1. „Tanar si Nelinistit”
Nu e nici de departe serialul meu preferat. Desi, m-as contrazice singura daca ar fi sa numar episoadele pe care le-am vazut pana acum in vacantele de vara si in anii de scoala in care intram la ore dupa-amiaza. Stiu, este lalait, filmat numai in interioare demodate, cu intrigi pe cat de intortochiate pe-atat de previzibile... Si totusi, de cate ori il prinzi la TV stai si te uiti moale, fara sa te ridici din fotoliu nici macar pentru un pahar cu apa. Cuplul meu preferat: desigur, Victor si Nikki. De cate ori nu s-au impacat si s-au despartit....
2. Cartofii prajiti
Stim: ingrasa, au colesterol, sunt cancerigeni. Etc, etc, etc. So what? Taiati subtire ca la Mac si prajiti la foc mare, serviti apoi cu cascaval ras pe deasupra sunt cea mai buna macare ever! Ce foie gras, ce cordon bleu! Mancati obligatoriu cu mana, in fata televizorului, cartofii prajiti sunt cea mai gustoasa mancare, fie ca esti rupta de foame, fie nu. Aripioarele, copanelele, ochiurile, salata de varza, mujdeiul si mamaliguta sunt optionale.
3. Mania de a te contrazice
Cand e rostul de polemica, cu greu te abtii. Ce daca toata lumea spune ca vaca e alba cu pete maro; daca tu o vezi mov cu buline si ai argumentele necesare ca sa ii convingi, way to go! Contrazisul fara motiv si fara scop, "doar de dragul de a te contrazice", e un obicei prost, enervant, de copil razgaiat. Dar daca il privesti din perspectiva business, poate fi un extraordinar exercitiu de persuadare, tehnica care iti va prinde bine la sedinte, in brainstorminguri, in fata sefilor...
4. Pastilutele efervescente
In copilarie, cand prindeam cate o pastila de calciu efervescent o bagam sub limba si o tineam acolo pana se dizolva complet. Aveam urme de spuma la gura, mai ceva ca un epileptic, dar gustul... Acum pana si aspirina poate fi efervescenta, dar la ce bun, daca nu are acel gust de bomboana cubaneza, acidulat, spumos, acrisor-racoritor. Si acum mi se mai intampla sa iau vitamine, magneziu, calciu si tot felul de ale minerale doar de dragul faptului ca sunt efervescente. Fara prescriptie de la medicul de familie, fara sa am vreo carenta. Fara niciun motiv serios.
5. Papusile Barbie si toate lucrusoarele mici, roz
Desi am trecut de mult de varsta papusilor, am ramas cumva cu o fascinatie pentru Barbie. Poate si fiindca nu am avut parte nicioadata de una originala iar varianta ei mai ieftina, Cindy, chiar daca isi indoia picioarele, nu avea acelasi zambet cu gropite si nici hainute atat de bine croite. Si nici Ken. Poate fiindca, in adancul sufletului, am vrut mereu sa fiu acea fetita perfecta, imbracata in culori pastel, cuminte si dragalasa. Asadar, daca am sa am la un moment dat o fiica, e clar cu ce se va juca.
6. Supa chinezeasca
Nu, nu ma refer la cea pe care o comanzi sau o mananci la restaurant, ci la varianta instant, made in Vietnam, pe care o gasesti la buticurile de la coltul strazii. Contine 80% taitei luuuungi si carliontati si 20% prafuri cu E-uri gen vegeta (dar iuti ca focul) pe care le presari pe deasupra. Rezultatul: o supa delicioasa, numai buna de mancat pe fuga, la birou, iar pe termen lung un si mai usturator cancer de colon.
7. O baie cu ratustele
Cine n-a avut macar o ratusca de plastic cu care sa se balaceasca in cada in copilarie? Multi copii nici nu vroiau sa auda de baie in absenta ratustii. eu m-am numarat printre copiii care aveau patru: un set compus din rata-mama si doua ratuste, plus o ratusca vintage, care fusese a tatalui meu. Rata mare a supravietuit timpului; o mai am si acum. Iar cand e vorba de baie, ma insoteste. Din categoria "furam de la copii" mai intra si imprumutatul uleiurilor, samponului fara lacrimi si a lotiunilor de corp. Ca in reclama Johnson's Baby! Pentru ca miros frumos si pentru ca noi, cand eram mici, nu am avut. Sac!
8. Romanele chick-lit
Daca mai demult era rusinos sa citesti Danielle Steele sau Sandra Brown, acum marele don't, fie ca le citesti in tramvai/metrou, acasa sau pe o banca in parc, sunt carticelele acelea dragalase, cu coperte in culori fondante, de la Polirom si mai nou, si de la Humanitas. E vorba de colectiile Chic, respectiv Coktail, cu titluri precum Diavolul de imbraca de la Prada, Ma dau in vant dupa cumparaturi, Blonde de milioane sau Vreau sa fiu V.I.P. Personal, am cam citit tot ce se poate citi din aceste colectii. Si o spun cu mana pe inima: sunt excelente! OK, subiectele sunt soft, poate usor superficiale, dar scriitura (si traducerea) este foarte buna. Nu toata lumea trebuie sa citeasca pagini plictisitoare cu oameni batrani, deprimati si perversi pe coperta sau in titlu, doar ca au luat cine stie ce premiu sau pentru ca primesc critici pozitive.
9. Moda de ieri
Pantofi cu varf ascuti si toc cui, blazere supradimensionate, cu paiete, pantaloni cu talie inalta. Poate ca inca ne mai plac dar ne e rusine sa recunoastem. Daramite sa le purtam! imagineaza-ti doar ce fata ar face prietenele tale si cum te-ar trimite pachet acasa sa te schimbi. Nu e vorba neaparat de nostalgie, desi toate ne amintim cat de spectaculoase erau mamele noastre cu parul lor perfect, tuns cu calota si coafat permanent, si puloverele lor bufante, de mohair, in anii '80. ideea e ca nu toata lumea se poate adapta la moda curenta: pantofi cu botul rotund, blugi stramti, cu talie joasa, rochii cu volum. E ok daca ai 17 ani. Dar dupa? Daca pur si simplu nu te reprezinta, sau nu-ti vin bine? Personal, ador pantofii tip stilleto, cu toc cui. Alungesc frumos orice picior si vin bine la orice tinuta de seara, chiar daca au iesit din trend. Continui sa cred ca sunt o piesa clasica.
10. Zilele in care pur si simplu nu faci nimic
In care nu faci decat sa atipesti la televizor sau sa visezi cu ochii deschisi. Americanii ii spun soul searching. Noi ii spunem pierdere de timp. Pentru ca, intr-adevar, timpul zboara (si inca cum!) cand nu faci nimic. Dar nici ca-ti pasa. E ca in cantecul ala de la Depeche, Enjoy the silence. Mai ca le inteleg pe mamele care se simt vinovate pentru ca, oricat de dedicate si iubitoare ar fi, tot mai incearca sa mai scape din cand in cand de copii. Intre noi fie vorba, asta e unul dintre motivele pentru care cel mai frumos cadou pe care i-l poti face mamei tale de 8 martie este sa o lasi in pace. Revenind la noi, fiicele, poate ca n-ar fi rau sa lasi curatenia de weekend in grija unei menajere. Cu condititia sa nu te simti vinovata in timp ce ea trebaluieste iar tu stai tolanita la televizor sau cu o carte in mana.