Azi asa, maine asa, dar parca mi s-a acrit la propriu de aceeasi salata cu cateva ingrediente altfel, dar practic acelasi gust. Si intr-o zi am zis "as manca o salata altfel, mai exotica, as explora taramuri necunoscute ale ingredientelor pentru a ma delecta cu un gust nou si inedit pana acum". Si uite asa am iesit din cotidian incercand tot soiul de salate, care mai de care mai diferite si satioase. Si tot vazand cu ochii ca una e frantuzeasca, alta italieneasca sau turceasca, m-am gandit sa fac o calatorie in jurul lumii si sa aleg 10 retete care sa faca deliciul unei intregi tari si prin intermediul carora sa cunosti inca un pic cultura unei intregi civilizatii. Si ce mai pui ca e si distractiv sa testezi arome.
Salata ungureasca de castraveti
Ingrediente:
- 2 castraveti medii sau mari;
- o lingurita de sare;
- un praf de zahar;
- 50 ml otet;
- un varf de pudra de usturoi;
- 125 ml apa;
- paprika dulce;
- piper negru.
Mod de preparare:
- curata castravetii si taie-i felii foarte subtiri. Adauga sarea peste ei si tine-i acoperiti timp de 30-60 de minute. Dupa aceasta perioada scurge apa care s-a lasat din ei cu ajutorul unei site.
- combina zaharul, otetul, pudra de usturoi si apa si lasa castravetii la marinat cel putin o ora.
- atunci cand servesti, aseaza salata in farfurie si adauga pe jumatate din ea paprika, iar pe cealalta jumatate piper negru.
- daca nu iti place usturoiul, poti folosi ceapa taiata foarte foarte marunt in locul lui.Salata ruseasca
Ingrediente:
- 2 cartofi medii, ferti, curatati si taiati in cubulete mici;
- 1/3 cana de morcovi, curatati, fierti si taiati cubulete;
- 1/3 cana mazare;
- 2 oua fierte, taiate in cublete mici;
- 1/2 cana castraveti murati, taiati cubulete mici;
- 2/3 cana maioneza.
Mod de preparare:
- amesteca toate ingredientele intr-un bol, dupa care aseaza amestecul pe o farfurie, garnisind cu masline negre.
- pentru ca ai in amestec castraveti murati si maioneza, nu se mai adauga sare si otet sau lamaie, insa in functie de gust poti adauga piper, sare sau otet.
- este o salata "multifunctionala", asadar o poti servi fie ca un preparat de sine statator, fie ca garnitura la o mancare sau ca ingredient pentru un sandwich in care adaugi eventual piept de pui la gratar, aceasta salata si o chifla proaspata.Salata filipineza cu spanac si chili in crema de cocos
Ingrediente:
- 150 g spanac de apa;
- 2 linguri ulei;
- 2 catei de usturoi, taiati fin si marunt;
- 85 g carne de porc taiata marunt;
- 85 g creveti;
- 2 linguri de sos de peste;
- 2 lingurite zahar;
- 4 linguri crema de cocos;
- 2 chili rosii sau verzi, pisati marunt.
Mod de preparare:
- pune o oala cu apa la fiert; separa frunzele de spanac de trunchi si taie tulpinile spanacului in rondele.
- adauga tulpinile taiate in apa fierbinte, pentru a le opari si apoi scurge-le bine.
- incalzeste uleiul intr-o tigaie sau wok si prajeste usturoiul pana se ingalbeneste; adauga porcul si mai lasa pe foc 2-3 minute pana se caleste bine.
- adauga crevetii si amesteca bine; dupa un minut adauga restul ingredientelor si amesteca pana se prajesc bine.
- aseaza spanacul de apa pe o farfurie si apoi adauga amestecul facut wok peste.Salata japoneza cu creveti si castraveti
Ingrediente (1 persoana):
- 1 castravete;
- 500 g. creveti;
- 1/3 cana otet;
- 2 linguri zahar;
- 1 lingurita sake.
Mod de preparare:
- taie castravetele in rondele subtiri.
- adauga apa fierbinte peste creveti intr-o strecuratoare.
- amesteca otetul, zaharul si sake intr-un bol.
- pune castravetele taiat si crevetii intr-un bol si adauga dressing-ul.Salata mexicana din paste
Ingrediente:
- 500 g de orice fel de paste, de preferat penne;
- 1 cana de porumb;
- 3 buc de esalota/arpagic taiat;
- 1 cana de ardei gras taiat cubulete (de mai multe culori);
- 1 cana si jumatate de fasole oloaga sau neagra;
- 1 cana rosii taiate marunt;
- 1/4 cana masline spaniole;
- 2 lingurite ulei de masline;
- 3 linguri suc de lamaie;
- 2 lingurite chimion;
- 2 linguri de coriandru;
- sare si piper;
- branza cheddar (fara grasimi).
Mod de preparare:
- fierbe pastele aproximativ 10 minute (al dente). Inainte cu 2 minute de a lua pastele de pe foc, adauga porumbul; scurge bine ingredientele si stropeste-le cu apa rece.
- combina arpagicul/esalota, ardeiul gras, fasolea, rosiile, maslinele, ulei de masline, sucul de lamaie, chimionul, piper si coriandrul intr-un bol mare; adauga pastele i porumbul peste acest amestec.
- adauga sare dupa gust si rade branza deasupra inainte de a servi salata.Salata tailandeza de pui picant
Ingrediente:
- 1 bucata piept de pui;
- 3 linguri de lemon grass maruntita;
- 6 frunze de lamai Kaffir rupte bucatele mici;
- 1/2 lingurita sare;
- 2 linguri suc lamaie.
Pentru dressing:
- 1 lingura chili taiat fin.
- 1 linguri de usturoi pisat.
- 1/4 cana de lemon grass feliat subtire.
- 1 lingurita zahar.
- 3 linguri sos de peste.
- 3 linguri suc lamaie.
Mod de preparare:
- combina toate ingredientele de la dressing, amestecandu-le bine pentru a se amesteca aromele.
- curata peptul de pui de piele si oase, spala-l, bate-l usor si taie-l in felii subtiri.
- da pieptul de pui prin suc de lamaie. sare si lemongrass si lasa-l la marinat timp de 15 minut.
- gateste puiul la aburi (deasupra unei oale in care fierbe apa).
- aranjeaza puiul gatit in farfurie, adauga dressing-ul si presara frunze de kaffir.
- poti adauga si legume crude langa (orice vrei).Salata egipteana de legume
Ingrediente:
- 2 ardei grasi rosii.
- 2 ardei grasi galbeni.
- 2 ardei grasi verzi.
- 4 cepe medii, taiate felii.
- 2-3 linguri ulei de masline.
- 1 cana de suc de rosii.
- 6 rosii medii.
- 1 lingurita sare.
- 1 lingurita piper.
- 1/2 cana otet din vin rosu.
Mod de preparare:
- taie ardeii grasi in jumatati si curata-i de seminte, apoi taie-i pe lungime in felii subtiri.
- intr-un vas cu acoperit, soteaza ceapa in ulei pana devine transparenta, apoi adauga ardeii si lasa-le 5 minute.
- adauga suc de rosii, si mai lasa la foc mediu timp de 5-10 minute.
- adauga si rosiile, sarea si piperul si otetul si mai lasa inca 10 minute.
- se serveste calda sau la temperatura camerei.
- se poate realiza si varianta cruda a acestora, fara a mai gati preparatele, insa isi pierde din izul egiptean.Salata turceasca
Ingrediente:
- 1 1/2 cana rosii taiate cubulete.
- 1 cana de ardei gras verde taiat cubulete mici.
- 1 cana de castravete taiat cubulete.
- 1/2 cana de patrunjel taiat marunt.
- 1/3 cana de ceapa verde.
- 1/4 cana suc de lamaie.
- 2 linguri apa.
- 1 lingura ulei de masline.
- 1/4 lingurita sare.
- 1/8 lingurita piper boabe.
Mod de preparare:
- se amesteca intr-un bol taote legumele.
- dressing-ul se face separat din suc lamaie, apa, ulei masline, sare si piper boabe si se amesteca bine pana ce aromele se intrepatrund.
- se adauga dressing-ul peste legume si se lasa aproximativ o ora la frigider inainte de a se servi.Salata greceasca
Ingrediente:
Dressing:
- 6 linguri ulei de masline.
- 1 1/2 linguri suc de lamaie.
- 1 lingura otet din vin rosu.
- 2 catei de usturoi pisati.
- o lingurita oregano uscat.
Pentru salata:
- 1 salata verde romaneasca, taiata bucati.
- 3 rosii prunisoare, carora lise scoate semintele si se taie bucatele.
- 1 castravete , curatat si taiat bucati felii subtiri.
- 1 ceapa rosie medie, taiata rondele.
- 1 ardei gras verde, taiat rondele si lasa-le inntr-un bol cu gheata pentru 10 minute pentru a o netezi si a nu mai fi asa aspra.
- 3/4 cana masline.
- 3/4 cana branza feta faramitata.
Mod de preparare:
- amesteca toate ingredientele de dressing.
- combina toate ingredientele de salata, cu exceptia branzei intr-un bol.
- adauga dressing-ul.
- si presara branza inainte de a servi.Salata frantuzeasca Roquefort
Ingrediente:
- salata verde pentru 4 persoane.
- 1 lingura ulei (nuci).
- 1 linguri de otet din vin.
- 2 linguri de ulei de floarea.
- 60 g. branza Roquefort.
- 20 jumatati de nuci.
- sare si piper.
Mod de preparare:
- taie salata verde si pune-o intr-un vas.
- amesteca uleiurile, otetul, sarea si piperul pentru a face o vinegreta.
- taie branza in cuburi.
- adauga dressingul salatei si amesteca.
- adauga branza si nucile si amesteca, apoi serveste.