1. Multe persoane nu prezinta nici un simptom in perioada imediat urmatoare infectarii cu HIV. Incubatia bolii este foarte lunga si poate varia de la catave luni la mai multi ani.
2. Simptomele care apar cu luni sau chiar ani inaintea instalarii bolii SIDA sunt: slabiciune generala, pierderea in greutate, transpiratii dese, infectii mocotice frecvente, eruptii cutanate, la copii pot aparea orpire in crestere.
3. Termenul SIDA se aplica la stadiile cele mai avansate de infectie HIV, SIDA incluzand 26 de boli – majoritatea infectii oportuniste care afecteaza rar persoanele sanatoase.
4. Persoanele care sufera de SIDA au un risc mare de a dezvolta forme diferite de cancer, mai agresive si mai dificil de tratat in cazul lor.
5. Virusul HIV se transmite prin: contact sexual, sange si produse de sange, ace contaminate, droguri de administrare intrevenoasa, piercing, tatuaje.
6. Virusul HIV nu se transmite prin: vesela, grupuri sanitare, pupat, dat mana cu cineva, stat la masa, mers la scoala.
7. Virusul moare daca sta in aer 10 minute si nu rezista la temperaturile mari care sunt la nivelul solului vara – asta referitor la povestile care circula cum ca la mare pe plaja sunt seringi infectate pe jos.
8. Cea mai mare problema a bolnavilor de SIDA este rezistenta la tratament – dupa o perioada de 7 ani termina toate combinatiile de tratament existente si devine imun, de aceea este nevoie de medicamente noi.
Sfatul medicului: Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, sef catedra boli infectioase UMF “Carol Davila” Presedinte al Comisiei de Boli Infectioase si de Lupta Andti-SIDA, manager al Institutului National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals”, a spus in cadrul aceleiasi conferinte ca Hiv se poate lua si prin simpla probare a unui cercel. Pentru ca atunci cand probam un cercel producem niste leziuni mici, de care nu ne dam seama, iar daca acesta a fost inainte in contact cu o persoana deja infectata si noi vom fi expusi infectarii.
Prevenire
9. Cea mai sigura modalitate de prevenire a infectiei cu HIV nu este folosirea prezervativului – asa cum am fost invatati de mici – ci limitarea relatiilor sexuale la un singur partener neinfectat. Chiar daca folosesti prezervativul, acesta este doar relativ sigur din cauza unor poti care exista in mod natural in latexul de cea mai buna calitate (care au diametrul de pana la 50 de ori mai mare decat diametrul unui virus HIV) precum si din cauza unor defecte de fabricatie.
10. Aceasta metoda de prevenire relativa este atat de promovata deoarece se considera ca monogamia si abstinenta sunt concepte perimate – asa ca dintre cele doua rele se alege raul cel mai mic.
Sfatul medicului: Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel recomanda folosirea prezervativului in primul rand, pare banal dar a intalnit si oameni care habar nu aveau cum se foloseste un prezervativ.
Cum vorbim/scriem corect despre HIV/SIDA
Este gresita expresia “infestare cu HIV” – care inseamna “dezvoltarea unui agent patogen cu precadere pe suprafata corpului, de exmplu paduchi”, corect se foloseste “infectare cu HIV”.
Nu se foloseste expresia “test SIDA”, din moment ce nu exista un asemenea test, se foloseste in shimb “test HIV” – prin care se determina anticorpii creati de organism din cauza prezentei virusului HIV.
Deasemenea nu se foloseste expresia “a lua SIDA”, deoarece SIDA este consecinta a infectarii cu virul HIV. Se poate spune “a se infecta cu HIV”.
Sfatul medicului: in final Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel ne-a recomandat limitarea marginalizarii acestor persoane si fiecare dintre noi trebuie sa se intereseze de statutul sau HIV.