Esti sigura ca ti-ai pus telefonul mobil in geanta, dar acesta a ajuns in baie. Seful tau intra in lift atunci cand esti cu un client si brusc ai uitat numele superiorului tau. Sau ai citit de cinci ori aceeasi pagina a unui raport intocmit la birou si nu intelegi nimic din ce scrie acolo.
Antrenarea creierului - Modalitati de a obtine sanatatea fizica, mentala si spirituala
Momentele bruste de uitare sau lipsa de concentrare pot fi infricosatoare si tulburatoare, dar ni se intampla tuturor si sunt, de cele mai multe ori, doar un semn ca suntem stresate si ca trebuie sa incetinim putin ritmul vietii noastre. Pe masura ce imbatranim, tindem sa ne facem mai multe griji in privinta acestor "scapari" mentale, explica specialistii in neuropsihologie.
Tinerii nu tin seama de tendinta lor de uitare a unor lucruri mai mult sau mai putin importante si isi vad mai departe de viata lor; insa batranii acorda uitarii si lipsei de concentrare mai multa atentie, cazand prada stereotipului legat de imbatranire.
Iata mai jos cele mai frecvente cauze de lipsa de concentrare si ce poti face in privinta lor, pentru ca mintea ta sa functioneze "brici":
1. Depresia
Lipsa de concentrare este unul dintre cele mai comune simptome ale depresiei. Depresia majora poate face uneori ca anumite lucruri sa para imposibile - de pilda sa lucrezi eficient sau sa inveti - si poate necesita in anumite cazuri tratament medical. O minte sanatoasa si un trup sanatos: cum le poti avea vara asta
2. Privarea de somn
Tulburarile de somn pot duce la o lipsa a concentrarii in ziua urmatoare. Daca ai tulburarile prelungite de somn, atunci este necesar sa faci o vizita la medic pentru a descoperi si trata orice cauza care se afla la baza lor. 5 strategii esentiale care te ajuta sa ADORMI rapid
3. Abuzul de droguri si de alcool
Dependenta de alcool sau de droguri recreationale poate determina creierul sa functioneze la un nivel mai scazut. Chiar si medicamentele prescrise pot avea acest efect, asa ca verifica impreuna cu doctorul tau daca nu te poti concentra din cauza pastilelor pe care le iei.
4. Schimbarile hormonale
Desi efectul sarcinii asupra creierului este inca in dezbaterea expertilor, multe femei au declarat ca au probleme, uita si nu se pot concentra in ultimele luni de sarcina.
5. Menopauza
Menopauza poate provoca, de asemenea, o intrerupere temporara a acuitatii mentale, potrivit unui studiu recent realizat la Universitatea Rochester Medical Centre din America. 6 obiceiuri sanatoase pentru inima oricarei femei
6. Accidentul vascular cerebral
O problema la nivelul fluxului de sange din creier poate cauza schimbari in acest organ, iar rezultatul poate fi uneori sever, pacientul avand pierderi de memorie sau incapacitatea de a se concentra. Terapia ocupationala poate ajuta la reconstruirea unor abilitati mentale.
7. Problemele cu glanda tiroida
O tiroida hipoactiva poate duce la o schimbare in activitatea celulelor creierului. Tratamentul tiroidian poate include, printre altele, inlocuirea medicatiei.
8. Anemia
Slabiciunea si epuizarea pot rezulta din carenta celulelor rosii din sange, deoarece oxigenul nu este transportat in mod corespunzator in tot organismul. Anemia este tratata cu succes prin modificarea stilului de viata si cu ajutorul suplimentelor nutritive.
9. Un traumatism cranian
O lovitura la cap atunci cand faceai un sport poate provoca o confuzie temporara, in vreme ce o accidentare mai grava (cum ar fi un accident de masina) ar putea provoca daune permanente la nivelul creierului si ar putea duce la dificultati de concentrare.
Ce se intampla cu corpul tau cand ai o durere de cap
La persoanele in varsta, o cadere reprezinta o cauza frecventa a traumatismelor craniene si poate avea drept rezultat confuzia. Este vital sa primesti ajutor de specialitate imediat dupa o accidentare, deoarece asa poti mentine daunele produse la nivelul creierului la un nivel minim.
10. Dementa
Bolile precum Alzheimer-ul pot vatama creierul, iar pierderea memoriei pe termen scurt este, adesea, unul dintre primele semne. Diverse medicamente sunt folosite pentru a modifica progresia bolii si pot imbunatati unele efecte. Sursa.
Citeste si: 5 obiceiuri zilnice care te SEACA de energie
O minte sanatoasa si un trup sanatos: cum le poti avea vara asta