Din 19.09 te poti inscrie si tu, pana pe data de 23.09, pentru a te alatura altor voluntari in "Jocurile Olimpice ale curateniei". Acum e momentul potrivit sa pornesti spre marea aventura. O lume fara gunoaie este un lucru care se poate realiza.
"Nu este vorba numai despre cei care iubesc natura, ci si despre cei care constientizeaza ca problema gunoaielor este cea mai mare resursa folosita necorespunzator din intreaga lume", afirma unul dintre initiatorii actiunii, Rainer Nolvak - antreprenor in tehnologie.
De asemenea, pentru anul viitor, initiatorii isi propun sa uneasca eforturile voluntarilor in cel putin 100 de tari - astfel, va fi loc pentru mai multi sa participe. Aceste actiuni, care au fost indeplinite cu succes de catre oameni dedicati, voluntari ce provin din medii diferite, demonstreaza ca impreuna putem face diferenta
Ziua Mondiala de Curatenie va consta in actiuni separate, ce se vor desfasura intr-o singura zi in intreaga tara sau pe intreaga suprafata a unui oras: Afganistan, Albania, Austria, Bangladesh, Barbados, Benin, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Cile, Republica Democrata Congo, Estonia, Finlanda, Franta, Gambia, Georgia, Ghana, Croatia, Cipru, India (New Delhi, Hyderabad, Lucknow, Patna), Indonezia, Italia, Kenya, Kazahstan, Kosovo, Lituania, Liberia, Letonia, Macedonia, Moldova, Maroc, Nepal, Olanda, Nigeria, Niger, Portugalia, Romania, Saint Lucia, Saint Vincent si insulele Grenadine, Senegal, Serbia, Slovenia, Spania, Sri Lanka, Sudan, Tailanda, Tanzania, Togo, Turcia, Uganda, Ucraina, Anglia, SUA (San Fransisco) si Rusia.
Ideea actiunii a luat nastere din miscarea civica "Let’s Do It!" care a debutat in 2008, in Estonia, cand, pe 3 mai, 50 000 de oameni au iesit in afara oraselor si au strans in 5 ore, 10 000 de tone de gunoi, curatand intreaga tara. Reportajul video despre actiune s-a raspandit imediat, iar acum, modelul curateniei intr-o singura zi a fost preluat de alte 15 tari ce au avut rezultate surprinzatoare - 2,4 milioane de participanti, iar rata participarii pe judet a crescut de la 4% la 14% ( din intreaga populatie).
"Prin intermediul acestor actiuni, am implementat simpla si foarte practica filosofie Let’s Do It!- nu da vina pe altii, mai bine gandeste-te cum sa faci lucrurile sa fie mai bune si sa-i inviti pe toti sa ti se alature", afirma Nolvak.