1. Parintii sunt mai fericiti decat cei care nu au copii
Nu le da crezare celor care spun ca nu fac copii pentru a se putea bucura de viata si pentru a fi fericiti. In ultimii ani, studiile arata ca bucuria de a avea un copil depaseste cu mult bataile de cap create de acestia. Tatii, in mod special, au emotii pozitive si sunt mai fericiti datorita copiilor.
2. Merita sa pui copilul pe primul loc
Activitatile care pun copilul in centrul atentiei tale iti aduc fericire si dau sens vietii. Potrivit unui studiu recent, atunci cand te concentrezi asupra copilului, emotiile negative sunt diminuate simtitor. Asadar, facand bine copilului, iti faci un bine tie.
3. Sa fii “parinte elicopter” este deprimant
Exista o linie fina intre a avea grija de copil si a-l cocolosi, mai ales cand acesta a depasit o anumita varsta.
Potrivit unui studiu realizat anul acesta, parintii exagerat de protectori duc la cresterea nivelului de depresie in cazul adolescentilor. Acestia se simt mai putin competenti si au probleme de relationare din cauza lipsei de autonimie.
4. Evita disciplina stricta
Aproximativ 90% dintre parintii americani recunosc ca au folosit macar o data disciplina verbala stricta, apeland la injurii sau termeni peiorativi.
Din pacate, insa, in loc sa atenueze conflictul, aceasta abordare nu face decat sa exacerbeze problema. Disciplinarea dura nu face decat sa declanseze un comportament si mai neplacut in cazul adolescentilor.
5. O ora fixa de culcare este benefica
Cercetatorii au urmarit evolutia a 11.000 de copii de la varsta de 3 ani si pana la 7 ani, masurand efectele orei la care mergeau la culcare asupra functiei cognitive. Adevarul este ca o ora fixa de culcare ajuta la dezvoltarea creierului copiilor.
6. Faceti curatenie impreuna
Poti creste copii sanatosi cand ai o relatie buna cu tatal lor. O modalitate de a-i influenta pozitiv pe cei mici este sa va ocupati impreuna de treburile casnice, spun cercetatorii.
7. Limiteaza orele petrecute in fata televizorului
Tot ce depaseste o ora de uitat la TV ii afecteaza pe cei mici, intrucat cei care nu respecta recomandarea specialistilor au un vocabular limitat si probleme la nivelul functiei motorii.
8. Miscarea imbunatateste perfortmanta scolara
Potrivit unui studiu recent, elevii cu varsta de 11 ani care faceau miscare au obtinut rezultate mai bune la materii ce tin de limba si literatura, matematica si stiinte naturale.
9. Pericolele maternitatii
Te poti bucura de beneficiile calitatii de mama daca nu iei totul mult prea in serios. Ai grija de cei mici, dar nu-ti sacrifica sanatatea fizica si psihica. Un studiu realizat anul trecut arata ca reprezentantele sexului feminin care isi adora excesiv copilul si considera ca femeile sunt parinti mai buni decat barbatii au tendinta de a fi mai deprimate si de a se bucura mai putin de viata.
10. De ce sunt rudele atat de diferite
Daca ai mai mutl de un copil, vei observa ca sunt, cel mai probabil, complet diferiti cand vine vorba de personalitate. Din acest punct de vedere, fratii pot foarte bine sa fie doi straini care nu s-au vazut niciodata si este ciudat avand in vedere ca 50% din codul lor genetic este identic.
Adevarul nu se afla in gene, ci in mediul in care au crescut. Desi cresc in aceeasi familie, copiii vor avea relatii diferite cu fiecare dintre parinti, relatii diferite cu ceilalti frati si experiente diferite, incepand cu locul de joaca, scoala si nu numai.
Toate aceste diferente duc la formarea unor personalitati care te impiedica sa identifici fratii daca nu seamana ca aspect fizic. Acesta este motivul pentru care strategiile folosite de parinti pentru disciplinarea primului copil s-ar putea sa nu dea roade cu al doilea.
Citeste si:
Cum sa cresti un copil echilibrat - 10 reguli esentiale
12 lucruri pe care sa i le arati copilului tau
Fara nervi si tipete in familie - Armonia devine realitate in 10 pasi!