Vad numai verde in fata mea atunci cand sunt in piata! Credeam ca este de la culoarea tarabelor care sunt vopsite fix in aceasta culoare! Dar stai, ca au aparut si pete de rosu, visiniu - de, asa o fi modelul, imi zic eu cu un ochi critic, gata de a lua la bani marunti fiecare amanunt al organizarii pietei si designului ei! Dar stai, sunt in piata, in primul rand ma intereseaza ceea ce este pe tarabe, nu pe sub ele sau materialele din care sunt facute ele! Asadar, inspectia mea prin piata s-a incheiat mai mult decat satisfacator, pentru ca am sesizat ca nu numai vopseaua tejghelelor era verde, ci si ce se afla pe ea abunda in aceasta culoare. Legume din toate derivatele culorii verzi, proaspete, fresh, pline de viata parca, asortate pe diverse parti cu un usor alb sau cu rosu visiniu, dar in mod cert culoarea cea mai interesanta a sezonului degaja un aer sanatos. Mi-am spus "da, aceasta este perioada sau luna in care negustorii fac nu numai schimb comercial de simple legume si fructe, ci de sanatate pura". Mai ales ca majoritatea sunt 100% romanesti. Printre tarabe mai regaseam pigmenti de rosu viu, proaspat, delicios. Acelea erau capsunile, ciresele si visinele care incep treptat sa acapareze verdele deja existent. Si ce bine ca rosu si verde sunt culori complementare! O minunatie in fata mea - asa ca am investigat fiecare fruct si leguma de mai si le-am identificat pe cele care ne ajuta cel mai mult la silueta.
Urzici
Efectele benefice din punct de vedere medical ale urzicilor s eresimt in fiecare por. E inutil sa enumar calitatile acesti miraculoase plante, de care ne bucuram, din pacate, prea putin timp in decursul unui an. Sunt mult prea multe si localizate in toate zonele corpului: contin vitaminele A, C, E, fier, calciu, fosfati, minerale, si ajuta la o multitudine de afectiuni.
Efectul de slabit reiese in urma faptului ca urzicile au efect detoxifiant si diuretic, ajutand la eliminarea kilogramelor in plus. Si ce mai pui ca au doar 66 de calorii la suta de grame.
Sparanghel
Se pare ca este leguma acestei luni, importanta pentru dieta oricarei persoane. Asa ca ai grija sa nu ratezi sparanghelul din farfurie pentru ca iti va parea rau. Este o leguma extrem de importanta in slabit: efect diuretic, suta de grame are in jur de 20-22 de calorii in functie de cum este gatit si are si efect de "ardere" a grasimilor.
Este important sa fie consumat proaspat, asa ca il poti depozita in frigider sau il poti tine intr-un bol cu apa pentru mai multa prospetime. Desi nu pare, sparanghelul este destul de versatil la gatit putand fi preparat si ca salata, si fiert, si al cuptor ca garnitura, pana si la ciorbe, fara probleme.
Stevie
Stevia este vedeta sezonului de primavara. Stiai ca este de 30 de ori mai dulce decat zaharul? Dar fara caloriile acestuia din urma, ba dimpotriva chiar, o portie de 100 de grame neavand decat 22 de calorii. Va imaginati de ce va ajuta silueta, nu? Plus ca are un efect benefic asupra digestiei!
Poate fi gatita fara probleme, dar sub forma de ceai este indicata pentru slabit: cu 30 de minute inainte de masa, ceaiul de stevie ajuta la redresarea apetitutului si estomparea lui. Ceaiul de stevie mai are rolul de a potoli pofta exagerata de dulce.
Cirese & Capsuni & Visine
In curand fetelor, in curand! Mai e putin si ne putem bucura de gustul si beneficiile lor. Pe langa efectul diuretic evident, s-a constatat ca visinele ajuta la eliminarea straturilor adipoase. Plus de asta, o portie nu are decat 50 de calorii.
Un studiu realizat la Universitatea din Michigan a demonstrat faptul ca aceste fructe contin antocianine, antioxidanti care au marele merit de a arde grasimea abdominala. O portie de capsuni are doar 32 de calorii, una de cirese 63.
Atentie insa, nu le manca in prajituri sau cu exces de zahar pe ele, pentru ca numarul caloriilor si efectele lor se schimba, rezultatul nefiind tocmai pe placul tau!
Spanac
excelent in salate, super gustos in mancare...nu ai de ce sa nu fugi rapid si sa cumperi pentru a-l savura, si odata cu el si sanatatea. Contine extrem de multe fibre, ceea ce inseamna nu numai ca te satura repede, dar te mentine satula mai mult timp, evitand astfel sa mai ciugulesti intre mese. Plus de asta este extrem de putin caloric, avand doar 23 de calorii la suta de grame.
Il poti folosi si crud, in salate, are un gust placut, dar si fiert sau gatit la aburi. Nu isi va pierde calitatile nutritive decat daca il fierbi mult prea mult, ceea ce nu este cazul, pentru ca este este un aliment care fierbe rapid.
Loboda & Salata verde & Ceapa verde & Ridichi
Salata de primavara din aceste mircauloase legume este o adevarata bomba de vitamine, minerale si alte substante pe care le vei cauta cu multa ardoare in restul anului si nu le vei gasi. Profita acum de aceste veritabile minunatii ale naturii prin care organismul tau va renaste, debordand de energie, iar silueta ta iti va multumi.
Sunt diuretice, detoxifiante, contin fibre - adica intreg cumulul de arme impotriva straturilor adipoase, mai puternic de atat nu se poate! Iar caloriile, o nimica toata:
100 g loboda - 20 de calorii
100 g salata verde - 17 calorii
100 g ceapa verde - 32 calorii
100 g ridichi - 16-20 de calorii, in functie de tipul ei.
Cum sa le mananci? De preferat crude! Personal, acasa mananc ridichile ca pe gustari, ceapa verde o "asortez" la branza, cascaval, ciorbita, tocanita, etc. Loboda nu o prea mananc in salate, desi am vazut ca "se poarta", dar fac o ciorba buna care este nemaipomenita pe timp de vara, fiind una dintre putinele ciorbe pe care le poti manca reci, direct din frigider. Salata verde? In fel si chip o prepar - stiu ca se face si ciorbita din ea, dar este atat de pacat sa nu profitam de gustul ei senzational atunci cand este cruda, si sa simtim parca cum ingeram toate vitaminele, mineralele si fibrele din ea.