O intalnire intamplatoare, o intalnire / un interviu anulat, oportunitatea unei plecari in strainatate, un coleg bolnav sau un sef plecat in concediu care iti cere sa-l inlocuiesti provizoriu la job, un nou hobby – acestea sunt genul de intamplari care apar din senin si care iti pot schimba viata. Tot ce-ti ramane de facut e sa recunosti aceste oportunitati si sa actionezi prompt. Iata cateva tehnici pe care autorii cartii iti sugereaza sa le incerci pentru a obtine cat mai mult de la viata:
Profita de evenimentele neplanificate. De cele mai multe ori evitam evenimentele care nu-si gasesc locul in agenda noastra. Ne temem de lucrurile care ne iau pe nepregatite. Relaxeaza-te, deschide-ti mintea si intra in joc. Oportunitatile nu vor ezita sa apara.
Intra in vorba cu oameni noi pe care ii intalnesti, fa-ti cunoscute interesele. O poti face si fara sa fii agasant, ca George Constantza. Invata cum sa intri in vorba cu noii cunoscuti. Daca ii intrebi cum o duc, cu siguranta te vor intreba si ei pe tine. In „Never Eat Alone", autorul Keith Ferrazzi vede ocaziile de acest gen drept oportunitati foarte bune pentru a-ti crea relatii.
Fii deschis la noi oportunitati. E bine sa-ti fixezi teluri, dar nu le lasa sa stea in calea oportunitatilor care se ivesc. Sa te agati cu incapatanare de un singur drum in viata doar din obligatie este o greseala imensa. Daca odata ce-ai intrat la Drept, iti dai seama ca nu-ti place, renunta! S-ar putea sa ai mai multe oportunitati decat crezi.
Trezeste-te inainte ca visele tale sa devina realitate. „Cand eram mic, iubeam calculatoarele. Programatorii din „WarGames" sau „Real Genius" au fost eroii copilariei mele. Cand am ajuns sa fiu programator, mi-am dat seama ca nimic nu era asa cum imi imaginasem in copilarie. Era o corvoada. Am renuntat la cariera de programator si m-am orientat catre altceva.", a marturisit intr-un post pe www.getrichslowly.org un cititor. E ok sa ai un scop pe care sa-l urmezi. Evalueaza-ti insa din cand in cand prioritatile si felul in care progresezi pentru a nu cadea in capcana unei realitati care n-are nici in clin nici in maneca cu cariera la care ai visat.
Cine nu risca, nu castiga. Sa fii dispus sa-ti asumi riscuri si sa imbratisezi noi oportunitati; acestea sunt doua dintre cele mai importante lucruri pe care oamenii catalogati drept norocosi le fac. Invata permanent lucruri noi. Viziteaza locuri noi. Cea mai buna cale de a te devolta personal e sa te pui in situatii noi, in care nu stii cum reactionezi. Iesi din zona de confort!
Pune bazele unei retele sociale solide. Dupa care, ai grija s-o mentii!. Sa construiesti si sa mentii o relatie buna cu cu oamenii pe care i-ai cunoscut e o componenta importanta a succesului profesional.
Greselile sunt permise. E trist, dar adevarat: doar cei care nu incearca, nu gresesc. Iar cei care nu gresesc, nu au de unde invata. „Intreaba-te care este cel mai rau lucru cu putinta care ti s-ar putea intampla daca ratezi?" Acesta este sfatul pe care ti-l da Dale Carnagie, scriitor american si totodata unul dintre antreprenorii ideii de imbunatatire a performantelor in leadership. Apoi, obisnuieste-te cu ideea si actioneaza in asa fel incat sa reduci efectele negative. „Daca inveti sa faci fata greselilor intr-un mod constructiv, chiar iti poti imbunatati performantele".
Treci la actiune! Autorii cartii, John D. Krumboltz si Al S. Levin iti ofera cateva sfaturi folositoare care iti pot declansa norocul:
Nu amana. Fa tot posibilul pentru a-ti atinge scopurile incepand chiar de azi.
Nu ezita sa te intorci din drum. Chiar daca ai investit timp si bani in cauza respectiva. Daca aceasta e „moarta", renunta si cauta noi provocari.
Da randament la servici, chiar si atunci cand te indoiesti de importanta sarcinilor date.
Exprima-ti nevoile. Daca nu ceri, nici nu ti se va da.
Fii perseverenta. Nu te da batuta! Munceste cu spor!
Atata cat traiesti, invata! In „50 Success Classics", autorul Tom Butler-Bowdon vorbeste despre learning for life ca fiind principalul antreprenorilor de succes.. Altfel spus, acestia nu se opresc niciodata din invatat.
Traieste bine! O persoana care duce o viata echilibrata este mai fericita, mai relaxata, si mult mai deschisa catre experiente noi. Daca mentii relatii bune cu cei apropiati, iti faci timp pentru hobby-uri si ai grija de sanatatea ta, ba mai mult, faci cate ceva ca sa-i ajuti pe cei din jur si cauti mereu noi cai de a-ti imbunatati performantele, inseamna ca ai tot ce-ti trebuie pentru a fi un om implinit. Acesta este profilul unui om norocos.
Rezista tentatiei de a te auto-sabota. Nu te descuraja, nu gandi negativ, nu fi pesimista si nu trai in trecut. Nu pleca de la premiza ca nu poti duce un lucru la bun sfarsit fara ca mai intai sa incerci.
Acelasi Dale Carnegie pe care l-am pomenit mai sus spunea ca "fericirea cuiva nu depinde de nimeni altcineva decat de el insusi". Suna a cliseu, dar e un fapt demonstrat stiintific. Nu te simti vinovata pentru lucruri pe care nu le poti controla. Invata in schimb sa-ti controlezi reactiile pe care le ai fata de restul lumii. Felul in care reactionezi la ceva ce ti se intampla e mai important decat evenimentul in sine.
Krumboltz si Levin ii impartasesc parerea: "A nu face nimic este calea cea mai sigura catre esec. N-ai cum sa reusesti daca nici macar nu incerci". De aici si zicala ca norocul si-l face omul cu mana lui.
"Luck Is No Accident" e o carte scurta si usor de citit. Sfaturile oferite nu sunt revolutionare, ci mai degraba de bun simt, dar iti pot ridica moralul, motivandu-te si inspirandu-te. Din pacate, la noi in librarii nu a aparut si nu stim daca va aparea in viitorul apropiat. O poti insa comanda prin intermediul www.amazon.com sau alte site-uri similare.