1. Sexsomnia
Cei care sufera de aceasta afectiune ciudata fac sex in timp ce dorm. Se intampla la fel ca si in cazul somnambulilor, adica bolnavii nu-si mai aduc aminte nimic din ceea ce s-a intamplat noaptea. Cei mai multi dintre pacientii care sufera de aceasta tulburare sunt constienti de ea insa le este rusine sa ceara ajutor de specialitate.
2. Tulburari de comportament in stadiul REM al somnului
Din punct de vedere neurologic somnul este o perioada de timp foarte aglomerata. In functie de schimbarile ce se petrec in undele emise de creier specialistii au identificat cinci etape, de la cascat si instalarea starii de somnolenta pana la faza REM (rapid eye movement), o etapa a somnului care se extinde pe parcursul noptii si se repeta ciclic. In timpul acestei etape bataile inimii se accelereaza, ochii se misca rapid, muschii sunt relaxati, iar visele devin foarte intense. Aceasta etapa ocupa intre 20 si 25% din timpul total de somn la adultii tineri, insa in unele cazuri comportamentul in REM devine violent si se impune administrarea de anti-convulsive.
3. Sindromul picioarelor nelinistite
Se caracterizeaza prin nevoia imperioasa de a misca picioarele, pacientul acuzand senzatii precum furnicaruri, intepaturi, arsuri sau de neliniste, nervozitate, rareori de durere la nivelul membrelor inferioare care apar in repaus si de obicei dispar cand se ridica sau doar se misca picioarele. Din acest motiv este si o importanta cauza de insomnie.
4. Bruxism
Bruxismul se manifesta prin scarsnirea dintilor in somn. Este una dintre cele mai des intalnite tulburari de somn. Aceasta poate duce la afectiuni serioase ale danturii si se impune tratament. Majoritatea celor care fac asta nu sunt constienti atunci cand o fac si boala poate fi depistata destul de tarziu.
5. Sindromul de apnee in somn
Sindromul de apnee in somn presupune mici pauze in somn pe parcursul carora cel care sufera de aceasta tulburare nu mai respira deloc. Este o tulburare foarte grava deoarece bolnavii se opresc din respirat in timpul somnului si pot muri sufocati. Individul nu isi da seama de obicei, iar acest aspect este observat de persoanele de langa el. Ca tratament se pot face tratamente chirurgicale, se pot folosi medicamente sau masti de oxigen.
6. Sindromul Kleine-Levin
Cei care sufera de aceasta afectiune simt nevoia sa doarma cel putin 20 de ore pe zi. Cand se trezesc simt nevoia sa manance foarte mult si pot manifesta hipersexualitate. Aceasta afectiune este mai des intalnita la barbati. Cercetatorii nu stiu care este cauza si nici care este tratamentul. Unii specialisti spun ca este vorba de o boala ereditara, altii, cred ca este autoimuna.
7. Somnilocvia
Cei care sufera de aceasta tulburare obisnuiesc sa vorbeasca in somn. Unii doar mormaie cuvinte imperceptibile, altii vorbesc tare si clar tinand adevarate discursuri. Medicii nu au gastin inca vreun remediu pentru aceasta tulburare.
8. Teroarea nocturna
Cei care sufera de aceasta tulburare a somnului se trezesc brusc din somn, trezitul fiind insotit de urlete puternice. Foarte putini isi aduc insa aminte ceea ce au visat. Totodata, ei pot fi violenti cu persoanele care incearca sa-i ajute sa se trezeasca in timp ce viseaza. Spre deosebire de cosmaruri, persoanele afectate de "teroarea nocturna" pot suferi traume puternice.
9. Narcolepsia
Narcolepsia este o tulburare pe cat de ciudata, pe atat de periculoasa - adormitul oricand si oriunde. Narcolepsia este un sindrom de origine necunoscuta, caracterizat prin anomalii ale somnului, incluzand somnolenta diurna exagerata, somn nocturn patologic si manifestari anormale ale somnului REM. In cazul celor care sufera de aceasta tulburare se poate produce instalarea foarte rapida a somnului REM, cataplexia si chiar si paralizii in somn si halucinatii.
10. Sindromul Non-24