Uneori, vezi pe stradă o persoană și te gândești imediat ce bine arată, dar nu știi cum sunt de fapt măsurătorile care îi indică sănătatea, așa că verifică mai departe dacă tu sau cunoscuții tăi sunteți într-o condiție fizică bună.
1. Starea unghiilor și a părului
Uită-te la unghiile și părul tău dacă sunt despicate, mate, uscate sau casante. Dacă nu observi nici unul dintre aceste semne, atunci ai o sănătate de invidiat, iar pentru unghii mai trebuie să elimini dacă sunt sau nu exfoliate. Oricare dintre acestea este un semn că organismul tău se luptă și nu trebuie ignorat.
2. Ochii
Un mod ușor de a verifica dacă ai probleme cu ficatul și rinichii este să te uiți la albul ochilor și să-î verifici culoarea, dacă există vase de sânge vizibile, roșeață sau uscăciune. S-ar putea să ți se pară că această evaluare inițială nu are nimic de-a face cu sănătatea, dar prin combinarea mai multor factori îți este afectată puterea și nu trebuie să ignori nici un semnal de avertizare.
3. Indicele de Masă Corporală
Poți verifica întreaga stare de sănătate cu ajutorulul IMC-ului, raportul înălțimime și greutate. Potrivit datelor oferite de National Health and Nutrition Examination Survey, 1 din 3 adulți sunt considerați supraponderali, iar obezitatea duce la mai multe afecțiuni, printre care dilatarea vaselor de sânge, atac de cord și diabet. Există mai multe formule și cântare inteligente care măsoară acest indice, dar valoarea lui trebuie să se încadreze între 18.5 - 24.9, pentru că orice sub ar însemna subnutriție și orice peste supraponderabilitate.
4. Masa musculară și simetria
Greutatea este împărțită diferit pe corpul fiecarei persoane, dar un corp echilibrat, simetric, funcționează mai bine. Aici nu este vorba doar despre a arăta bine ci și despre dezvoltarea armonioasă și păstrarea echilibrului. Dacă nu ești simetrică s-ar putea să ai probleme cu oasele și coloana vertebrală.
5. Mersul la toaletă
Câteodată, problemele de greutate sunt cauzate de un metabolism lent și tranzit intestinal greoi. Primul lucru pe care trebui să-l verifici este mersul la toaletă și să observi dacă îți scapă fecale sau urină în timpul zilei, înainte de a ajunge la toaletă, că te duci la toaletă de câteva ori pe zi fără a exagera și fără a te ține, iar culoarea urinei să fie galben deschis.
6. Somnul
Somnul este momentul în care organismul tău ar trebui să se odihnească cel mai bine. Acesta este sănătos dacă: adormi în primele 20 de minute, dormi cel puțin 6 ore și cel mult 10, nu te trezești des noaptea, salteaua oferă posibilitatea mușchilor tăi să se odihnească și ești energică toată ziua. Somul adecvat este esențial pentru bunăstarea ta și metabolismul tău.
7. Rezistența și puterea
Când ești sigură că ai parte de suficientă energie în timpul nopții verifică dacă o folosești corect ziua. Un adult sănătos poate face următoarele exerciții fizice: cel puțin 150 de minute activitate moderată, aerobic cel puțin 10 minute fără să obosească, 10 flotări fără să se oprească, șprint 60 secunde și 10 sărituri, toate valabile pentru persoanele sub 50 de ani. Dacă nu vrei sau nu ai timpul necesar petru a face toate exercițiile menționate, există un test mult mai simplu prin care poți verifica aceleași lucruri. Stai pe podea cu picioarele întinse, lipite și ridică mâinile întinse deasupra capului, apoi apleacă-te și încearcă să-ți atingi degetele de la picioare. Dacă reușești să faci acest lucru ești suficient de flexibilă, dacă nu, ai nevoie de mai mult timp și răbdare pentru a-ți mări mobilitatea.
8. Mirosul transpirației
Un miros corporal plăcut este de dorit pentru un organism sănătos. Este ceva în neregulă dacă tranpirația ta miroase a acru, amar sau stricat. Dar ține cont de faptul că mirosul tău natural este diferit de cel de după un antrenament.
9. Nivelul energiei
După cum am mai menționat, nivelul energiei este strâns legat de calitatea somnului, dar îl poți evalua după greutatea cu care îndeplinești sarcinile uzuale cum ar fi exerciții de bază, cât timp stai la birou și cât faci sport. Dacă simți că nu ai energie s-ar putea să ai un nivel scăzut de fier sau chiar depresie, ambele se pot îmbunătăți cu o dietă adecvată.
10. Circulația sanguină bună
Dacă ai vreo problemă la oricare dintre punctele de mai sus, există riscul să ai una mult mai serioasă. Circulația sanguină este foarte importantă deoarece transportă celulele albe în zonele în care există viruși și ajută oxigenul să ajungă la creier, în plus, este necesară pentru o inimă sănătoasă. Ar trebui să te îngrijoreze dacă ai dureri de cap, amorțeli sau crampe musculare.
11. Starea emoțională
Un alt indicator important al stării de sănătate este abilitatea de a face față emoțiilor puternice și felul în care privești în general viața. Dacă te lupți cu sentimentele înseamnă că ai parte de o afecțiune psihologică ce merită tratată.
11 semne că ai o sănătate bună chiar dacă nu mergi la sală
Oamenii dau bani mulți pe abonamentele la sală sau se chinuie să facă singuri exerciții acasă, fără să știe dacă fac bine ce fac.