1 Nu pune multe obiecte pe pajiste – de multe ori cand merg in afara Bucurestiului vad case cu gradini mari, dar care sunt aglomerate de tot felul de obiecte de decoratiuni: animale, pitici de gradina, mobilierul. Inainte sa pui ornamentele gandeste-te care este scopul lor si daca gradina ta nu va fi cumva prea aglomerata.
2 Planteaza acolo unde trebuie – atunci cand plantezi un copac sau flori, sau legumele ia in considerare lumina soarelui si cum bate ea la tine in gradina. In cazul pomilor gandeste-te cam cat de mari cresc, ca sa ai o marja de eroare. In acelasi timp pune in gradina ceva care sa atraga atentia tot timpul anului, o planta care sa arate bine tot timpul anului.
3 Nu taia iarba prea scurt – faci mai mult rau decat bine pentru ca asa o sa ai un loc gol foarte apetisant pentru insecte. Cel mai bine este sa tunzi iarba in diferite dimensiuni de-a lungul anului, de exemplu poti sa tunzi iarba mai scurt iarna asttfel incat soarele sa poata patrunda in sol mai usor, si o poti lasa mai lunga vara.
4 Irigarea – nu face o balta din pajistea ta. Cel mai bine este sa uzi gradina dimineata devreme astfel incat sa ramana umeda de-a lungul zilei. Poti sa cumperi un sistem de irigare cu timer, asa vei putea programa exact momentul in care vei avea gradina uda si cat de uda va fi.
5 Ia in seama anotimpurile – cand iti decorezi gradina sau blaconul este bine sa cumperi plante pentru toate cele 4 anotimpuri. Zic asta pentru ca cei mai multi dintre noi avem tendinta sa mergem la florarie si sa cumparam plantele specifice sezonului in care ne aflam fara sa nem ai gandim la ce va urma.
6 Nu planta prea adanc – daca iti vei ingropa flori in pamant nu rezolvi nimic, radacina lor nu va primi suficient oxigen, va putezi apoi va muri. O planta se pune in pamant la adancimea ghiveciului in care ai cumparat-o.
7 Fertilizarea pamantului - este vitala. Intreaba pe cineva autorizat de ce fel de ingrasamant are nevoie gradina ta. Este bine sa fertilizezi solul de doua ori pe an, primavara si vara, nu in lumina soarelui. O metoda inedita folosita de o prietena acum vreo 3 ani a fost sa se duca in padure si sa ia de acolo pamant pe care l-a pus peste cel din gradina. Poate nu se compara cu ingrasamantul cumparat de la magazin, dar ea a vrut sa mizeze pe pamantul natural si gras de padure. Se pare ca nu s-a inselat.
8 Lumina – nu te gandi ca vei sta in gradina numai ziua, si seara este placut sa pentreci timp in gradina amenajata de tine. Si daca te gandeai ca niste felinare care consuma electricitate ar fi prea mult pentru bugetul tau, alege felinare ce functioneaza cu lumina solara. In timpul zilei se incalzesc de la soare, iar seama imprastie o lumina placuta.
9 Plantele si stilul – atunci cand iti alegi plantele ar trebui sa le alegi in functie de stilul casei tale si de arhitectura.
10 Gandeste-te la culori – este bine sa ai armonie in gradina si aici ma refer si la culori. Un curcubeu nu este de dorit, mai degraba 2-3 nuante care sa se potriveasca chiar cu culoarea casei tale.
Acum du-te in casa, aseaza-ta la fereastra si intreba-te daca iti place ce ti-a iesit.
Furnizori de servicii amenajari gradini:
Beau Jardin - Clui-Napoca
Str. Vasile Stoica, nr. 26-28Tel./Fax.: +40 264 526790
Mobil.: +40 722 763 948, +40 722 299 556
Ambient - Bucuresti Str. Dimitrie Grozdea nr. 2, bl. 75, ap. 23, sector 2
Tel / Fax: (031) 407 41 29
Natural Design - Bucuresti
Calea Dorobantilor Nr. 49, Et. 2, Ap. 6, Sector 1,Tel. 211.93.11211.95.86Fax 211.97.11