Aceasta este o colecție de comportamente care trebuie respectate în tramvai, autobuz, troleibuz, metrou, tren și avion, așa că aruncă-ți un ochi peste ele și vezi dacă ai încălcat vreuna.
1. Nu ține coada pe loc
Acest sfat este valabil în special pentru mijloacele de transport care presupun verificarea documentelor, cum ar fi trenurile internaționale sau avioanele. Pregătește-ți actele in avans, ca să nu-i plictisești pe ceilalți pasageri cu scuzele tale. Când trebuie să treci prin dispozitive automate de verificare dă-ți jos din timp ceasul, cureaua și eventual pantofii, dacă știi că aceștia conțin ceva metalic și împarte de acasă tot ceea ce trebuie între trolerul mare, de cală, și bagajul de mână, ca să ai la îndemână pașaportul, revista preferată și alte accesorii utile pe drum.
2. Pregătește-ți din timp lucrurile de care o să ai nevoie pe drum
Ca să nu deranjezi ceilalți pasageri în timpul drumului, scoate din timp snacksurile, o carte și căștile de la telefon.
3. Ține cont de faptul că și ceilalți pasageri trebuie să-și pună undeva bagajele
Companiile care efectuează curse lungi reduc spațiul de bagaje și îl alocă pasagerilor, ca aceștia să aibă parte de un confort mai mare și ca firma să economisească bani. Dacă ai mai multe bagaje, pune-le pe verticală, ca să ocupe cât mai puțin spațiu și să aibă și restul pasagerilor unde să-și pună gențile, în caz contrat măcar mută-ți cele mai mici bagaje sub scaun, unde ar trebui să mai fie ceva spațiu liber.
4. Oferă-te să-ți ajuți vecinul de banchetă cu bagajele
Astfel vei câștiga respectul companionului tău și vei reduce semnificativ timpul de așteptare al celorlalți pasageri. În plus, este de datoria ta să-i ajuți pe cei mai bătrâni, femeile însărcinate și persoanele cu dizabilități.
5. Dă-ți jos rucsacul
Când urci într-un mijloc de transport aglomerat, dă-ți jos rucsacul sau geanta și ține-le în mână sau pune-le în fața ta, ca să le poți avea în siguranță și ca să nu-i incomodezi pe ceilalți pasageri.
6. Este inacceptabil să te machezi, să-ți pui cravata sau să-ți strângi părul în mijloacele de transport public în comun
Unele femeie se machează pe drum spre muncă sau își prind părul, ca să economisească timp, dar aceste obiceiuri contravin regulilor de politețe și pot fi efectuate doar în mașina personală, când aceasta staționează, ca să nu incomodezi ceilalți participanți la trafic. De asemenea, dacă preferi parfumul puternic, dă-te după ce cobori din tramvai, ca să-i lași pe ceilalți oameni să respire.
7. Cedează locul
Întotdeauna trebuie să cedezi locul unei femei însărcinate, unui om mai bătrân sau unei mame cu un bebeluș în brațe, dar un copil de 5 ani este perfect capabil să stea în picioare 20 de minute, iar unul de 12 ani care stă în brațele părinților este destul de ciudat.
8. Învață-ți copilul regulile de politețe înainte de călătorie
Fă în așa fel încât să nu stai tot timpul cu gura pe cel mic când mergeți împreună undeva și învață-l că nu-i frumos să comenteze despre ceilalți. Spune-i că trebuie să stea liniștit la locul lui și că e mai bine pentru voi să fie politicos.
9. Fii pregătită să schimbi locurile
Nu trebuie să renunți la locul tău preplătit pentru cineva care și-a cumpărat bilet în ultimul moment, dar dacă ești singură pe drum și o familie a avut ghinionul să fie împărțită pe locuri diferite, oferă-te să schimbați locurile, pentru ca ei să poată sta împreună.
10. Nu mânca ceva cu miros puternic
Când mergi cu trenul lasă acasă slănina cu ceapă, puiul prăjit, ouăle fierte și orice alte produse afumate, murate sau preparate din pește și consumă doar fructe, nuci, iaurt sau fursecuri, ca să nu-i incomodezi pe ceilalți pasageri, care pe lângă faptul că s-ar putea să nu le placă mirosul alimentului respectiv, ar putea chiar să aibă o reacție alergică.
10 reguli de politeţe în mijloacele de transport public în comun
Orice copil este învățat regulile de politețe de bază, cum ar fi să dea prioritate persoanelor mai în vârstă, să nu țipe și să respecte spațiul personal al altora, dar după ce cresc, mulți uită cum să se comporte în mijloacele de transport public în comun.