Cum poti sa iti dai seama daca nivelul de fier din organismul tau este prea scazut? Fii cu ochii in patru si vezi daca se aplica la tine urmatoarele semne:
1. oboseala - corpul uman foloseste fierul pentru a produce hemoglobina, substanta din celulele rosii din sange care transporta oxigenul. Atunci cand nu ai suficiente celule rosii sanatoase, incepi sa te simti epuizata, obosita, iar acesta ar fi primul semnal de alarma.
2. dificultati de concentrare - sinteza neurotransmitatorilor poate fi modificata/schimbata la persoanele cu un deficit de fier, ceea ce duce la o functionalitate mai scazuta; asta inseamna ca ne este mai greu sa ne concentram asupra activitatilor de zi cu zi, care - pana nu demult - ni se pareau simple.
3. apatie - un alt produs secundar ce vine din sinteza neurotransmitatorilor care a fost modificata. Apatia fata de orice si oricine - prieteni, familie, locul de munca, chiar si cel mai recent episod din serialul tau preferat.
4. ramai fara suflare, simti ca nu mai poti respira - ti s-a intamplat de nenumarate ori sa simti ca nu mai ai are? Ei bine, acest lucru se poate intampla indiferent daca esti la sala de sport si faci efort sau pur si simplu in timp ce te indrepti spre masina ta, in parcare. De ce? Specialistii spun ca fara suficient fier in sange, organismul devine practic "infometat" dupa oxigen, are nevoie sa respire.
5. pielea este neobisnuit de palida - ti se pare ca in ultima vreme arati precum un personaj din filmele cu vampiri? Acesta nu este un semn bun. O infatisare palida, spalacita, poate fi cauzata de reducerea fluxului sangvin si de scaderea numarului de celule rosii din sange, subliniaza specialistii.
6. iti este dificil sa te antrenezi normal - ai observat ca te lupti la propriu pentru a face acelasi numar de repetari pe care le faceai cat ai bate din palme in urma cu doar cateva saptamani - chiar daca nu ai lipsit de la antrenamente? Potrivit unui studiu recent, un nivel scazut de fier poate determina scaderea nivelului de energie, nu mai ai aceeasi anduranta ca inainte.
7. dureri musculare crunte - daca ai ajuns, de fapt, sa tragi de tine pentru a merge pana la sala de fitness, atunci probabil ca vei simti febra musculara pentru mai mult timp, decat in mod normal. Din moment ce organismul tau nu are suficient fier, asta priveaza muschii de capacitatea lor de a se recupera in mod corespunzator dupa un antrenament, ceea ce duce la un disconfort sporit.
8. unghii fragile - chiar si cea mai draguta manichiura si pedichiura nu poate ascunde unghiile subtiri si fragile. Un alt mod prin care unghiile tale iti pot da de veste ca ai o posibila deficienta de fier: o adancitura concava (in forma de lingura) pe suprafata unghiei.
9. infectii frecvente - daca te imbolnavesti deseori - mai ales daca suferi mereu de boli respiratorii - deficitul de fier ar putea fi de vina, spun specialistii.
10. urina de culoare rosie sau roz - acest lucru se intampla atunci cand mananci sfecla rosie si corpul tau elimina o urina rosiatica. In vreme ce acest lucru se intampla la 10 - 14% dintre oamenii normali, specialistii spun ca numarul este mult mai mare la persoanele cu deficiente de fier si urina rosiatica este cauzata de cresterea absorbtiei intestinale a unor pigmenti. Sursa: womenshealthmag.com.
Citeste si: Bei suc dietetic? 5 efecte secundare pe care nu le stiai
5 alimente care iti dau dureri de cap
Vrei sa te trezesti fericita? 5 strategii care te ajuta