Dupa cum spuneam, sezonul porcusorului si al preparatelor grase si delicioase din el a cam inceput. Ee, stiu ca e inca post si ca nu ai acces la preparatele din carne care sa-ti procure energia necesara supravietuirii frigului. Dar nici in perioada postului nu stam mai bine la capitolul alimentatie, desi este atat de laudata pentru puterile detoxifiante: ne "indopam" ca sa spun asa cu tot soiul de conserve cu tocanite, pate-uri de ficat, gemuri si dulceturi cu tone de zahar, compoturi care contin numai conservanti si multe calorii, dar si cu traditionalul porc, sau mai exact, al prepatelor din porc care dau pe dinafara de grasime. Nu ai constatat ca in sezonul rece lipsesc cu desavarsire salatele, luandu-le locul muraturile? Ca lipsesc legumele preparate la aburi, luandu-le locul cartofii prajiti sau tocanita cu afumatura? Ai grija sa nu cazi in capcana pericolelor calorice in sezonul rece...de acasa sau de la magazinul de langa biroul tau!
Totusi, specialistul nu este atat de dur si categoric, pe cat as fi eu, ca sa fiu sincera, asa ca dr. Serban Damian, nutritionist sportiv la Superfit Expert, mi-a spus ca "traditional, oamenii consuma aceste alimente sub forma conservata, pentru ca, pana de curand, iarna nu aveam acces la produse proaspete. Deci nu ar trebui sa le privim ca pe un pericol, dar nici sa ducem la extrem "pasiunea" pentru fructe si legume proaspete. Ideea de baza este ca iarna consumam alimente mai bogate in energie, deci trebuie sa avem grija la cantitate." Nutritionistul pledeaza pentru ponderatie in consumul acestor alimente.
Pericole la magazinul de la colt...mai ales acum in post
Tocanitele la borcan
Buna, buna, chiar delicioasa, daca nu ar avea conservanti, adica in termeni stiintifici fie spus, E-uri. Iar cand auzim de E-uri, ar trebui sa fugim cat ne tin picioarele. Ok, o sa imi spui ca e facuta in casa: mai scadem din E-uri, dar pastram faptul ca aceasta se face cu ceapa prajita, care nu este deloc benefica nici sanatatii, nici siluetei. Si sa fim seriose, cate dintre voi mai stau vara ore in sir sa prepare zacusca? Le cumparam, iar acum in perioada postului sunt cele mai cautate.
De la gatit la mancare "la conserva"
Tot magazinul din colt este aprovizionat din plin cu mancare gata preparata, la conserva: am vazut ca au aparut pana si sarmale la conserva, fasole cu ciolan (tot la conserva), si de asemenea ma intreb ce gust o avea ciorba de burta...la conserva? Mda, si eu sunt socata! Sa facem un exercitiu parctic de gandire: o ciorba cat rezista in frigiderul tau? Cateva zile, nu-i asa? Ei bine, mancarea la conserva are termen de valabilitate chiar si cateva luni, poate un an?! Hmm, o fi buna ciorba de burta facuta prin iunie? Suna delicios, nu-i asa? Traiasca conservantii care bag bani in buzunarele producatorilor!
In cazul conservelor, spune specialistul, depinde de forma de conservare si de aditivi; atunci cand avem alternativa alimentului proaspat, evident ca il alegem, insa conservarea nu trebuie privita ca pe un pericol.
Bauturi ...la plic!
Asa se poarta in epoca moderna draga, ce tu nu ai auzit de frappe-uri, ice coffe si alte astfel de gaselnite ale producatorilor? Nu mai traim pe vremea bunicilor, in care doar cacao cu lapte beam sau ceai din plante culese de pe camp. Hmm, apropo de cele doua bauturi, ce pofta imi e de o cacao cu lapte ca la mamaia acasa! Acum suntem mai practice si ne rasfatam cu bauturi la plic, printre care si ciocolata calda, care este cea mai cautata iarna. Insa nu sunt cele mai recomandate, din pacate!
Pate de ficat/ vegetal
Fie ca tii post sau nu, deci ca iei vegetal/sau din carne, este cea mai practica alegere la magazinul cel mai apropiat. Cel putin, observ ca pe la birou este o alegere la-ndemana pentru atunci cand ti-e foame. Este pericol dietetic pate-ul, nu mai tineti minte ce ne spunea dr. nutritionist Nicoleta Mandrescu de el la un moment dat? Ca orice tip de pateu, vegetal sau nu este daunator in silueta.
Gemuri si dulceturi
Da, da delicioase, asa zic si eu! Si intotdeauna mi s-a parut ca acestea se "asorteaza" cel mai bine cu sezonul geros, alaturi de o paine prajita, putin unt si eventual o cana mare de ceai. Sunt sincera si spun ca nu imi lipsesc aceste produse din casa, ba chiar am si facut (ma rog, sora mea a facut, nu eu) si vreo doua borcane mari de dulceata de visine. Si acum iarna, mananc cel mai mult! Ce spune silueta: un colacel pe colo, un gram pe dncolo si iar ajung sa spun "pantalonii astia cadeau de pe mine acum ceva timp, ce s-a intamplat acum?". Sa le intram pe delicioasele dulceturi? Nu are rost!
Insa toate acestea se pot intampla numai daca exagerezi in a le consuma, cum mai fac eu din cand in cand, dar in rest, nutritionistul spune ca "gemul inseamna fructe si zahar - aliment foarte gustos si hranitor, care consumat cu moderatie (pentru ca are zahar), ar trebui sa regaseasca in alimentatia oricarei persoane sanatoase".
Compoturile
Bune, bune, dar nebune! Daca sunt facute in casa, iar zaharul lipseste cu desavarsire, atunci problemele dispar, insa majoritatea compoturilor au adaos de zahar, ceea ce iar pune bariere intre dieta ta si pofta de a sorbi un compotel de fructe.
"Fructe" la conserva
Am tot vazut sia uzit in jurul meu cateva persoane care sunt "la dieta" si au impresia ca acele "cocktail-uri" de fructe din conserve sau ananasul la conserva sunt benefice in procesul de slabit. Chiar cred ele ca niste fructe aruncate intr-o conserva, cu zahar si conservanti, pot inlocui fructele proaspete lipsite de orice pericol dietetic? Se insala amarnic!
Pericolele care ies din propria ta mana
Placintele
Nu stiu in cazul vostru, dar in cazul meu placintele, fie ca vorbim de dovleac, de mere, de mere cu nuca, cu branzica, carne sau spanac, toate fac parte integranta din tabloul iernatic. La mine acasa, asta este traditia: vara nu mancam placinte, dar de cum da toamna, acestea sunt printre deserturile cele mai des intalnite in casa mea. Sanatoase: da, si nu prea! Zaharul ne omoara dieta, faina alba da apa la moara straturilor adipoase, iar branzica burdusita cu oua si alte arome o vei observa la urmatoarea probare de haine de vara!
Evident ca mancate rareori, nu exista niciun fel de problema, nu este un preparat de care sa nu ai voie sa te atingi cu niciun pret, insa aici depinde de cat de des le mananci, de conformatia ta, de cat de predispusa la ingrasat, etc.
Porcul
Este post, dar asteapta linistit sa ii vina randul pe masa si in meniul nostru: este chiar el, purcelul. Craciunul la romani este incununat de preparatele din porc. Daca ai dat sau ai de gand sa dai iama in ele, uita de orice slabit, de orice silueta si mai ales de mustrari de constiinta, o vei face asumat! Spune nu la lebar, carnati, calatbosi, toba, slaninuta si alte delicatese de acest gen. Ce ai zice de un piept de pui la gratar, o rulada din piept de pui cu legume, niste sarmalute de pui? Mai putin tentant, dar fara mustrari de constiinta la sfarsit!
Porcul este o carne ceva mai grasa si mai greu de digerat, de aceea nu este extrem de recomandata in alimentatia uzuala, insa daca ne limitam la un consum ocazional, nu avem probleme. Dar oare de Craciun avem un consum ocazional? Prin toate casele gasim aceeasi carne, preparata in mai multe moduri! Pana la urma de noi depinde!
Cartofii prajiti
Nu ai manca in fiecare zi cartofi prajiti? Fie ca iarna sau vara, primavara sau toamna, nu faci diferenta! Ei sunt o optiune sigura atunci cand ti-e foame! Adevarat grait-ai caci doar sunt vorbe "rupte" din propria mea viata. As manca oricand cartofi prajiti...chiar si la 3 noaptea, daca ma trezesti, eu iti mananc. Dar tot iarna parca sunt mai gustosi, alaturi de muraturi, un carnacior sau un ciocanel prajit, nu? Stiti ce zic! Ce zice dieta? Ma cam admonesteaza: zice ca daca am mancat la o singura masa cartofi prajiti si carnacioro (eventual si paine, dar nu ma spuneti), nu mai mananc nimic toata ziua. Ooo, ce am facut? Pai da, caci aceasta masa mi-a acoperit aproape tot numarul de calorii pe care-l am voie intr-o zi! Si nici nu e sanatoasa! Creste colesterolul, afecteaza tensiunea arteriala, inima, etc. Ok, lansam campania: spune Nu cartofilor prajiti! Putem sa psunem da piureului?! :)
Prajiturile - cea mai delicioasa "patura" de iarna
Daca vara mai scapam cu putin pepene, o salata de fructe, niste piersici si putina inghetata, iarna trecem la artileria grea: prajituri, nu gluma! Cu ciocolata, frisca, creme, zahar, glazuri, arome, etc. Parca ne atrag ca un magnet si cel putin eu, am impresia ca imi cam tin de cald! Cred ca si eu, avand in vedere ca mi-au mai adaugat cateva straturi adipoase pe corp. Nuuu! Spune nu prajiturilor de la cofetarie si nu uita ca si iarna se gasesc fructe (banane, kiwi, mere, portocale, mandarine, etc.), nu trebuie sa le elimini. Iar daca vrei cu adevarat sa simti zaharul printre papilele tale gustative, atunci sa fie brun, faina neagra, si fara conservanti: o prajitura sanatoasa, de casa!
Nu rata articolul saptamanii!
Exact ce imi doresc: putin timp, rezultate mari si, daca se poate numai, efort minim! Asadar, descopera "Antrenamente speciale de 15, 30 sau 50 de minute cu rezultate rapide!"