Această listă de greșeli tipice pe care le face oricine când spală rufe îți strică hainele și mașina de spălat.
1. Nu folosești detergent antibacterian
Dacă vreun membru al familiei tale a fost răcit sau a avut vreo altă boală contagioasă, un simplu ciclu de spălare a hainelor este insuficient, vei avea nevoie de un detergent antibacterian pentru a preveni răspândirea infecției. Pentru rufele albe, poți folosi clor, dar urmează cu atenție instrucțiunile.
2. Nu cureți mașina de spălat
Modelele mai vechi au un filtru ce trebuie curățat după fiecare spălare, dar dacă ești prea ocupată sau ai uitat, încearcă să-l cureți măcar o dată pe lună și șterge-l cu ajutorul unei periuțe de dinți veche, după ce îl înmoi în apă caldă timp de 10 minute. Modelele noi de mașini au însă un ciclu special de curățare, ce poate fi pornit cu o tabletă specială înăuntru. În acest fel, mașina ta de spălat rufe va funcționa corespunzător mai mulți ani și vei scoate mereu rufe frumos mirositoare din ea.
3. Spălarea rufelor pe partea greșită
După ce ai golit toate buzunarele blugilor, întoarce-i pe dos, ca să menții mai multă vreme proaspețimea acestora. În plus, spală și pluovărele delicate tot pe dos, ca să nu se scămoșeze.
4. Bagi prea multe rufe odată
Mașina de spălat poate părea mare, dar experții în curățenie recomandă să lași hainelor suficient spațiu cât să se poată roti bine. Chiar dacă vrei să bagi mai multe, ar trebui să poți pune ușor doi pumni înauntru în spațiul rămas liber, ca toate rufele să se spele corespunzător.
5. Nu sortezi șosetele
Dacă pui șosetele la un loc cu restul hainelor, îți va fi greu să le împerechezi, așa că spală-le într-un săculeț special și le vei găsi mult mai ușor. De asemenea, mai poți folsi o față de pernă în loc de săculeți.
6. Ignori etichetele
Câteodată, pe etichete scrie că trebuie să manevrezi hainele, încălțămintea sau plușurile cu grijă. Acest lucru este valabil mai ales pentru fibrele naturale, precum lâna sau mătasea, pe care le poți spăla oricum de mână, iar pielea trebuie manevrată doar de către specialiști, altfel riști să strici ținutele.
7. Strici materialul cu înălbitor
Amestecă înălbitorul cu apă înainte de a-l pune pe haine și folosește-l cu simțul măsurii, pentru că altfel te vei trezi cu găuri în material, deoarece se rărește și se rupe sau în „cel mai bun caz” hainele tale vor căpăta pete galbene.
8. Nu reglezi viteza de învârtire a tamburului
Viteza tamburului este influențată de tipul materialelor spălate, astfel încât bumbacul e indicat să-l bagi la 600RPM (rotații pe minut), iar prosoapele și lenjeria de pat suportă 1400RPM, dar materialele delicate au nevoie de cel mult 400RPM, iar blugii 900RPM. Dacă depășești viteza recomandată te poți alege cu găuri în material.
9. Porți haine noi fără să le speli
Hainele noi se pot decolora, dar nu vei ști acest lucru înainte de a le spăla prima oară, așa că spală mereu hainele de culori asemănătoare în același ciclu, ca să-ți salvezi garderoba.
10. Ignori fețele de pernă
De obicei, lenjeria de pat nu necesită prespălare, dar este indicat să verifici de fiecare dată când le bagi în mașină dacă există pete de machiaj sau cremă pe ele, caz în care este indicat să le bagi fie la un ciclu de prespălare fie să aplici o soluție de scos petele.
10 mari greşeli pe care le faci când speli rufe
Bunicile noastre foloseau o grămadă de trucuri pentru a spăla rufele, dar de la inventarea mașinilor de spălat electrice și mai ales de la răspândirea acestora pe piață în opțiuni accesibile mai multor oameni, întreg procesul a devenit mult mai rapid și mai ușor.