Oamenii de știință au observat că în timpul somnului se întâmplă diverse lucruri misterioase și pentru unele dintre acestea încă nu a fost găsită o explicație.
1. Paralizia în somn
Uneori, persoanele se trezesc noaptea și nu se pot mișca, iar pe lângă asta mai au și halucinații cu senzația că mai este altcineva în cameră. În antichitate, această experiență era asociată cu prezența duhurilor rele.
În mod normal, când adormim, suntem ca și paralizați, pentru a preîntâmpina somnambulismul, iar în timpul paraliziei de noapte mușchii sunt adormiți și creierul s-a trezit. Aproximativ 7% din populație a avut o astfel de experiență cel puțin o dată în viață și cel mai des se întâmplă când dormi pe spate.
2. Halucinații
Când o persoană este pe cale să adoarmă, dar încă semi-conștientă își imaginează diverse lucruri, de cele mai multe ori, fețe urâte și creaturi fantastice.
Acesta este unul dintre puținele tipuri de halucinații pe care oamenii sănătoși mental le pot avea. Copiii experimentează mai des aceste halucinații, ceea ce poate fi motivul pentru care nu vor să se ducă la culcare. Astfel de experiențe pot avea loc din cauza stresului sau doar pentru că persoana respectivă are o imaginație bogată și mai pot apărea dacă te duci la culcare mahmură.
3. Vorbitul în somn
De obicei, persoana care suferă de somnilocvie nu este conștientă de asta. Această afecțiune nu este periculoasă pentru psihic, dar persoana în cauză poate dezvălui secrete prețioase în somn.
Bărbații și copiii sunt mai sunt mai predispuși la acest lucru și motivul principal este stresul. Persoana în cauză încearcă astfel să reziste problemelor reale.
4. Visul în vis
Persoana vede un vis în timpul altui vis, crede că s-a trezit, dar continua să experimenteze lucruri ciudate. Acest fenomen a fost dezvoltat în filmul „Inception” și pe lângă succesul filmului, foarte multe persoane su zis că au trăit atfel de vise.
Ezoteriștii cred că dacă ai un vis în vis este un semn că ai capacități paranormale, iar medicina tradițională nu poate explica sub nici o formă acest lucru.
5. Somnambulism
Acest fenomen este opusul paraliziei în somn, conștientul este adormit în timp ce mușchii au activitate normală. Oamenii se pot plimba, pot face curățenie sau chiar pleca din casă, ceea ce devine foarte periculos, iar dimineața nu mai țin minte nimic.
Somnambulismul se întâmplă în 4.6-10.3% din cazuri și cel mai des sunt afectați copiii. Cauzele sunt încă necunoscute, la fel ca metodele de tratament.
6. Dureri foarte mari de cap
Persoana în cauză se trezește cu senzația că i-a explodat capul și uneori sunetul este asurzitor și poate fi însoțit de agitație sau vedere încețoșată. Acest fenomen nu este periculos, dar sperie oamenii, unii chiar cred că au avut un atac de cord.
Acest lucru se întâmplă când în partea creierului care este responsabilă de sunete se întâmplă o activitate neuronală intensă, neașteptată. Uneori simptomele sunt asociate cu insomnia.
7. Apneea în somn
Apneea în somn este întreruperea bruscă a respirației în timpul uni vis. Peroana se trezește apoi brusc și calitatea somnul scade, în timp ce creierul primește mai puțin oxigen, iar adormirea la loc este destul de grea. Presiunea arterială fluctuează și acest lucru anunță pericol de atac cardiac.
8. Vise care se repetă
Foarte multă lume a avut parte cel puțin o dată de repetarea unui vis cu același scenariu sau doar mici modificări.
Psihologii consideră că, în acele momente, creierul se străduiește să observe ceva peste care s-a trecut prea ușor cu vederea în timpul zilei. Aceste vise se vor repeta până când problema va fi rezolvată.
9. Căderea în pat
Câteodată simțim că cineva ne-a aruncat în pat sau că am căzut de la mare înălțime direct în pat și atunci ne trezim tresărind. Unoeri, înainte de trezire visăm că zburăm și nu mai putem controla situația sau că ne-am împiedicat și cădem, sentimente oricum neplăcute.
Somnul este similar cu moartea prin faptul că bătăile inimii încetinesc, încordarea mușchilor scade și creierul se sperie apoi verifică dacă peroana mai este sau nu în viață, trimițând impulsuri mușchilor.
10. Experiențe extrasenzoriale
Acesta este un fenomen neurologic în care o persoană pe jumătate adormită se vede pe ea însăși din afara corpului. Misticii consideră acest fenomen o confirmare a existenței sufletului.
Fenomenul este foarte greu de analizat. Deși cercetătorii știu că există experiențe extrasenzoriale nu le este foarte clar de ce se întâmplă sau cum să-i faci față. Unii oameni au învățat totuși cum să intre în această stare și o fac pentru a-și mări capacitățile cognitive.
11. Iluminare bruscă
Câteodată nu putem găsi rezolvarea unei probleme și ne gândim mereu la ea, apoi brusc, în timpul somnului, ne dăm seama de anumite detalii, însă cea mai grea parte este să ținem minte aceste lucruri.
Subconștientul deține uneori soluții, chiar dacă nu ne dăm seama de acest lucru. În timpul somnului, subconștientul este mult mai activ și chiar dacă dormim liniștiți, ni se arată diverse treburi.
11 lucruri misterioase care se întâmplă în timpul somnului
Noaptea ne place să dormim liniștiți și să ne refacem energiile, dar este foarte greu să găsești o persoană care nu a avut experiențe ciudate în timpul nopții.