"Omul sfinteste locul!"
Ar mai putea spune cineva asta daca a vazut cum arata Parcul Izvor dupa concertul Madonnei. Poate cineva sa mai sustina veridicitatea acestei zicale dupa o vizita prin Centrul Vechi al Bucurestiului sau dupa o iesire la iarba verde pe unde "orasenii" se duc la gratar. Pana si Everestul este poluat, ghetarii se topesc, incalzirea globala ameninta omenirea...deci, concluzia e usor de tras! Omul a incetat sa mai sfinteasca locul, iar actiunile sale si-au pus vizibil amprenta asupra mediului si ceea ce este si mai rau, ireversibil!
"Prostul nu e prost destul, daca nu e si fudul"
Este unul dintre proverbele care de la o zi la alta in creste valoarea prin adaugarea de noi si noi exemple care sa-i sustina autenticitatea. Este de ajuns sa dam drumul la televizor sau sa deschidem o revista de stiri monden pentru a vedea acolo cum domnite si domni de ban gata isi etaleaza cu opulenta aerele de vedeta. Daca tot nu credeti ca intelepciunea populara poate sa mearga mana in mana cu cele mai noi tehnici multimedia, dati un clik si pe cocalari.ro sau pitzipoance.org si astfel o sa aveti un tablou complet despe valoarea de adevar a acestui proverv.
"Chelului tichia de margaritar ii trebuie!"
Milioanele de euro aruncate pentru promovarea turismului, cand plajele sunt pline de alge de nu poti sa intri in apa, concerte si sindrofii facute cu bani publici in plina criza financiara, bani aruncati in vant in numele unor masuri anticriza care nu au avut si nu au niciun efect. Nu suntem in stare sa modernizam Centrul Vechi al Bucurestiului, iar primarul Sorin Oprescu da mii de euro incercand sa bata recorduri care de care mai trasnite: Cel mai lung carnat, cel mai mare tort, cei mai multi Mos Craciuni... fix ceea ce ne trebuia! Tichia de margaritar!
"Fuga-i rusinoasa, dar e sanatoasa!"
Nu e deloc rusinosa, te ridica chiar pe cele mai inalte culmi ale gloriei. Toata lumea vorbeste astazi de Usain Bolt, care bate record dupa record si se intrece cu legile fizicii in probele de 100 si 200 de metri viteza. Iar despre virtutile alegatului nu mai trebuie sa vorbim: scapam de celulita, de kilogramele in plus si de foarte multe ori, de situatii neplacute!
"Munca innobileaza pe om/ Munca e bratara de aur."
Munca innobileaza pe om, dar noi nu avem nevoie de nobili. Cred ca asta isi spun in fiecare zi cei pe care i-am ales in fruntea tarii pentru a-i trasa destinul sau cei care stau si dorm in front, platiti din banii nostri. Oricum proverbul este desuet, mai ales pentru cei care chiar muncesc. Munca nu iti satisface cateodata nici macar cele mai simple dorinte ci te transforma in "robot" alienat, asta nu pentru ca diviziune economica a muncii te priveaza de contactul cu produsul final al muncii tale ci pentru ca uneori iti soarbe si ultima picatura de energie fara sa-ti dea in schimb decat un surogat de libertate, cand cu banii de pe o luna de munca iti permiti sa pleci un weekend la mare.
"Cine are carte, are parte!"
Acest proverb cu siguranta nu mai este pe placul noii generatii, altfel nu-mi imaginez cum de Gigi Becali a devenit erou national, iar Iri un adevarat "el dorado" pentru sexul feminin. Nu cine are carte are parte si nici cartea este mama invataturii, ci experienta de viata striga toti! Si nu orice experienta! Sunt foarte multi cei care cred ca intr-un club de fite inveti mult mai multe decat dintr-o carte de Balzac, mai ales daca in parcarea intunecoasa reusesti sa-l prinzi in plasa pe posesorul limuzinei parcate in apropiere.
Dar poate ca stramosii nostri au avut o viziune futurista cand au nascocit acest proverb, referindu-se in realitate la cartea de credit! Cum de nu m-am gandit pana acum?!
"Vulpea, cand nu ajunge la struguri, zice ca-s acrii!"
Vacante exotice, haine, masini si bijuterii scumpe, si un bait de bani gata langa tine. Cine nu isi dorese? Sunt sigura ca in adancul sufletului fiecare femeie si-as dori (fie macar pentru o zi) sa fie in locul lor, al celor care au parte de aceste delicii. Chiar daca, pline de frustrari, le critica si le tot gasesc nod in papura. Dar inca din batani se stia asta: "Vulpea, cand nu ajunge la struguri, zice ca-s acrii!, asa ca ce-mi trebuie mie asta? Sunt multumita cu viata mea!
"Baba frumoasa si copil cuminte nu exista"
Cine ar mai indrazni sa spuna asta in contextul in care chirurigia plastica, salile de fitness si saloanele de infrumusetare sunt la orice pas, iar doamnele cu dare de mana nu inceteaza sa le treaca pragul indiferent de varsta. Ati vazut-o pe Catherine Deneuve ?
Ce-i drept, proverbul este adevarat doar pe jumatate, pentru ca e cam greu sa gasesti un copil cuminte. Te trezesti ca nici nu a facut bine 18 ani si pozeaza prin reviste pentru adulti, danseaza la bara pentru bani de spaga la bacalaureat sau impresariaza tinere dornice sa faca filme xxx.
"Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ!"
Sau "a face planul ca tiganul", proverbe la fel de actuale ca atunci cand cineva a avut inspiratia sa le inventeze. De foarte multe ori se intampla ca toate calculele pe care le facem dinainte de a ne apuca de o treaba sa fie date peste cap de evenimentele neprevazute. Astfel, daca vrei sa mergi in weekendul acesta la mare, si stii ca in mod normal pana la Constanta n-ar trebui sa faci mai mult de doua ore, poti foarte bine sa te trezesti in siutatia in care drumul este blocat iar timpul petrecut in trafic se dubleaza (daca ai noroc). Ajuns acolo descoperi ca la hotelul de patru stele la care aveai rezervare s-a spart teava de apa calda si nu vei avea parte de asta pentru 24 de ore, pe plaja nu ai unde sa-ti pui prosopul si adio relaxare, te intorci acasa mai nervos decat ai plecat.
"Exemplele rele strica moravurile bune"
Proverbele romanesti, din batrani, au fost, sunt si vor fi mereu valabile. Exemplele rele pot strica, moravurile bune, asa cum si marul stricat le strica pe celelalte, de langa el, altfel nu-mi explic cum de reusim sa ne lasam pacaliti din patru inpatru ani cand mergem sa punem stampila pe buletinele de vot! Poate mai sunt si moravuri bune la cei pe care ii alegem, insa cand ajung in scaunele confortabile de la Parlament sau in fotoliile ministeriale inaltii deminitari iau toti exemplul predecesorilor. Ca sa vedeti ce inseamna puterea exemplului!
Ar mai fi si proverbe si exemple, insa " vorba multa, saracia omului", asa ca o sa inchei aici!