Iată câteva motive mai puțin evidente din cauza cărora nu te poți odihni așa cum ar trebui.
1. Te duci la culcare flămândă
Fie că ții o dietă specială fie că pur și simplu nu vrei să-i dai corpului tău de muncă noaptea, ai dreptate să consideri că prea multă mâncare după o anumită oră îți va face rău, dar nici să te culci flămândă nu este o soluție. Poți încerca să iei o mică gustare cu o oră înainte de culcare, nu mai mult de 150 calorii, ca organismul tău să aibă suficientă energie cât să adormi, pentru că insulina din sânge va duce la producția de serotonină, hormon care îți îmbunătățește calitatea somnului.
2. Dormi ziua
Un adult sănătos nu are nevoie să doarmă în timpul zilei, dar oamenii adorm adesea în autobuz sau pe canapea, când se uită la televizor. Dacă tragi un pui de somn în timpul zilei nu vei mai dormi bine noaptea, iar dacă în weekend dormi prea mult, lunea o să fii obosită. Dacă ești somnoroasă ziua, înseamnă că trebuie să te plimbi un pic, ca să ți se îmbunătățească circulația sanguină.
3. Sari peste micul dejun
Deși micul dejun nu pare să aibă legătură cu somnul, el îți activează ceasul biologic și după o oră, organismul tău începe să numere orele rămase până la culcare. De asemenea, micul dejun reglează metabolismul și când iei pauze foarte mari între mese creierul tău îți transmite că ți-e foame, deci sunt eliberate cortisolul și adrenalina, care duc la insomnie.
4. Uiți să faci curat în dormitor
Chiar dacă ție nu-ți pasă de cum arată casa ta, creierul tău simte atmosfera din dormitor și ține minte în subconștient tot ce se întâmplă în jur înainte să adormi. De asemenea, dacă dormi cu praf în cameră căile tale respiratorii vor fi incomodate, iar praful se aglomerează mai ales pe draperii. Încearcă să ai cât mai puține lucruri în dormitor și să faci curat cât mai des posibil, ca să poți dormi mai bine.
5. Este prea cald în cameră
Dacă nu-ți place frigul îți va fi greu să spui „nu” unui dormitor călduros, dar în acest fel, somnul tău va avea de suferit. Dacă ți-e greu să dormi iarna cu geamul deschis, măcar deschide-l timp de 10 minute înainte de culcare, cât să se aerisească un pic încăperea.
6. Dormi pe burtă
Fiecare persoană are poziția sa preferată de somn și psihologii încearcă adesea să extragă trăsăturile de caracter ale cuiva pornind de la acest lucru, dar cel mai bun mod de a dormi este pe spate sau într-o parte. Dormitul pe burtă este cel mai rău lucru, deoarece în această poziție, coloana vertebrală este solicitată mai mult și mușchii nu se pot relaxa, iar prin presarea pieptului este îngreunată și respirația. Această poziție este dăunătoare în special pentru cei cu probleme cardiace, afecțiuni de plămâni și ateroscleroză.
7. Animalul de companie doarme lângă tine
Un câine sau o pisică dorm foarte rar toată noaptea și nu înțeleg ideea de spațiu personal. Este într-adevăr amuzant să te trezești cu pisica pe cap sau pe muchia patului pentru că ai un câine care a pus stăpânire pe tot patul, dar aceste amănunte îți influențează calitatea somnului. Mulți stăpâni de animale se plâng că nu dorm bine, deoarece companionii lor au impresia că sunt stăpâni peste dormitor.
8. Mănânci dulciuri înainte de culcare
O mică gustare cu măcar o oră înainte de culcare îți va face bine doar dacă nu este ceva dulce, deoarece zahărul este perceput ca fiind mâncare pentru creier, care devine astfel mult mai activ noaptea și îți provoacă coșmaruri. Dacă mănânci ciocolată înainte de culcare, nu vei mai dormi cum trebuie, deoarece aceasta conține cofeină, indiferent de sortimentul ei.
9. Nu ești conștientă de viața secretă a picioarelor tale
S-ar putea să te simți obosită dimineața din cauza sindromului picioarelor neliniștite. Problema este la ordinea zilei după o anumită vârstă, dar dacă ești tânără tot o poți avea, deoarece atunci când se mișcă picioarele singure și somnul creierului tău este întrerupt. Dacă observi dimineața că cearceaful este șifonat în partea de jos, atunci înseamnă că ai această problemă și trebuie să consulți un medic specialist, care îți poate prescrie medicamentația adecvată, dar pentru început trebuie să renunți la cafea și să-ți verifici hemoglobina.
10. Dormi lângă o sursă de zgomot
Să dormi mereu cu zgomot de fundal are consecințe negative asupra organismului tău, deoarece creierul percepe zgomotul și obosește, apoi apare anxietatea și în timpul zilei îți bate inima mai tare. De exemplu, zgomotele puternice de pe autostradă te stresează chiar dacă reușești să adormi, de aceea trebuie să dormi cu geamurile închise și să porți doape de ureche.
10 obiceiuri care-ţi alterează calitatea somnului
Dacă dimineața te trezești obosită înseamnă că nu ai dormit cum trebuie, dar o simplă ajustare a orei la care te culci nu-ți va fi suficientă, pentru că există alți factori ce influențează calitatea somnului și care te fac să-ți fie din ce în ce mai rău în fiecare zi.