1. Durata ciclului menstrual variaza nu numai in functie de fiecare femeie dar si de la luna la luna
Perioada medie a ciclului este de 28 de zile, dar poate varia intre 21 si 35 de zile. Atunci cand calculezi data urmatorului ciclu menstrual trebuie sa stii ca prima zi este ziua 1 de menstruatie si ultima cea cu o zi inainte de reinceperea urmatoarei menstre. Iar aceasta perioada variaza de la femeie la femeie. Perioada de la prima zi de menstruatie pana la ovulatie poate fi intre 1 si 3 saptamani, iar cea de-a doua faza, post ovulatie, dureaza in jur de 14 zile pentru fiecare femeie. Si bineinteles cu fiecare luna ciclul menstrual poate suferi dereglari, cauzele sunt numeroase, fie ca este vorba de stres, dieta sau o posibila afectiune.
2. Unele femei pot chiar simti procesul de ovulatie
Ovulatia reprezinta faza din procesul ciclului menstrual cand ovarele elibereaza un ovul pentru fecundare si poate dura intre una si doua zile. Femeile pot resimti anumite schimbari subtile inainte si dupa procesul de ovulatie, cum ar fi sensibilitatea la nivelul sanilor, cresterea mucusului cervixului sau cresterea temperaturii. Sunt schimbari menite sa stimuleze procesul de fecundare. In timp ce unele femei nu resimt aceste schimbari, altele pot chiar experimenta dureri abdominale. Asta pentru ca, chiar inainte de ovulatie in interiorul tesutului ovarelor se dezvolta foliculi care se rup atunci cand ovulul este eliberat, ceea ce duce la sangerare.
3. Crampele se pot resimti si in alte zone nu doar la nivelul abdomenului
Durerile de spate de care se plang marea parte a femeilor in aceasta perioada sunt determinate de conexiunile nervoase in zona pelviana. Astfel daca resimti o dure abdominala aceasta se poate face simtita si la nivelul spatelui cu usurinta. Iar crampele menstruale sunt si se simt diferit fata de cele manifestate in afara perioadei. Asta pentru ca uterul este un muschi neted si urerile sunt resimtite mai intens.
4. Sexul nu amelioreaza crampele
Cu siguranta ai auzit ca sexul este un remediu eficient de ameliorare a durerilor cauzate de crampele menstruale. Dar sincer este mai mult un mit. Orgasmul presupune contractia muschilor vaginului si pentru unele femei poate fi neplacut. Iar atingerea cervixului, ceea ce se intampla adesea in timpul actului sexual, intensifica crampele. Si de asemenea, sperma contine prostaglandine care stimuleaza travaliul determinand contractii uterine, iarasi ceea ce ar duce la aparitia crampelor.
5. Barbatii sunt atrasi de femeile la ovulatie
Asta se explica prin nevoia biologica a barbatilor de a se reproduce si sunt atrasi de femeile aflate in aceasta perioada fertila. Mai mult, in aceasta perioada femeile la ovulatie au un nivel al libidoului crescut si flirteaza mai mult.
6. Reglarea menstruatiei dupa renuntarea la pilulele contraceptive poate dura pana la 1 an
Pilula contraceptiva presupune administrarea unei doze de hormoni artificiali asemenea celor produsi natural de organism. Stopand ovulatia aceste pilule impiedica o posibila sarcina ceea ce iti poate da usor peste cap ritmul natural al organismului. Odata ce ai renuntat la pilule menstruatia revine la normal dar necesita timp. O sarcina imediata poate fi posibila dar majoritatea doctorilor recomanda asteptarea pentru cel putin 6 luni pentru ca ovulatia sa fie reglata.
7. Riscul unei infectii vaginale este redus in perioada de menstruatie
Daca ti se intampla frecvent sa te confrunti cu infectii vaginale atunci probabil ai observat ca nu apar niciodata cand esti la menstruatie. Asta pentru ca sangele menstrual creste nivelul pH-ului la nivelul vaginului si face dificila dezvoltarea infectiei.
Descopera 6 pasi pentru o menstruatie usoara
Citeste si reactiile neobisnuite pe care le resimti inainte de menstruatie
8. Alimentele bogate in calorii iti dau o stare de bine
Inainte de menstruatie cu toate simtim acea nevoie acuta de a manca anumite alimente, in special cele bogate in calorii. Pentru ca nivelul ridicat de carbohidrati stimuleaza secretia de serotonina care iti da o stare emotionala buna si reduce starile indispuse, irascibilitatea si usoara depresie de dinaintea menstruatiei.
9. Cheltuiesti mai mult
In aceasta perioada parca iti este mai dificil ca oricand sa treci pe langa vitrina in care admiri perechea aceea de pantofi la care de mult timp ravnesti. Stai linistita, nu esti tu de vina. Un studiu realizat in anul 2011 dovedeste ca femeile sunt mai impulsive din cauza fluctuatiilor de estrogen, iar impulsivitatea este cu mult mai dificila si mai greu de linistit atunci cand vine vorba de cumparaturi.
10. Starea ta emotionala este mai buna
Cu doar cateva zile inainte de menstruatie o femeie resimte o serie de schimbari emotionale variate. Sunt stari de anxietate si depresie dar exista si o parte buna, pot avea o stare de bine inexplicabila. Hormonii precum estrogenul si progesteronul regleaza nivelul de serotonina si iti imbunatatesc starile.
11. Unele afectiuni se pot inrautati
Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, pe langa senzatiile de balonare, durerile de cap si starile de oboseala cu care ne confruntam inainte, sanatatea noastra ar putea avea serios de suferit. Cu o saptamana inainte de menstruatie anumite afectiuni se pot inrautati. Afectiuni precum endometrioza sau astmul se pot agrava din cauza hormonilor produsi de ovare care interactioneaza cu sistemul nervos.