Vezi în continuare care sunt cele mai populare mituri despre îngrijirea părului și alege tu ce vrei să mai practici sau nu.
1. Cu cât îți tai mai des vârfurile cu atât îți crește părul mai repede
Cum părul crește de la rădăcini și nu de la vârfuri, o tunsoare nu afectează sub nici o formă rapiditatea cu care crește acesta. În plus, deși este generalizată ideea că dacă te razi în cap vei avea o podoabă capilară mai bogată, acest lucru nu este adevărat, pentru că numărul de foliculi este un caracter genetic.
2. Uscarea naturală a părului este mai sănătoasă decât uscarea cu feonul
Dacă ai păr scurt, care se usucă în doar câtva minute nu ai nevoie de uscătorul de păr. Dar este totuși de preferat ca dacă ai părul mai lung să îl usuci cu uscătorul la temperatură scăzută, pentru că altfel este îndepărtată keratina și firul devine casant.
3. Părul se obișnuiește cu un șampon
Părul, ca și unghiile, este alcătuit din țesuturi moarte, așadar nu pot exista dependențe sau obișnuințe. În altă ordine de idei, dacă te speli pe cap cu același șampon pentru câteva luni la rând, părul tău nu se va murdări mai repede și nu va crește mai încet. Mulți factori pot influența aceste lucruri, dar „obișnuința” părului cu o anumită marcă nu este unul dintre ele.
4. Scalpul uscat este principala cauză a mătreții
De fapt, lucrurile sunt exact invers. Mătreața apare la cei cu scalpul gras, deci când vezi particulele albe nu mai folosi uleiuri, pentru că astfel înrăutățești situația.
5. Vârfurile despicate pot fi reparate
Este adevărat că pentru o scurtă perioadă de timp putem repara vârfurile despicate folosind măști speciale, dar nu există o soluție miraculoasă care să te scape definitiv de ele, decât dacă le mai tunzi uneori.
6. Periatul frecvent
Periatul prea des creează un dezechilibru al uleiurilor naturale și face ca părul să se murdărească mult mai repede. Așadar, periatul frecvent nu îmbunătățește cu nimic sănătatea firului de păr ci îi afectează structura. Din această cauză este bine să te piepțeni doar când ai nevoie, astfel încât să nu îți cadă prea multe fire de păr și să arate lucios fără a fi gras.
7. Prea multe produse de îngrijire
Grosimea firului de păr, ca și numărul de fire este ceva genetic, deci cantitatea nu poate fi influențată de numărul de produse folosite. Deși există unele produse, care oferă, totuși, volum suplimentar, cel puțin pentru o anumită perioadă de timp.
8. Cu cât speli mai des părul, cu atât se îngrașă mai repede
La fel precum culoarea, grosimea și structura firului de păr, grăsimea acumulată este un lucru de natură genetică. Cu toate acestea, din păcate, numărul de spălări pe cap nu influențează în nici un fel modul în care se murdărește părul. Există însă produse care reglează activitatea glandelor sebacee astfel încât părul să se îngrașe mai încet.
9. Dacă vei rupe un fir de păr alb îți vor crește 2-3 în schimb
Din moment ce cantitatea de fire de păr ale fiecărei persoane nu depinde de îngrijirea lui sau de nutriție, nu pot crește mai multe fire de păr în locul unuia. Totuși, este mai bine să nu smulgi firele de păr alb, pentru că riști să afectezi foliculii sau să îți crească fire în piele.
10. Apa rece închide cuticulele și părul devine mai catifelat
Deoarece părul este format din țesuturi moarte, temperatura apei nu are cum să influențeze starea cuticulelor.
10 mituri de frumusețe cu privire la păr
Suntem învățate de mici că dacă ne spălăm mai des pe cap vom avea un volum miraculor, dar astfel de adevăruri s-au dovedit a fi doar un mit.