Ai în continuare 10 semne care îți arată dacă glanda ta funcționează așa cum ar trebui sau dacă este timpul să te duci la endocrinolog.
1. Piele uscată, cojoasă și groasă
Hipotiroidismul duce la calcifierea pielii, ceea ce o face să fie foarte groasă, uscată și cu o textură neuniformă.
2. Căderea și subțierea părului
Creșterea părului depinde de buna funcționare a grandei tiroide, iar modificări în nivelul de producere al hormonilor duc la schimbări în ceea ce privește părul. Producția excesivă de hormoni din glanda tiroidă duce la subțierea firelor de păr și prea puțini hormoni duc la căderea acestora.
3. Activitate ciudată a intestinelor
Hormonii tiroidini joacă un rol foarte important în activitatea intestinelor, iar o tiroidă leneșă duce la constipație, în timp ce una foarte activă te duce foarte des la toaletă.
4. Depresie și anxietate
Dacă te-ai simțit anxioasă și neliniștită în ultima vreme, s-ar putea să fie din cauza tiroidei. Supraproducția de hormoni tiroidini rezultă în stimulare exagerată a creierului, ceea ce cauzează anxietate, iar producția prea mică are exact efectul opus și te face să fii obosită și deprimată.
5. Senzația neobișnuită de frig sau transpirație excesivă
Glanda tiroidă acționează precum un termostat ce reglează temperatura corpului, iar dacă producția de hormoni crește vei simți că îți este foarte cald și vei transpira destul de mult. Dacă există un deficit al tiroidei, temperatura corpului va scădea drastic și îți va fi extrem de frig, deși n-ar fi cazul.
6. Scăderi sau creșteri neobișnuite de kilograme
Hormonii tiroidini sunt responsabili de reglarea metabolismului și producerea prea puțină duce la încetinirea acestuia, adică îngrășare, în timp ce la polul opus se află pierderea bruscă de greutate.
7. Mentruație neregulată
Dacă ai probleme cu ciclul menstrual, ar trebui să-ți verifici tiroida, deoarece lipsa hormonilor duce la o menstră mai lungă și grea sau face ca ciclul să vină la perioade mai scurte, iar secreția prea mare de hormoni face perioada respectivă să treacă neobservată sau să nu mai apară lunar.
8. Dificultăți de concentrare
Dacă glanda tiroidă nu funcționează corespunzător, atunci nici creierul nu o va face. O glandă tiroidă leneșă cauzează scurte pierderi de memorie, iar una prea activă provoacă dificultăți de concentrare.
9. Disconfort sau lărgire a gâtului
Funcționarea deficitară a tiroidei duce la apariția gușei și a îngroșării gâtului.
10. Schimbări ale pulsului și tensiunii arteriale
Când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni bătăile inimii sunt mai rare și mai încete, iar când sunt secretați prea mulți inima pompează mai des și mai tare.
Cele mai predispuse persoane la probleme cu tiroida sunt femeile de peste 60 de ani și cei cu istoric familial în probleme tiroidiene.
Ca să fii sigură că totul este în ordine cel mai bine ar fi să îți faci o programare la un medic endocrinolog, dar destul de eficientă este și auto-examinarea, așa că lasă capul pe spate și înghite. Palpează-ți gâtul în jurul Mărului lui Adam și dacă simți umflături du-te la un control.