Pentru mine gatitul nu este o problema... l-am adaptat printre alte activitati de gospodina si m-am tranformat intr-o gospo-gastro(diva)...1, 2, 3 si gata mancarea... dar cum? In timp ce pastele fierb, eu calc o haina, in timp ce prepar sosul, mai bag hainele la spalat, si daca stau bine sa ma gandesc, cred ca am timp sa sterg si un praf pana scade sosul...
Acum trebuie doar sa adaug sosul peste paste si gata masa, cu minim de timp in bucatarie...hmm, si dupa ce zic si eu ca am terminat, apar critici de specialitate: iubitul spune ca e prea sarata, sora se plange ca sunt prea piperate... si asa mai departe. Nimeni nu mai mananca nimic, iar pastele mele sunt gata de a fi puse la pastrare, de parca ar fi muraturi! Si nu pentru ca nu am talent la bucatarie, ba chiar stiu cateva retete delicioase care sunt foarte apreciate de membrii familiei, dar nu am acordat atentia necesara preparatului. Cred ca s-a suparat pe mine! Nu trebuie doar sa stii sa gatesti, trebuie sa stii sa "comunici" cu bucataria, atat cu spatiul, cat si cu ideea de a gati.
Adi Hadean, bucatar, pe care-l poti gasi pe site-ul sau adihadean.ro, si de unde poti descifra idei de retete inedite, precum si trucuri culinare eficiente, ne-a ajutat sa facem un decalog pentru orice gospodina in bucatarie.
1) Soacra - secretul din bucatarie!
Nu credeai ca soacra te poate ajuta, nu-i asa? Ei bine, poate fi cel mai de pret secret in bucatarie, cunoscand toate preferintele culinare ale preaiubitului tau ales. Asadar, expertul ne indeamna la relatii pasnice cu ea:
"Imprieteneste-te cu soacra. Ea stie cel mai bine ce-i place lui si, foarte important, stie “cum se face” felul lui preferat. O relatie buna cu mama soacra isi asigura linistea si te scuteste de discutii care incep cu: “e bun dar mama facea…”.
2) Intrebarea moarte n-are!
Cand nu stii ceva, nu te preface ca stii! Nu esti atotstiutoare; informarea este regula de baza in orice activitate - cand te-ai impotmolit suna vecinul, vecina, mama, sora, prietena si iesi din... incurcatura!
Intreaba mereu pe cineva mai priceput daca te blochezi cu o reteta. Chiar si marii maestri fac asta, ei stiu ca nimeni nu s-a nascut invatat si ca bucataria e un univers in plina expansiune. Oricat ai sti, mai e ceva. Daca isi scapa, pune mana pe telefon sau vezi ce spune google despre problema ta. Daca nu iese si nu iese, cauta-l pe Chuck Norris, doar el te mai poate ajuta.
3) Keep it simple!
Cand ti-e foame, cand gatesti pentru familie, dar si pentru musafiri, nu te aventura in "pesteri tenebroase" ale domeniului culinar. Nu incerca sa impresionezi cu mancare thailandeza, daca habar nu ai cum se prepara, pentru ca s-ar putea sa atragi atentia doar cu numele. Asadar, cum spune bucatarul: "Nu te complica inutil. Regula de aur in bucatarie spune asa: keep it simple."
4) Fii cu ochii-n patru pe ustensilele tale de bucatarie!
Stii bine ca te poti trezi la usa cu vecina ca are nevoie de zahar, de faina, cafea sau de tava de cozonac. Primele trei le poti da fara cale-ntoarsa, insa tava nu! Ustensilele de bucatarie sunt instrumentele de baza ale oricarui bucatar, deci tine cu dintii de ele!
Ai grija de ustensilele tale. Daca imprumuti o cana de zahar si nu o mai primesti inapoi, nu-i o tragedie, dar daca dai vecinei formele pentru prajituri si ea pleaca in concediu taman cand ai tu inspiratie si vrei sa-ti surprinzi iubitul cu fursecuri in forma de iepuras, o sa te cam enervezi. Nervii si bucataria nu sunt lucruri compatibile, pot surveni accidente serioase.
5) Nu te panica!
Nu iese, se taie, se lasa - nu te stresa! Oricui i se poate i se poate intampla; si celor mai mari bucatari. Arunca tot si ia-o de la capat sau incearca sa dregi situatia! Panica nu ajuta cu nimic: nici nu iti pune mancarea in farfurie si nici nu te ajuta sa rezolvi situatia!
Nu intra in panica. Asta e probabil cea mai inutila sugestie, dar nu ma pot abtine. De obicei poti repara orice sau poti reface repede, mai ales daca tii cont de regula numarul 3. Fireste, daca te panichezi vei evalua lamentabil pentru ca erorile in bucatarie sunt asemenea nisipurilor miscatoare: cu cat te agiti mai tare, cu atat te scufunzi mai mult. E indicat sa respiri adanc, sa evaluezi stricaciunile si sa tratezi problema cu calm. Daca nu stii ce ai de facut citeste punctul doi si tine cont de el.
6) Organizeaza-te!
Fa ordine in bucatarie si aseaza lucrurile la locul lor! Nu lasa faina sa se supere pe cratita si nici tavile de cozonac pe zahar ca doar nu le sta bine!
Pune ustensilele, condimentele, faina, pesmetul, pastele, cratitele si ce mai folosesti in mod frecvent in aceleasi locuri. In scurt timp vei dobandi niste automatisme (e in legea firii, nu te speria, nu te transformi in Robocop) care te vor ajuta sa economisesti timp, destul de mult chiar. E important sa stii de unde sa iei un lucru in loc sa bajbai dupa el.
7) Daca nu ai cuptor, cumpara-ti!
Nu ai un cuptor? Fa un efort si cumpara-ti unul. De ce? Sa vedem…hmm…500 de feluri de paine, torturi, prajituri, briose, covrigei, saratele, fripturi, tocanite, cateva supe delicioase, sufleuri, tarte. Sa mai spun?
8) Desluseste misterul cuptorului!
Este esential sa ai cuptor, dar nu suficient! Trebuie sa incepi sa te familiarizezi cu el, sa i cunosti trucurile si dedesubturile, pacalelile si glumele la care te-ar putea supune. Bucatarul ne explica:
Ai un cuptor? Invata despre felul in care coace, cu riscul de a arde un blat, o paine sau o bucata de carne. Fiecare cuptor coace altfel (daca ai avut mai mult de un iubit poti intelege asta) si e important sa-l testezi pe al tau in liniste, cand esti singura acasa si ai timp pentru experimente. E un efort care te va scuti de esecuri pe viitor.
9) Fii creativa!
Lasa-ti imaginatia sa curga in bucatarie! Nu prea mult insa, si doar printre "randuri"; respecta reteta, dar personalizeaza cu aromele si condimentele preferate. De ce? ne explica specialistul:
Gatitul e o manifestare a dragostei. Ca in dragoste, si in bucatarie trebuie sa te folosesti de fantezie pentru a mentine interesul viu. Lasa-ti imaginatia sa lucreze, ia retetele pe care le cunosti cel mai bine si improvizeaza in jurul lor, scoate ingrediente si adauga altele, incearca arome noi si nu te feri de mirodenii. Incearca totusi sa un dregi ciorba de perisoare cu curry. Unele lucruri nu se fac, pur si simplu.
10) Catering-ul - ultima "frontiera"
Cand esti lipsita de idei, cand ai invitati pomposi si simandicosi, cand nu mai faci fata, este cazul sa apelezi la prieteni de incredere: catering-ul - ultima gaselnita in materie de reusita! Asadar, la indemnul bucatarului nostru: "Fa o lista cu cele mai bune firme de catering din orasul tau! Pastreaz-o ca pe sfintele moaste!"
Tu ce reguli ai in bucatarie, de la care nu te abati niciodata? Spune-mi pe forum!
Nu rata articolul saptamanii!
Un ghid complet, util de tae-bo, nu face altceva decat sa faciliteze considerabil procesul de slabire. Cand toate iti sunt la indemana poti slabi rapid, eficient si mai ales usor. Asadar, descopera ghidul Tae Bo pentru o silueta perfecta!