe bijuterii și parfumuri speciale.
7. Conuri parfumate pe post de pălării
Egiptenii erau foarte atenți la mirosuri și una dintre metodele folosite pentru a se înconjura de un miros plăcut era să poarte pe cap conuri cu diverse arome. Acestea erau confecționate din ceară amestecată cu tămâie, ulei de scorțișoară și alte substanțe folosite în aromoterapie. Ele erau prinse de peruci cu pampoane și din cauza temperaturilor ridicate începeau să se topească și răspândeau mirosul peste tot, ţinând la distanță şi țânțarii.
8. Coafură specială pentru copii
Egiptenii antici, mai ales cei din familii nobile, se rădeau în cap și purtau peruci, dar copiilor li se lăsa câte o bandă de păr în părți, ca semn al tinereții lor, păr care era ras când aceștia ajungeau la maturitate. Această tunsoare împiedica apariția păduchilor și avea rol sacru.
9. Berea era atât de importantă încât era folosită pe pentru plata salariilor
Egiptenii credeau că Osiris i-a învățat cum să prepare berea. Berea antică era preparată la rece, avea consistența laptelui, era cremoasă și amăruie, dar perfectă pentru potolirea setei. Ca să nu înghită drojdia, egiptenii foloseau paie speciale și serveau berea alături de pâine, pentru a potoli și foamea. În plus, faraonii încheiau înainte de căsătorie un fel de contract prenupțial, în care se menționa că urmau să asigure viitoarelor soții câte 10 bucăți de pâine și 2 butoaie de bere zilnic.
10. Portrete funerare
După ce Egiptul a devenit una dintre provinciile romane, foarte multe tradiții au fost schimbate. De exemplu, măștile funerare au fost înlocuite de portrete ale decedaților. Datorită climatului, aceste portrete au fost bine conservate și permit studierea fizionomiei oamenilor din zona respectivă. În principiu, portretele înfățișau oameni tineri, deoarece speranța de viață era destul de scăzută, dar și pentru că erau realizate cu mult înainte de moartea propriu-zisă. De asemenea, se acorda o foarte mare atenție detaliilor, deoarece decedații aveau nevoie de ele în următoarea viață.
10 lucruri despre viaţa egiptenilor antici, care ar trebui incluse în lecţiile de istorie
Dacă te gândești la egiptenii antici ai impresia că sunt complet diferiți de noi, dar și ei erau preocupați de modă, se dădeau cu parfum, aveau animale de companie, dădeau petreceri mari în cadrul cărora beau bere și dansau frenetic.