1. Fa-ti o lista cu zece dintre situatiile care in care timiditatea ta este la cote maxime. Ordoneaza aceste situatii de la 1 la 10, unde 1 reprezinta ipostaza care iti creeaza cele mai mari angoase si temeri.
2. Antreneaza-te sa scapi de aceste temeri. Intr-o zi vei reusi sa intri intr-un bar si sa intrebi unde este toaleta fara sa te inrosesti din cap pana in picioare, in alta zi o sa ai puterea de a spune "NU" colegei care iti pune mereu in carca o sarcina ce nu-ti place si care nu intra in atributiile tale de serviciu, si tot asa pana cand din lista ta nu va mai ramane nimic. Constientizeaza firescul din fiecare lucru pe care tu l-ai scris pe lista ta si astfel o sa scapi incet, incet si de timiditate.
3. Trebuie sa sustii o conferinta, un examen sau o prelegere? Acest lucru nu prea te incanta, ba mai mult, gandul ca nu o sa te descurci sa vorbesti in fata unui public mai mult sau mai putin numeros incepe sa-ti dea fiori, oricat ai fi de pregatit. In acest caz metoda clasica cu vorbitul in fata oglinzii s-ar putea sa faca minuni.
4. Planifica-ti din timp discursul si actiunile. Fa-ti un plan bine structurat cu ceea ce ai de spus si pune-te pe treaba. O sa vezi ca nu e chiar asa de greu cum iti imaginai. Dupa ce ai trecut proba cu vorbitul in fata oglinzii e timpul sa-ti faci propriul auditoriu. Convoaca-ti prietenii si familia si vorbeste mai des in fata lor.
5. Limbajul trupului spune multe despre ceea ce un om simte. Daca trupul tau spune ca nu vrei sa vorbesti sau sa socializezi cu ceilalti, daca esti rigida si reticenta la orice apropiere si incercare a celor de langa tine de a face conversatie, atunci s-ar putea ca acest comportament sa-ti intareasca timiditatea. Poti da impresia ca esti nepoliticoasa sau nepasatoare la ceea ce se intampla in jurul tau. Incearca sa zambesti mai mult si sa te relaxezi atunci cand esti incojurata de oameni, vei vedea ca multe dintre spaimele tale vor disparea fara sa-ti dai seama.
6. Foloseste-ti imaginatia. Atunci cand esti invitata la un eveniment sau te afli intr-un cadru in care nu te simti chiar in largul tau, imagineaza-ti ca esti acasa sau in mijlocul prietenilor. Un simplu exercitiu de imaginatie poate sa te scape de multe fobii generate de timiditatea ta.
7. Gandeste pozitiv . Nu te mai gandi la defecte, la faptul esti timida sau ca s-ar putea ca ceilalti sa-si faca o imagine gresita despre tine. Constientizeaza-ti calitatile si accepta-ti punctele slabe, insa nu insista pe ele. Incearca sa privesti partea plina a paharului. Acest lucru va genera sentimente pozitive, care te vor face sa treci mai usor peste atacurile de panica provocate de timiditatea excesiva.
8. Cunoaste oameni noi. Atunci cand incepi sa-ti dezvolti orizontul si sa cunosti persoane noi, faci primul pas catre vindecarea de timiditate. Iesi mai des, diversifica-ti activitatile, inconjoara-te de persoane in mijlocul carora te simti bine. Acest lucru te va ajuta sa treci mai usor peste emotivitate si implicit peste timiditate.
9. Gaseste-ti mereu un subiect de discutie. La o petrecere sau intalnire preferi colturile cele mai intunecate si stai la distanta de tot ce se intampla in jurul tau. E timpul sa iei intiativa. Fa-ti o lista cu subiectele pe care ai putea sa le discuti cu ceilalti. Gandeste-te la ultimul film pe care l-ai vazut, la o carte, la o tema de actualitate, la pasiunile tale, la tot ceea ce se intampla nou si frumos in jurul tau. Asa o sa pari mai increzatoare in propria persoana si o sa te descurci mult mai bine cand trebuie sa socializezi cu ceilalti.
10. Fa complimente mai des. Da! Facand complimente oamenilor din jurul tau ii determini si pe ei sa aiba o atitudine pozitiva fata de tine. Lasa frau liber vorbelor, spontaneitatii, spune mai des ce simti si ce gandesti. Firescul acestor trairi te vor face sa depasesti problemele de comunicare pe care le ai.