Acest ghid te va ajuta să ieși din bucla de îndoieli și cofuzie în care ai intrat fără voia ta.
1. Adu-ți aminte tot ceea ce ai visat vreodată să faci
Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să scoți din sertar toate planurile pe care le-ai amânat continuu și visele tale pe care le-ai trecut în plan secund, ca să dai importanță altcuiva. Începe cu perioada copilăriei, școală, liceu și continuă cu maturitatea, dar nu omite să le notezi pe toate.
2. Separă „a avea” de „a fi”
Acum că ți-ai notat toate visele următorul pas este să le separi în două categorii:
„A avea” - sunt acelea care implică posesia asupra unor lucruri pe care nu le ai
„A fi” - sunt visele care implică ca tu să te schimbi pe plan personal. Pe această categorie trebuie să te concentrezi cel mai mult.
3. Ce te-a impresionat
Mai ții minte senzația pe care ai avut-o când ai văzut că cine a realizat ceva extraordinar? Dacă vrei să te afli și tu în acea stuație, atunci notează-ți acest lucru.
4. Ce ți-a plcut cel mai mult să faci
Notează-ți orice activitate sau hobby care ți-a placut și ce anume ți-a făcut plăcere în copilărie sau când erai adolescentă, deoarece atunci așteptările sunt mai mari și mai pure, apoi intervin alte necesități. Compară cu ce faci acum și ai să vezi dacă viața ta s-a îmbunătățit sau a luat-o pe o pantă descendentă.
5. Scapă de ce nu-ți trebuie
Uită-te prin toate aceste liste și gândește-te bine la ce ai nevoie ca să devii cine îți dorești cu adevărat, vezi ce îți mai stârnește acum o reacție emoțională. Acum imaginează-te în rolul vieții tale și vezi ce ai face altfel acum, dacă nu ar exitsta alte opreliști, concentrează-te asupra a ceea ce simți și evaluează pe o scală de la 1 la 10 fiecare situați și sentiment.
6. Îndepărtează ce este mai rău
Acum treci peste toate visele tale din categoria „a fi” și elimină-le pe cele care au primit cel mai mic punctaj, pentru că la ele poți renunța acum, deoarece este destul de clar că nu mai reprezintă același lucru pentru tine și nu mai ai nevoie de ele.
7. Grupează
Ai ajuns în punctul în care știi tot ceea ce contează cu adevărat pentru sufletul tău. Uită-te cu atenție la această listă și grupează aceste vise ca să poți acționa într-o anumită direcție.
8. Denumește fiecare grup de planuri
Uită-te atentă la fiecare grup și denumește-le ca să știi încotro te îndrepți. Fiecare nume ar trebui să descrie câte unul dintre talentele tale și să lege cumva între ele visele, gândește-te la o calitate pe care o poți aplica în fiecare situație.
9. Caută conexiuni între grupuri
Trebuie să mai descoperi ce anume leagă toate aceste gurpuri și le ține împreună, poate că mai este ceva în afară de persoana ta și de faptul că sunt vise realizabile. Poate că unul dintre grupurile de speranțe îl susține pe altul și îndeplinirea unuia depinde de altul. Acest exercițiu scoate aproape mereu la iveală conexiuni între toate grupurile.
10. Găsește o întrebuințare pentru talentele tale
Gândește-te la toate posibilitățile de realizare ale viselor tale și descoperă în ce arie profesională sau personală poți lucra cu diferite talente. Ia în considerare ce activități trebuie să faci, cu cât mai multe idei cu atât mai bine, mai multe șanse de câștig.
11. Stabilește-ți un scop în viață
Acum, că ai toate visele și planurile pentru îndeplinirea lor prin intermediul tuturor talentelor tale, evaluează fiecare idee, iar la sfârșit ar trebui să-ți fie destul de clar în ce direcție să te îndrepți ca să faci ceea ce te interesează de fapt pe tine pentru a fii fericită.
11 pași simpli prin care să-ți descoperi talentele
Indiferent de vârstă, oamenii se întreabă deseori dacă fac ceea ce trebuie pentru propria persoană și care le sunt talentele. Dacă te numeri printre aceste persoane este cazul să-ți iei o pauză de la ceea e faci și să te reorientezi.