De obicei, într-o relație unul cheltuie mai mult, pe când celălalt face economii, deci dacă tu ești cea care este atentă la fiecare leu și ai nevoie să-ți disciplinezi partenerul, iată câteva trucuri pentru a te ajuta în acest demers.
1. Renunțați la cardurile de credit
Dacă aveți cum, renunțați la cardurile de credit, deoarece sunt cele mai rele lucruri pentru cineva care vrea să cheltuie cât mai puțin în fiecare lună. Într-o lume ideală, ar trebui să ai un astfel de card doar dacă nu-ți poți permite pe moment să cumperi ceva ce ai neapărată nevoie.
2. Realizați un buget
Dacă partenerul tău este acel gen de persoană care cheltuie mai mult decât câștigă, oferă-i un buget comun din care să cheltuiți amândoi cu măsură. Odată ce se vor termina banii nu va mai avea ce să facă și se va simți prost pentru că acum nu mai depinde doar viața lui de acei bani ci te influențează și pe tine alegerile lui.
3. Economisiți în fiecare lună
În loc să așteptați sfârșitul lunii ca să vedeți cu ce mai rămâneți, transferați bani în contul de economii imediat ce primiți salariile, ca să fiți mai puțin tentați să umblați la ei.
4. Preia controlul
În cel mai rău caz, va trebui să preiei controlul complet asupra finanțelor în loc să împărțiți responsabilitatea economiilor și acest lucru poate fi dificil pentru amândoi, deci ai grijă să o faci doar cu acordul lui.
5. Țineți evidența cheltuielilor
Cere-i partenerului tău să ia bonuri fiscale de la orice cumpără și fă un calcul ca să ai măcar o vagă idee pe ce cheltuie banii voștri comuni.
6. Responsabilitate
Vorbiți despre ceea ce vă trebuie în casă și ce cumpără fiecare. Încearcă să-l faci să înțeleagă dacă are sau nu nevoie de ceva pe care e pregătit să dea banii sau căutați împreună alternative mai ieftine. Fă-i o socoteală cu tot ceea ce ați cumpărat inutil și arată-i pe ce se duc de fapt banii, deoarece micile cheltuieli nu par exagerate luate separat, dar dacă se adună vă pot falimenta.
7. Bani de buzunar
Dacă situația este una atât de gravă, dă-i bani de buzunar în fiecare lună, pe care să trebuiască să decidă singur cum și când îi cheltuie. Este o lecție grea de învățat, dar dacă rămâne fără nici un ban în primele două săptămni, a doua oară se va gândi de două ori înainte de a face foamea restul lunii.
8. Daruri comune
Dacă-i place să dea banii pe diverse accesorii pentru casă sau să ieșiți în oraș mai des, atunci faceți un plan în care să puteți economisi pentru un scop comun, ceva ce vă doriți amândoi, cum ar fi o piesă de mobilier anume, o mașină de spălat vase, un nou laptop sau o vacanță exotică. Acesta poate fi darul vostru pentru voi și îi va oferi lui un scop comun la care să se gândească când vrea să mai scoată un ban din buzunar.
9. Sinceritate
Dacă trebuie să puneți stop bugetului comun, atunci fii foarte sinceră cu partenerul tău, dar în primul rând asigură-te că nu este și vina ta că se duc banii prea repede. Spune-i pe ce se duc banii voștri și organizează informațiile astfel încât să fie totul foarte accesibil, iar dacă va fi cazul, explică-i de ce trebuie să vă separați veniturile.
10. Buget separat pentru mâncare
Aici sunt incluse atât cumpărăturile săptămânale de mâncare cât și ieșirile voastre în oraș. Dacă vreți să vă răsfățați la un restaurant puteți, dar doar dacă bugetul de mâcare vă permite. Este ușor să introduceți o masă în oraș cu prietenii și o cafea în pauza de lucru, când știți exact pe ce vă bazați. De asemenea, acest obicei va pune stop mersului ocazional la supermarket doar pentru a lua ceva de ronțăit.
10 moduri în care să-ți ajuți partenerul să facă economii
În loc să așteptați sfârșitul lunii ca să vedeți ce bani vă mai rămân, mai degrabă transferați de la început o anumită sumă în contul de economii.