Dar nu totul sta in hainute, jucarii si alimente de cea mai buna calitate: ce vei face cand copilului tau ii va lipsi aerul, apa, iarba... natura? Cum il va ajuta ceea ce ai tu de oferit? Iti spun eu: nu il va ajuta - va trai mai putin, va suferi mai mult si se va imbolnavi mai repede - fara o natura infloritoare, vie, epidemiile se vor instala cu repeziciune si ne vor distruge incet si dureros viata. Un tablou nu prea vesel, dar realist! Stiu ca tu singura nu poti schimba lumea, dar poti fi parte integranta a unui proces indelung si concomitent prin care ne putem bucura de o viata mai buna intr-o natura mai curata. Nu vrei aer urat mirositor de care nu stii cum sa te feresti mai repede si nici apa poluata de deseuri care iti provoaca greata numai cand o privesti? Vrei ceva bun pentru tine? Inca nu ti-ai dat seama ca natura este cea care iti ofera tot ce este mai bun in farfuria ta, in casa ta si in viata ta? Actioneaza pentru a fi sanatoasa si pentru ca viitorul copilului tau sa miroasa a natura vie!
1. Mananca crud!
Gandindu-ma la tema discutiei de astazi, am acordat o mai mare atentiei aspectului mancarii gatite si alimentelor naturale zilele acestea, in opozitie directa cu mancarea gatita din oala! Chiar aseara am intrat intr-un supermarket cu gandul la achizitionarea unei salate verzi si a unei legaturi de ceapa pentru a le servi la cina! Am ajuns la raionul amenajat pentru legume si fructe si pentru prima data am constientizat frumusetea acestui raion: culorile, veselia, formele savuroase, prospetimea. De fapt, acum realizez ca de fiecare data cand fac cumparaturile intr-un hypermarket, jumatate din ele sunt pungute pline cu tot soiul de fructe si legume, unele mai colorate ca altele si cu un rol bine definit. Insa pe cele mai multe nu le mananc in stare naturala, ci le gatesc. De ce? Nu stiu! Poate pentru ca asa am fost invatati de mici! Pentru ca daca pana acum cativa ani nu mancam deloc telina negatita, acum o savurez cu placere goala sau intr-o salata de cruditati, alaturi de morcovi si mere. De asemenea, daca nu concepeam spanacul negatit, acum il degust in diverse salate fara nici o problema! Sunt multe legume pe care am invatat cu timpul sa le mananc cu adevarat si al caror gust real nu il cunosteam.
Stiai ca gatind alimentele la peste 118 grade Fahrenheit, distrugi aproape toate elementele nutritive de care ai nevoie din mancare? Gatind mancarea "omori" energia din aceste alimente. Nu preferi sa ingerezi energie pura in loc de natura moarta? Este adevarat ca daca prepari o supa si consumi legumele alaturi de zeama, poti recupera multe minerale si vitamine pe care le-a pierdut in timpul fierberii, dar cand fierbi legume doar pentru a le servi ca garnitura alaturi de altceva si zeama o arunci, nu ai rezolvat nimic, caci ceea ce mananci sunt de fapt "resturi" de mancare, toate vitaminele ramanand in apa in care au fiert!
2. Enzimele fac diferenta!
Putina lume stie cat de importante sunt enzimele pentru organismul nostru, ele sunt substante cu rol major in dirijarea si realizarea proceselor metabolice. Unul dintre dusmanii acestor substante esentiale este chiar gatitul: acesta ne priveaza de crearea enzimilor care ajuta la functionarea optima a organismului. Si corpul nostru produce enzimi, dar nu suficiente, de aceea avem nevoie sa ne aprovizionam din alte surse, si acestea sunt chiar cruditatile pe care, din pacate, le savuram de foarte putine ori si mereu alaturate altor preparate, in principiu gatite. Invata-te sa faci din legume si fructe feluri principale de mancare!
3. O energie ametitoare!
Sunt sigura ca ai simtit pe pielea ta senzatia de revigorare si refrisare pe care ti-o ofera un fruct, precum si impulsul de energie de care ai nevoie atunci cand simti ca sarcinile zilnice de zi cu zi te darama atat fizic, cat si psihic. Dar de ce sa facem din ele un "remediu" periodic, cand ne putem aproviziona zilnic cu astfel de energie! Asa vei fi o "wonder-woman", iar secretul este atat de simplu. Incepe chiar de azi sa te aventurezi doar prin raionul de legume si fructe al unui magazin si descopera retete noi si condimente imbietoare care sa faca din masa ta un festin regal!
4. Un somn de calitate si mai putina nevoie de a dormi!
Nu numai ca alimentele crude te ajuta sa ai un somn de calitate, dar reusesc sa te faca in asa fel incat sa nu mai simti nevoia perodica de a dormi la pranza de exemplu, pentru energia pe care o ofera este rezerva ta zilnica de odihna. Incearca sa mananci cateva zile numai cruditati si vei observa ca si trezitul va fi o placere, ceea ce pentru multe dintre noi este un adevarat chin in momentul de fata.5. O minte mai agera!
Hrana vie pentru minte ascutita! Cruditatile nu numai ca "hranesc" sistemul cognitiv, dar reusesc sa te determine sa te focusezi asupra lucrurilor cu adevarat importante, sa empatizezi cu ceilalti. Lucrurile devin mai simple, sarcinile de serviciu nu te mai deprima, reusesti sa te concetrezi mai bine si randamentul este mai ridicat. O viata mai simpla, o viata mai fericita!
6. Mananca... pe saturate!
Ce dorinta avem noi femeile in general atunci cand vorbim de alimentatie? Sa mancam cat mai mult si sa nu ne ingrasam! Nu este chiar sanatos sa mananci foarte mult, dar este un lucru interesant faptul ca in cazul acestor alimente nu ai restrisctii de ore sau de zile; este o dieta continua daca vrei, in care chiar si daca ai depasit portia medie de alimente nu te vei simti balonata si satula pana la refuz; sunt alimente care iti umplu stomacul intr-un mod delicat si care au "grija" de tine.
Plus de asta, iti poti transforma gustarile la care pofteai inainte: placintele, dulciuri, pateuri si alte astfel de produse, in delicii pline de sanatate la care ai voie sa depasesti portia: de exemplu, mie imi place tare mult sa rontai morcovi si telina crude; am descoperit intamplator cat de savuroasa este telina si a devenit una dintre gustarile mele inofensive de acasa. Le tai bucatele si le rontai in fata tv-ului. Sau fructele au devenit in timp inlocuitorul dulciurilor. Exista o varietate asa de mare de fructe incat nu te poti plictisi sau satura niciodata de ele!
7. Mai putina mizerie, mai putina poluare!
Experienta isi spune cuvantul aici: multe vase, multa mizerie, miros si multa dezordine atunci cand gatesti! Dar cand faci o salata, totul se schimba: se prepara in 5 minute, doar speli legumele, le cureti dupa caz si gata mancarea. Nici miros persistent de mancare, nici vase multe de spalat si cu aceasta ocazie ajuti si planeta: nu mai sunt borcane de aruncat, plastice si alte elemente greu de reciclat. Cojile legumelor si fructelor se degradeaza extrem de rapid si mediul inconjurator nu are de suferit.
8. Uita de impachetat sau de depozitat mancare!
Desi ne-am invatat sa pastram mancarea mai multe zile in frigider (pentru ca mancarea gatita rezista mai mult decat cruditatile), nu este nici recomandat, nici sanatos. Important este sa mancam proaspat pentru a ne bucura de toate elementele nutritive pe care legumele si fructele ni le pot oferi, pentru ca odata cu scurgerea timpului acestea isi pierd incet-incet din nutrienti.
Cum a manca natural inseamna proaspat si in stare cruda, deci sanatos, acest tip de alimente nu se pot prepara si apoi depozita in frigider: de exemplu, ai observat ca salatele sunt bune pe moment, daca trec ore, legumele isi schimba culoarea, dar si gustul. Cele gatite rezista, pentru ca fierberea este o modalitate de conservare, insa nu este recomandat si nici nu favorizezi protejarea mediului inconjurator!
9. Un organism echilibrat si curat!
Alimentele crude ajuta la o digestie mai buna, la reglarea tranzitului intestinal si la detoxifierea organismului. Daca mananci numai cruditati, iti asiguri o sanatate de fier si un organism echilibrat, atat in interior cat si in exterior. Voiosia culorilor acestor alimente, prospetimea si energia lor patrund adanc in fiecare fibra si totul se vede pe pe chipul tau!
10. Comuniune cu natura!
Consumand alimente crude, proaspete, te simti pur si simplu diferit: in comuniune cu natura, iti dezvolta o alta stare de spirit decat alimentele procesate, semi-preparate sau din fast-food care nu exprima voiosie, ci depresie. Sa fim mai unite si sa invatam sa intelegem natura, fiind complicele ei, ajutand-o sa renasca de fiecare data si odata cu ea si noi! Sa mancam sanatos, colorat, crud, natural, proaspat si sa protejam mediul inconjurator, el fiind habitatul in care noi ne instalam comod si sigur; sa il facem si mai sigur, cel putin din punct de vedere al sanatatii si curateniei!
Iata 10 motive pentru care tocmai mi s-a facut pofta de gustarea aceea de care vorbeam mai sus: morcovul si telina! Abia astept sa ajung acasa si sa cotrobai frigiderul dupa aceste doua minuni ale naturii. As minti sa spun ca mananc numai cruditati, dar mi-am propus ca de acum sa fiu in acord cu primavara si sa ma subordonez ei din punct de vedere culinar: universul legumelor proaspete de primvara deja a inceput sa isi faca loc in frigiderul meu. De fructe, nici nu mai vorbesc.
Tu cum protejezi natura? Reusesti sa mananci sanatos? Spune-mi mai multe pe forum.