2. H2O, H2O, H2O. Putina apa poate avea efecte pe termen lung. Cateva inghitituri de apa la intervale scurte iti mentine organismul hidratat tot timpul. Apa actioneaza ca un absorbant si lubrifiant, ajuta la transportul nutrientilor si elimina deseurile si are un rol important in reglarea temperaturii organismului. Mai mult, apa nu contine nici grasimi, nici calorii, nici colesterol.
3. Fii pretentioasa. Nu irosi calorii pretioase pe biscuiti si chipsuri. Alege doar acele alimente care iti plac foarte mult sau pe care le asociezi cu aceasta perioada a anului.
4. Abundenta in arome. Varietatea poate da culoare vietii, dar poate fi totodata si cheia in problema mancarii in exces. Amesteca din abundenta arome asemanatoare. Spre exemplu, consuma la o masa numai alimente sarate (sau cu multa carne). Te vei satura repede de acelasi gust, astfel incat te vei simti satul dupa mai putine calorii decat in mod obisnuit.
5. Portii reduse. Incearca sa folosesti cele mai mici farfurii, avand in vedere ca exista tendinta de a goli toata farfuria, indiferent de dimensiune. Incepe masa cu legumele, lasand mai putin loc pentru alimentele bogate in calorii, precum produsele din carne, branzeturile sau dulciurile. In ziua petrecerii, mananca putin si redus in calorii pentru a te desfata mai tarziu, dar ai grija sa nu te infometezi si apoi sa faci excese seara, la petrecere.
6. Nu sta prea mult timp langa masa. Daca nu pui de la inceput ceea ce iti place pe farfurie, nu stii cat mananci cu adevarat. Cel mai rau lucru pe care il poti face este sa te invarti in jurul mesei si sa incerci alte alimente la fiecare cateva minute. Nu vei mai sti daca te-ai saturat si cand sa te opresti.
7. Bauturi diluate. Alcoolul este de doua ori pacatos in perioada sarbatorilor. Pe de o parte tinde sa slabeasca rezistenta organismului mai ales in fata tentatiilor alimentare, iar pe de alta parte contribuie si la cresterea nivelului de calorii. Incearca sa strecori cate un pahar de apa intre cocktailuri.
8. „Am platit, deci nu las nimic”. Nu te gandi ca trebuie neaparat sa termini tot din farfurie, doar pentru ca ai platit pentru mancarea respectiva. Intreaba mai bine daca nu poti lua la pachet ceea ce ramane. Uneori portiile de la restaurant pot fi de doua sau chiar trei ori mai mari decat ai cu adevarat nevoie. De asemenea, poti inlocui friptura cu garnitura cu o portie dubla de legume, spre exemplu. Dar nu uita sa te opresti din mancat la primul semn de saturatie.
9. Pastreaza-ti calmul. Pe cat este de frumoasa si de asteptata, perioada sarbatorilor poate fi si destul de stresanta. Incearca sa nu exagerezi in privinta viselor si asteptarilor pentru aceasta perioada. Organizeaza-ti foarte bine timpul si fa o lista de prioritati a activitatilor importante. Fii realista cu privire la ce poti si ce nu poti face. Si nu uita sa iti pastrezi putin timp si pentru activitati care te relaxeaza.
10. Stai la distanta, nu te strecura printre. Daca mananci trei portii de piure de cartofi si o jumatate de placinta, poate nu e totul pierdut. Decat sa stergi totul din farfurie, mai bine invata din propriile greseli. Data viitoare, incearca mai intai o salata, incepe o conversatie, si stai cat mai departe de zona periculoasa. Iar data viitoare incepe chiar azi.